8 manieren om je hond en kat met elkaar te laten opschieten

Het kan een uitdaging zijn om in een gezin meerdere huisdieren te hebben, vooral als het gaat om verschillende diersoorten. Katten en honden kunnen het bijvoorbeeld niet altijd met elkaar vinden, maar is het sowieso een verloren zaak? Nee hoor! Het leven met zowel honden als katten in een gezin hoeft niet per se met een oorlogsgebied vergeleken te worden. Hier zijn een paar tips die ertoe kunnen bijdragen dat iedereen met elkaar overweg kan.

1. Laat ze samen opgroeien

Als je nog geen huisdier hebt en je zou zowel een kat als een hond willen, dan is het slim om beide op hetzelfde ogenblik in huis te halen.

Katten, hoewel fysiek kleiner, willen de situatie onder controle houden.  Dit gaat veel gemakkelijker als de hond nog erg jong is. Puppy’s zijn niet alleen lichamelijk minder in staat om een ​​kat kwaad te doen, ze zijn ook minder agressief en staan ​​meer open om te leren.

Als er al één dier in het huishouden leeft, is de kans op succes groter als de nieuwkomer jonger is en van het andere geslacht.

2. Maak zorgvuldig je keuze

Je keuze moet uit twee delen bestaan. Het eerste deel is de zoektocht naar mogelijke rassen. Sommige rassen, zoals Labradors, Retrievers, Beagles en Bichons kunnen goed overweg met katten, terwijl andere rassen zoals Huskeys, Terriers en Afghaanse windhonden echt geen goede keuze zijn. Heb je al een kat en wil je er een hond bij? Weet dan dat honden met een jachtinstinct geen goede keuze zijn.

Als je het ras eenmaal hebt gekozen (of beperkt hebt tot een paar mogelijkheden), is het tijd om je te concentreren op het karakter van de dieren. Als de kat of de hond agressief of bijzonder territoriaal is, zal hij waarschijnlijk niet vriendelijk zijn voor de nieuwe huisgenoot. Je huisdieren moeten qua leeftijd en energieniveau min of meer vergelijkbaar zijn.

Dieren die al met andere diersoorten hebben samengeleefd, kunnen zich normaal gemakkelijker aanpassen.

3. Geef je hond een goede training

Het integratieproces verloopt veel gemakkelijker als de hond gehoorzaam is. Hij moet worden opgeleid om sowieso de basiscommando's op te volgen. Een surplus en één van de belangrijkste commando's is het noodcommando, dat de razernij en agressie van een gevecht moet kunnen stoppen.

Basiscommando's zoals "zit" en "blijf" zijn een must. "Laat" of “Neen” is er een dat van pas kan komen als je hond interesse toont in de kattenbak.

4. Formele introductie

Voor je het nieuwe gezinslid voorstelt, moet je ervoor zorgen dat hij proper en gezond is. Neem het nieuwe dier mee voor een afspraak bij de dierenarts waar hij alle vaccins krijgt en gecontroleerd wordt op ziektes en parasieten. Als je eenmaal zeker weet dat hij medisch goedgekeurd is om mee naar huis te nemen, kun je de dieren best een paar dagen apart houden.

Elk huisdier moet zijn eigen ruimte hebben. Houd de ene apart in een ruimte terwijl je de andere een tijdje het huis laat verkennen, en wissel dan de rollen om. Op deze manier heeft elk dier de tijd om vertrouwd te raken met de geur van de ander voordat ze elkaar persoonlijk leren kennen.

Naast lichaamsgeur opsnuiven, moet ook het bed en het speelgoed van het andere dier op geur geïnspecteerd worden.

Een laatste stap, voor ze elkaar in het echt ontmoeten, is de dieren aan elkaar door een gesloten deur laten ruiken tijdens het eten.  Het zal helpen om de nieuwe geur een positieve associatie te geven.

5. Alles voor een succesvolle relatie

De eerste ontmoeting tussen je kat en hond moet plaatsvinden als je hond aangelijnd is. De kat zal waarschijnlijk sissen, en ze zou hem zelfs een tik op zijn neus kunnen verkopen.  Dit is normaal en kan zelfs een goede stap zijn om de kat zijn dominantie te doen gelden.

Als de hond naar de kat toestapt of agressief gedrag vertoont, beroep je dan op zijn training, met commando's als “zit” en “blijf”. Versterk positief gedrag met lekkere snacks. Zelfs als beide dieren kalm zijn, moet je de hond minstens een uur aan de lijn houden. Als er gedurende die tijd geen incidenten zijn, kan je hem loslaten.  Maar wees altijd paraat om snel te reageren als hij de kat aanvalt.

6. Maak je dieren niet jaloers op elkaar

In afwachting van de komst van de nieuwe huisgenoot, je huisdier extra aandacht geven en verwennen om vervolgens de aandacht op het nieuwe dier te richten, is de meest voorkomende fout die baasjes maken.  Het leidt onmiddellijk tot jaloezie.

Dit gedrag zorgt ervoor dat het dier het nieuwe huisdier associeert met het verlies van jouw liefde en aandacht. Hoe moeilijk het ook mag lijken, probeer je normaal te gedragen voor het nieuwe huisdier arriveert.  Is je nieuwe huisdier aangekomen, geef dan je oude huisdier wat extra liefde om de ervaring minder traumatisch te maken.

7. Geef ze hun eigen ruimte / territorium

Zowel katten als honden zijn territoriale dieren en de beste manier om gevechten te vermijden, is door ze elk hun eigen koninkrijkje te geven. Dit betekent dat je ze elk een privéruimte moet geven waar ze kunnen eten, slapen of zich gewoon kunnen terugtrekken wanneer ze alleen willen zijn, zonder gestoord te worden.

Train elk van hen om elkaars eten en speelgoed te respecteren, aangezien dit een van de meest voorkomende oorzaken van een gevecht is.

Plan maaltijden op regelmatige tijdstippen en geef geen extra’s om de goede vrede te bewaren.

Katten houden ervan om veel ruimte te hebben, en de veiligste manier om ze die ruimte te geven, is door hoger gelegen plekken in te richten waar de hond niet bij kan: denk aan planken, kattenpalen en andere gemakkelijk te beklimmen oppervlakken.

8. Hou je beesten bezig

Veel gevechten en achtervolgingen komen voort uit een teveel aan energie. De meeste honden krijgen niet voldoende beweging en stimulatie. In plaats van dat ze aan die behoeften voldoen door de kat achterna te zitten, moet jij ervoor zorgen dat je je hond vermoeit door meer adequate activiteiten zoals lange wandelingen, lopen en intensieve training.

Speel regelmatig spelletjes met je hond om zijn natuurlijke instincten te bevredigen, zodat hij niet de behoefte voelt om de kat te "hoeden".

Net als bij mensen hangt de relatie tussen een kat en een hond grotendeels af van de eerste indruk. Een zorgvuldige voorbereiding helpt het soepel te laten verlopen en verdere problemen te voorkomen.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen