Een eerste tip: Als hondeneigenaar is het goed om fysiek contact te gebruiken wanneer je jouw hond beloont, maar zeker niet wanneer je hem wil straffen. Het werkt ook contraproductief wanneer je jouw hond begint af te breken als hij niet gedaan heeft wat je vroeg. Hieronder vind je een lijstje met de meest gemaakte fouten door mensen die hun hond willen trainen. Vermijd deze zaken, want ze veroorzaken meer kwaad dan goed!
- Wrijf je honds neus NOOIT tegen het tapijt na een plasje
Wanneer je jouw hond straft door zijn neus tegen het tapijt te wrijven nadat hij er op geplast heeft, zal hij jou als baasje heel eng en kwaadaardig vinden. Honden hebben immers een kortetermijngeheugen. Ze zullen zich al niet meer herinneren wat ze fout hebben gedaan op het moment dat hun baasje hen wil straffen voor de ‘overtreding’. Ondanks hun kortetermijngeheugen zullen ze zich deze incidenten of straffen wel jaren blijven herinneren. Het zal voor jou als baasje lang duren om zijn vertrouwen terug te winnen.
Wat dan wel te doen als je hond op het tapijt plast? Maak het tapijt proper en verdubbel de zindelijkheidstraining door je hond elk uur mee naar buiten te nemen. Loof je hond wanneer hij naar buiten gaat. Op een bepaald moment zal hij je zelf waarschuwen wanneer hij naar buiten wil om een plasje te doen. - Sla je hond NOOIT met de krant (of met iets anders)
Er is een lange tijd onduidelijkheid geweest onder hondeneigenaars over het al dan niet slaan van je hond met een opgerolde krant in plaats van met de hand. Men was ervan overtuigd dat dit ervoor zou zorgen dat de hond hierdoor niet meer bang zou zijn van de hand van zijn baasje. Pas toch op. Je hond zal op termijn steeds banger worden van zijn ‘boze baasje’.
Het is veel effectiever om je hond bevelen aan te leren zoals “afblijven” of “loslaten”. Als je deze bevelen vaak oefent, dan zal je hond deze op termijn begrijpen en je ook gehoorzamen. Wanneer je jouw hond wil wegsturen omdat hij er een boeltje van gemaakt heeft, stuur hem dan rustig naar zijn mand of kennel. Zo zullen zowel jij als je hond minder gestresseerd geraken. - Ruk niet (te hard) aan je honds leiband
Sommige baasjes hebben de neiging om hun hond terecht te wijzen als deze een fout heeft begaan door hard aan de leiband te trekken. Velen onder hen doen hem dan een strakke leiband aan zodat hij niet te veel kan trekken aan de leiband. Maar wanneer je dan zelf een aantal keer aan de leiband trekt om je hond in toom te houden, zal de halsband de luchtpijp van je hond beetje bij beetje beschadigen. Blijft een wandeling aan de leiband steeds een beetje een gevecht tussen hond en baasje, opteer dan bijvoorbeeld voor een harnas. Zo kan jij je hond nog steeds leiden, maar raakt zijn luchtpijp niet beschadigd. - Gebruik geen vallen wanneer je hond op de tafel of op andere meubelen klimt
De meeste honden houden ervan om rond te snuffelen in de keuken op zoek naar lekkere etensrestjes die er zijn achtergelaten. Sommige honden zullen nog iets verder gaan door op de tafel of het aanrecht te proberen klimmen op zoek naar voedsel. Een mogelijkheid die soms wordt gesuggereerd om dit te vermijden is het opzetten van muizenvallen op de tafel of het aanrecht om je hond af te schrikken.
Het is echter veel effectiever om je hond te proberen af te leiden met iets anders, bijvoorbeeld een bot of iets lekkers. Zo kan jij tegelijkertijd rustig al het eten op een veiligere plaats zetten. Houd er rekening mee dat je hond een sterk ontwikkeld reukorgaan heeft. Een cake verstoppen onder een deksel zal niet helpen. Stop de cake gewoon onmiddellijk in de kast. Betrap je jouw hond, beveel hem dan om er af te blijven of maak een negatief geluid zodat hij beseft dat zijn gedrag niet aanvaard wordt. Boos worden of schreeuwen heeft geen zin. Je hond zal de volgende keer gewoon proberen om het iets heimelijker te doen.
Verder nog vragen over het opvoeden van je hond? Kijk dan eens op: "Je hond opvoeden".
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
goede tips