Acht subtiele signalen die aangeven dat je hond pijn heeft

pijn hond
De kans is groot dat je het gedrag en de gewoontes van je hond erg goed kent en dat je makkelijk merkt wanneer hij/zij opgewonden, hongerig of bang is. Maar het is minder vanzelfsprekend dat je, zeker als het gaat om een nieuw gegeven en je hond een gedrag vertoont dat je nog niet eerder gezien hebt, kan zien dat je hond pijn lijdt.

Als je bij jouw viervoeter één van de onderstaande gedragingen opmerkt, contacteer je best zo snel mogelijk je dierenarts, want je wil niet dat jouw beste vriend pijn lijdt. Jij kent je hond het best en als er iets lijkt te schelen, dan is een gewaarschuwde hondenvriend er altijd twee waard!

1. Overdadige persoonlijke verzorging/onderhoud

Honden zullen steeds en van nature uit hun vacht, poten en bepaalde persoonlijke zones van het lichaam zelf onderhouden en verzorgen. Maar als ze dat meer dan nodig of gewoon teveel beginnen te doen, dan is dat wellicht een teken dat je hond ergens pijn ervaart. Het kan ook een indicatie zijn van jeuk of oncomfortabele huidallergieën. Zeker als het gaat om de poten. Honden gaan zichzelf dan vaak overmatig likken of zelfs bijten totdat de plek in kwestie volledig kaal is.
Niettegenstaande kan het ook gaan om een eerder inwendige pijn dan wel een uitwendige. Bepaalde hondenexperts beweren dat honden zichzelf “verzorgen” omdat ze op bepaalde plekken pijn hebben en omdat ze hopen dat de pijn daardoor zal verdwijnen. Het is dus belangrijk om dat plekje eens te controleren en een extra oogje in het zeil te houden.

2. Een slechte vacht

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Honden die zich niet zo lekker voelen, zullen gewoon ophouden met zichzelf te verzorgen. Ze voelen iets, maar geraken niet bij de plek zonder zichzelf pijn te doen.

3. Zwaar of ondiep hijgen

Onze viervoeters hijgen om meerdere redenen. Bijvoorbeeld om af te koelen als het warm weer is, na een zware inspanning of zelfs als ze gestresseerd zijn. Maar als je hond hevig begint te hijgen zonder dat daarvoor een aantoonbare reden is, kan het zijn dat je hond ergens pijn heeft. Op dezelfde manier kan het zijn dat je hond pijn heeft als het ademen wat moeilijk en/of ondiep lijkt te worden. Indien dit het geval is, mag je dit signaal nooit negeren en is het best om onmiddellijk naar de dierenarts te stappen.

4. Gebrek aan eetlust

Als je hond niet meer eet terwijl hij/zijn in normale omstandigheden een goede eter is, dan is het best om de dierenarts te contacteren. Een gebrek aan eetlust/appetijt kan veel oorzaken hebben, gaande van een wat ongemakkelijke maag tot zelfs kanker. Maar het kan ook gewoon een pijnlijke spier zijn die opspeelt en die het moeilijk maakt om zich over de voedselbak te buigen.

5. Zich isoleren of ongewone agressiviteit vertonen

Als een dier zich van zijn familie begint af te zonderen of opeens uithaalt op een manier die niet strookt met zijn/haar karakter, dan scheelt er iets. Je hond wordt misschien niet graag geaaid op een bepaalde pijnlijke plek, maar hij/zij heeft geen enkele andere manier om dat aan jou te vertellen.

6. Het is niet meer mogelijk om een comfortabele houding te vinden

Het is volkomen normaal dat honden een beetje rondcirkelen en zelfs even aan hun mand/kussen krabben voordat ze zich er fijn neerleggen. Maar als je hond blijft rondcirkelen en het lijkt alsof het niet mogelijk is om een comfortabele positie te vinden, dan heeft hij/zij misschien ergens pijn en is het eenvoudigweg niet mogelijk om een comfortabele houding te vinden.

7. Constipatie (verstopping)

Constipatie kan een voorteken zijn van een resem aan mogelijke problemen. Eén mogelijkheid is dat het bijvoorbeeld pijn doet om neer te hurken. Een andere mogelijkheid is dat naar het toilet gaan op zich al pijn doet. Experten zeggen hierover dat pijn aan de rug of de heup bij honden constipatie kan veroorzaken waardoor het erg oncomfortabel kan zijn om in de juiste houding neer te hurken. Als je hond opeens geconstipeerd lijkt of jankt als hij/zij naar het toilet gaat, dan is er een grote kans dat hij/zij ergens pijn heeft.

8. Gedragswijzigingen

Je kent de persoonlijkheid van je hond. Je kent zijn of haar gewoontes en routines. Dus als er daarin iets verandert of als er opeens iets vreemd lijkt, dan weet je dat je – hoe miniem het ook is – naar de dierenarts moet stappen. Behalve plotseling negeergedrag, agressiviteit, overduidelijk manken, kunnen er nog meer subtiele gedragswijzigingen optreden:
  • Trappen vermijden, sprongen of klimmen vermijden
  • Meer stijfheid
  • Overmatig buigen van de rug
  • Teveel verschillende ligposities (zo zal een hond die pijn lijdt en normaal gezien opgekruld slaapt, opeens in een heel andere ligpositie (bvb. languit) gaan proberen te slapen)
  • Trager bewegen, trager opstaan
  • Verminderde interesse in de dingen waar hij/zij normaal gezien blij van wordt (wandelingen maken, voedsel of snacks, je komen begroeten aan de deur als je thuis komt, etc.)
  • Een ongevalletje in huis waardoor het te pijnlijk wordt om op te staan (of een andere reden)
  • Een andere blaf: ze klinken opeens anders of vreemd

Honden van alle leeftijden kunnen pijn hebben om veel verschillende redenen gaande van ongevalletjes tot ziekte. Het is vrij waarschijnlijk dat je hond op een bepaald moment in zijn/haar leven stijfheid en/of pijn gaat ervaren en dat heeft gewoon te maken met het ouder worden. Maar als je je viervoeter aandachtig observeert en op je instinct vertrouwt, dan zal je in staat zijn om het ongemak van je viervoeter tot een minimum te beperken. Je zal een oplossing voor het probleem vinden en je zal dit zo snel als mogelijk doen. Uiteindelijk komt het er op neer dat honden net hetzelfde voor hun baasje zouden doen: op hun eigen manier onze dag op te vrolijken! En het is aan ons als trouwe baasjes om te weten hoe we pijn kunnen “zien”.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

John Reijnen

Ik wil hier echt wel één waarschuwing afgeven, als Uw DA niet meer van de jongste is, vraag gerust een "second opion" bij een tweede DA, want oudere DA's staan gauw klaar meer poeders en pilletjes en met baxters die totaal overbodig zijn, en alleen tot welzijn van hun eigen bankrekening dienen.

Een goede DA volgt ieder jaar enkele bij-, nascholingscursussen, wat door oudere DA's vaak als overbodig en tijd verspilling gezien wordt.

Jolanda

Wij hebben een Basset Hound en sinds een paar jaar is haar "reuk verstoord". Gevolg is, dat zij opeens iets ruikt en dan volledig in paniek raakt, waardoor zij bibbert, hijgt en nauwelijks tot rust te krijgen is.
Op dit moment, met de deuren open, ruikt zij blijkbaar constant een lucht waar zij onrustig en angstig van wordt. Hierdoor wil ze buiten niet lang lopen en gelijk naar huis, nadat ze alles gedaan heeft.
Het is zo sneu voor haar en het gaat echt met vlagen.
Ze was altijd zo´n blije en ongedwongen hond.
Hoe kunnen we haar helpen? Een gedragsdeskundige heeft niet geholpen.


Een reactie plaatsen