7 gezondheidstips voor je hond

Hondenbaasjes houden onvoorwaardelijk veel van hun hond(en), daar bestaat geen twijfel over. En natuurlijk proberen ze ten allen tijde goed voor hun huisdieren te zorgen.
Er zijn echter een aantal zaken die zelfs de meest liefhebbende en ervaren hondenbezitter doet, maar die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de hond.
Hieronder vind je zeven tips waarmee alle hondenbaasjes rekening zouden moeten houden.

1. Je controleert het gewicht van je hond niet (toename/verlies)

Uit nieuwe rapporten blijkt dat obesitas bij huisdieren een ware kwaal is. Uit een eerder onderzoek blijkt dat 53 % van de honden zwaarlijvig of te zwaar is. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat 95 % van de baasjes niet weet wat het ideale gewicht van hun hond zou moeten zijn.

Hondenbezitters moeten voorzichtig zijn met het te veel of te weinig voeren van hun huisdieren.  In combinatie moeten ze er ook voor zorgen dat hun lieveling voldoende beweging krijgt, zo slaat het dier niet te veel vet op. Want net als bij mensen kan obesitas ook invloed hebben op de algehele levenskwaliteit. Overgewicht verkort de levensduur omdat men vatbaarder is voor ziektes.

Om problemen te voorkomen, hou je het gewicht van de hond dus bij en controleer je zijn eetgedrag, het aantal traktaties dat hij krijgt inbegrepen. Is je hond zot van tafelrestjes? Probeer er dan niet aan toe te geven, zelfs als hij erom smeekt. Maak dagelijks voldoende tijd vrij voor zijn training en beweging. Raadpleeg een dierenarts voor waardevolle tips over gewichtsverlies bij honden.

2. Mondhygiëne

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden is parodontitis. Dat kan een probleem worden bij honden vanaf drie jaar, aangezien de meeste hondenbaasjes van tanden poetsen geen prioriteit maken.

Maar tandvleesaandoeningen kunnen leiden tot andere problemen die de nier- en hartfunctie kunnen beïnvloeden. Om de tanden van jouw huisdier te verzorgen, koop je best een vingerborstel die je maandelijks vervangt. Geef je hond ook kauwspeelgoed en speciale snacks die de vorming van tandplak helpen verminderen.

Om een ​​aantal andere tandheelkundige gezondheidsproblemen te voorkomen, plan je in de dierenartskliniek best jaarlijks een tandreiniging voor je hond.

3. Je neemt je hond maar zelden mee op controle bij de dierenarts

Net als bij tandartsbezoeken, moet je hond ook op jaarlijks medisch onderzoek bij de dierenarts. Net als bij mensen, is een vroege en regelmatige controle aangewezen, opdat de dierenarts eventuele gezondheidsproblemen snel kan opsporen en er iets aan kan doen voordat het te laat is.

Naarmate jouw huisdier ouder wordt, is het aangeraden om zeker om de zes maanden voor een controle naar de dierenarts te gaan. Helaas gaan de meeste hondenbaasjes pas als er een probleem is en tegen die tijd is het misschien te laat om in te grijpen.

4. Laat je hond niet alleen achter in de auto

We horen het nog steeds te vaak, het nieuws over honden die sterven als ze alleen in de auto worden achtergelaten. Ook al laat je je hond maar 10 minuten alleen in de auto, het blijft riskant.

De meesten van ons weten dit al, maar toch… Experts waarschuwen dat de temperatuur in geparkeerde auto's binnen enkele minuten gemakkelijk kan oplopen waardoor honden worden blootgesteld aan het risico van oververhitting of een zonnesteek. Toch laten nog steeds teveel baasjes hun hond "deze ene keer" achter.

Onthoud dat honden niet op dezelfde manier warmte afgeven als mensen. Jij zweet als je het warm hebt, maar honden reageren anders. Een hond geraakt snel oververhit als zijn lichaamstemperatuur stijgt.  Dus denk eraan, als de plaats waar je naartoe gaat geen huisdieren toelaat, laat je je hond beter veilig thuis.

5. Je schreeuwt of straft de hond omdat hij zich misdraagt

Uit een studie blijkt dat schreeuwen en je hond straffen omdat hij iets fout heeft gedaan, de ergste vormen van discipline zijn. Je hond haalt niets productiefs uit deze methodes en hij wordt er alleen maar bang, angstig en gestrest van als jij in de buurt bent.

Als gevolg van op straf gebaseerde training, gaat je hond zich nog meer misdragen omdat jij niet duidelijk gecommuniceerd hebt wat je echt wil dat hij doet. Het aanleren van discipline is noodzakelijk en er bestaat een goede manier om het te doen.

De enige juiste en meest effectieve manier om je hond discipline bij te brengen is een op positieve beloning gebaseerde methode. Elke keer je hond iets goed doet, beloon je hem met iets lekkers. Hij zal gemotiveerd raken om keer op keer hetzelfde goede gedrag te herhalen, omdat hij de traktatie ermee associeert.

6. Je gebruikt de verkeerde maat harnas of halsband

Er is een goede reden waarom dierenwinkels zo een ruim aanbod harnassen en halsbanden verkopen. Dit aanbod is er omdat elke hond een andere behoefte heeft. Sommige honden hebben rug/nekproblemen, en dragen dus beter een harnas dan een halsband. Andere honden ontsnappen dan weer gemakkelijk uit hun harnas, voor hen is een halsband dus meer aangewezen.

Wat je ook kiest, zorg er altijd voor dat het harnas of de halsband de juiste pasvorm heeft. Om te zorgen voor een goede pasvorm die je hond niet in gevaar brengt, bestaat er een manier om je hond te meten.

Om de juiste maat te kennen, plaats je een vinger tussen de halsband en de nek van de hond. Gebruik twee vingers als je een grotere hond hebt. De halsband mag niet te los zitten zodat je hond kan ontsnappen, of te strak zodat hij zijn lichaam of nek bezeert.

7. Beveilig je hond in de auto

Houdt je hond van autorijden? Mag hij dan vooraan op de passagierszetel zitten? Hoewel veel mensen dit nog steeds toelaten, is het behoorlijk gevaarlijk. Als je een ongeluk krijgt, kan je hond door of tegen de voorruit gekatapulteerd worden en hierdoor ernstig letsel oplopen, gewoon omdat hij niet beveiligd was.

Neem je je hond mee voor een ritje, zet hem dan veilig in een bench of maak hem vast met een autogordel. Tegenwoordig kan je ook een autostoeltje vinden voor je huisdier, maar studies hebben aangetoond dat deze misschien toch niet erg veilig zijn.

Laat je hond zijn kop niet uit het raam van de wagen steken. Het lijkt misschien alsof hij dit leuk vindt, maar hij kan zo vuil of insecten in zijn gezicht krijgen en zijn ogen bezeren.  Of als het raam te ver open staat, kan hij zelfs uit de wagen springen.

Herken je deze situaties? Het is nooit te laat om slechte gewoontes af te leren en een meer verantwoordelijk baasje te worden. Als je je harige beste vriend de juiste zorg geeft, zal hij van een lang leven aan jouw zijde kunnen genieten.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

van de casteele carmen

bedankt voor deze interessante informatie!!!!


Een reactie plaatsen