Acht veranderingen die je mag verwachten als je trouwe viervoeter een “senior” wordt

senior oude hond
Onze honden zijn als familie. Dat betekent dat we onvoorwaardelijk van hen houden, van puppy tot oudje. Misschien ben jij één van die mensen met een groot hart die één of meerdere honden uit een asiel heeft gehaald, waardoor je harige vriend misschien al wat op leeftijd was toen je hem/haar leerde kennen. Er zijn altijd wel een aantal zaken die je als hondeneigenaar in het achterhoofd moet houden om ze, zelfs als ze een jaartje ouder worden, zo gezond en gelukkig mogelijk te houden.


Hieronder worden acht veranderingen opgelijst die je mag verwachten naarmate je hond ouder wordt. Hoe meer je weet, des te beter je je viervoeter kan helpen om zelfs van de “gouden” jaren de beste jaren te maken.

1. Stijve gewrichten
 

Met de leeftijd spelen stijve en/of pijnlijke gewrichten steeds vaker een rol en dat geldt zowel voor ons als voor onze honden. Dus zodra onze honden ouder worden, zullen ze wat meer moeite hebben om recht te staan, zal het nemen van trappen wat trager gaan en zullen zelfs de dagelijkse wandelingen wat moeizamer verlopen.
Alhoewel het stijf worden met de leeftijd vrijwel onvermijdelijk is, is er ook goed nieuws: er zijn namelijk heel veel dingen die je kan doen om een handje te helpen. Er zijn bijvoorbeeld verscheidene soorten natuurlijke supplementen die kunnen helpen om de gewrichten te onderhouden, zachte stretchoefeningen om de flexibiliteit te vergroten en aanpassingen in de dagelijkse “oefeningen” en gewoontes die kunnen helpen om honden actief te houden en om het makkelijker te maken om te bewegen.


2. Mogelijke vermindering of verlies van zicht en/of gehoorOudere honden hebben een minder groot waarnemingsvermogen. Het is dus erg belangrijk om aandacht te schenken aan hun vermogen om zaken te zien en te horen. Jouw apporteren-is-het-liefste-wat-ik-doe-viervoeter krijgt het al wat moeilijker om de bal te vangen of terug te vinden, of als een hond die normaal gezien goed luistert naar bevelen niet meer goed hoort, dan is het tijd om het zicht en gehoor eens te laten controleren.

3. Meer dutjes


Zowat alle honden doen graag een dutje maar de al wat oudere viervoeter doet wel héél erg graag dutjes! Met minder explosieve energie dan vroeger worden oudere honden de beste knuffelaars en zijn ze klaar om te relaxen wanneer jij dat ook maar wil. Denk er misschien eens aan om een paar extra manden of kussens voor je hond te kopen zodanig dat hij/zij altijd voldoende comfortabele plekjes vindt om zich op te krullen en wat te snoezen. En zorg er meteen voor dat die plekjes zacht genoeg zijn voor die moeilijke gewrichten!

4. Drogere huid


Met het verstrijken van de jaren merk je dat de huid van je hond droger wordt en soms gaat jeuken, irriteren of zelfs scheurtjes gaat vertonen. Je zal bijvoorbeeld zien dat met name de ellebogen en de snuit droger worden en wat korstig zullen lijken.
Om dit soort oncomfortabele symptomen te voorkomen of te verminderen, kan je je hond voedingssupplementen geven op basis van omega 3-6-9 vetzuren. Daarnaast kan het ook helpen om een vochtinbrengende balsem te gebruiken. Kokosnootolie is bijvoorbeeld erg handig om als vochtinbrenger te gebruiken. Die kan op momenten van erge droogheid aangebracht worden, maar ook stelselmatig toegevoegd worden aan de voeding van je hond.

5. Kalmere houding/gedrag


Eens honden een gevorderde leeftijd bereikt hebben, hebben ze al veel levenservaring opgedaan en beschikken ze niet meer over dezelfde energie als toen ze een pupje waren. Oudere viervoeters zijn perfect tevreden met een gewone wandeling, een beetje rondhangen in huis of gewoon in de buurt zijn van hun favoriete mensen. Eigenlijk is dat de exacte reden waarom mensen die honden uit asielen of andere opvangcentra halen, zo graag oudere honden adopteren!

6. Vaker naar de dierenarts


Zelfs de gezondste oudere honden zullen regelmatig en tot twee keer per jaar onderzocht moeten worden door de dierenarts. Hoe ouder ze worden, des te groter het risico op bepaalde gezondheidsrisico’s en daar ben je best zo snel mogelijk bij. En als er zich een bepaalde situatie voordoet, zal je wellicht zelf al wat sneller met je hond naar de dierenarts stappen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan ons als hondeneigenaar om onze jongens en meisjes zo gelukkig en gezond mogelijk te houden.

7. Andere behoeften op het vlak van voeding


De voedingsbehoeften van je hond zullen veranderen naarmate hij/zij ouder wordt. Soms zal dat betekenen dat een hond meer of minder van een bepaalde voedingsstof nodig heeft, of misschien ook dat hij/zij minder calorieën nodig heeft wegens de verminderde activiteit. Het is belangrijk dat je met de dierenarts spreekt om voor jouw trouwe vriend het best mogelijke voedingsplan te ontwikkelen. Bekijk daarnaast ook of je bepaalde voedingssupplementen kan toevoegen om de gewrichten, orale gezondheid, huid en vacht, spijsvertering, etc. te ondersteunen.

8. Eeuwige dank


Of je nu je hond als pup in huis hebt gehaald of je hebt hem/haar uit een asiel gehaald: eens ze echt volwassen zijn, heb je een speciale band opgebouwd. Je hond is gewoon al gelukkig als hij in je buurt mag vertoeven, vertoont een soort “wijsheid” en is je eeuwig dankbaar omdat je zo goed voor hem/haar zorgt. Oudere honden hebben ons veel te bieden en eigenlijk willen ze in ruil alleen maar een beetje liefde.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

John Reijnen

En je vergeet het belangrijkste: HET NADERENDE EINDE EN HET AFSCHEID!
Dit lijkt mij veel essentiële als al de rest bij elkaar

Wimbo Wimbo

Tja, dit zijn onze eerste hhonden ooit, dus kan ik er weinig over vertellen. Wat ik wél weet van kennissen, is, dat de honden vaak minder gaan eten en stram worden. Dus in plaats van 4, 3 x per dag uitlaten en zo. We voeren Bosch brokken en Bosch heeft een hele voedsellijn voor senioren. Da's in dit geval ook wel handig. En Bosch is in dit geval geen electrische boomachine of zo, ha, ha...


Een reactie plaatsen