11 dingen die ik heb geleerd als hondeneigenaar

Je krijgt veel inzichten over het leven als je het gezelschap van een hond hebt. Ze leren je alles over liefhebben, dankbaarheid, mededogen en leven in het moment. Hier zijn dus 11 lessen die je van je hond kan leren:

1. Een hond in je leven is niet zozeer een eigendom als wel een partner

"Controle" wordt meestal geassocieerd met eigendom. Hoewel dit van toepassing kan zijn op hondendiscipline, hebben hondenbaasjes echt een wederzijdse onvoorwaardelijke relatie met hun hond, meer dan met wat ook. Je hond "bezit" jou op dezelfde manier als jij hem bezit. Je hebt een hechte en sterke band die moeilijk te verbreken is.

2. Honden houden van routine

Op vrije momenten in bed wat luieren of slapen? Die dagen zijn voorbij als je een hond in huis haalt. Je moet je aan routines houden als je een hond hebt. Als je huisdier gewend is aan ochtendwandelingen, hoef je niet op de sluimerknop van je wekker te drukken, zelfs als het zondag is. Je hond wordt onrustig als het tijd is voor het avondeten en jij nog niet begonnen bent met de bereiding ervan. Honden leren je om je aan een routine te houden, wat echt helpt als je altijd een volle agenda hebt.

3. Honden zijn de eeuwige optimisten

Honden zijn snel tevreden en vermaakt. Een stok uit de achtertuin laat ze al vrolijk kwispelen. Een ritje met jou in de auto windt ze op, of je nu naar het park gaat of een korte rit naar de winkel maakt. Dit leert baasjes van gezelschapsdieren om zelfs de kleine dingen in het leven te waarderen. En als je je somber voelt, hoef je toch alleen maar naar die heerlijke snoet van je hond te kijken met zijn kwispelende staart.  Het zijn de eeuwige optimisten!

4. Honden vergeven snel en gaan verder met het leven

Heeft je hond die mooie vaas in de woonkamer gebroken of aan je nieuwe schoenen gezeten? Dan hoef je gewoon in de ogen van je viervoeter te kijken en de woede zal snel  verdwijnen. Honden kunnen met hun zielige ogen al snel jouw sympathie opwekken, hun gevoelens uiten en aandacht vragen. Honden leren mensen dat sommige dingen niet de moeite waard zijn om boos over te zijn, vooral niet als het gedrag is om je aandacht te trekken. Dit gedrag kom je veel tegen en je leert het los te laten, dankzij je hond.

5. Honden hechten belang aan slaap

Het is gemakkelijk om niet of minder te slapen als je het te druk hebt met werk, verplichtingen, je sociale leven en gezin. Honden leren je belang te hechten aan slaap en rust omdat dit elke dag 16 à 20 uur op hun agenda staat. Je moet je hond dus bedanken voor de boost in je energiepeil, omdat je van hem hebt geleerd om te slapen en te rusten.

6. Honden zijn altijd openhartig en verbergen hun gevoelens niet

Hoewel ze niet met woorden communiceren, is het verbazingwekkend hoe deze vierpotige harige wezens zo direct kunnen zijn. Honden zullen je altijd laten weten wat ze willen en wat ze voelen. Ze zullen je nooit buitensluiten of mopperen als je hun aanwijzingen niet leest. Honden leren ons dat het helpt om direct te zijn en écht te zeggen wat je bedoelt, en wat er het meest toe doet.

7. Honden leven altijd in het heden

Honden staan ​​nooit stil bij het verleden en maken zich geen zorgen over morgen. Honden leven in het moment, tevreden en zonder spijt. De dingen waar ze zich zorgen over maken, zijn beperkt tot eten en drinken, plaspauzes, spelen en slapen. Mensen daarentegen multi-tasken, netwerken en doen aan veel dingen mee. Mensen lijken nooit te pauzeren, dus stress kan hun leven beïnvloeden. Dit verklaart misschien waarom honden altijd positief zijn. Een studie van Harvard onthulde dat wie in het moment leeft, eigenlijk gelukkiger is.

8. Water is voedsel

Is het je ooit opgevallen dat honden instinctief weten wanneer ze moeten drinken? Met wat ze ook bezig zijn, ze stoppen spontaan om te gaan drinken. Deze gewoonte is een goed voorbeeld voor ons om gehydrateerd te blijven, omdat het lichaam eerder water nodig heeft dan voedsel. Als jij het te druk hebt, vergeet je soms iets eenvoudigs als water drinken.  Honden vergeten deze basisbehoefte nooit.

9. Honden accepteren complimentjes

Honden schrikken niet terug als mensen hen vertellen dat ze schattig en lief zijn. Ze accepteren complimenten met veel plezier. Ze voelen zich nooit ongemakkelijk. Mensen moeten leren hoe ze de complimentjes die ze van anderen krijgen, niet afwenden. Waarom kunnen we niet gewoon "dank je" zeggen en onze prestaties en beste eigenschappen erkennen zoals anderen ze zien? Mensen zien het aanvaarden van complimenten soms als een superioriteitscomplex. In tegenstelling tot honden maken we de dingen toch vaak ingewikkeld, niet?

10. Ze hebben de beste luistervaardigheden

Het is niet hun goed gehoor dat hen tot goede luisteraars maakt. Als je honden commando's leert, letten ze extra op en luisteren ze. Je kunt hun oren echt rechtop en alert zien. Als jij even door het lint gaat, zitten zij geduldig te wachten, kijken je empathisch aan en luisteren naar je tirades. Bovendien zullen ze je niet beoordelen omdat je je frustratie toont. Ze weten gewoon dat je je slecht voelt en dat je iemand nodig hebt die luistert.

11. Liefde overwint alles

Er zijn online heel veel verhalen terug te vinden over honden die agressief zijn geworden door misbruik en verwaarlozing. Maar deze honden veranderen al snel in zachte zielen wanneer ze liefde krijgen van hun verzorgers tijdens de revalidatie. Dit leert ons dat liefde werkelijk alles overwint en dit soort verhalen zorgt er telkens weer voor dat mensen het niet droog houden. Verhalen over transformatie en redding worden nooit oud of vervelend, toch?


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Rosette Muylle

Beste, dat zijn nu echt een waarheid als een koe. Mensen zonder hond weten niet wat ze missen in het leven. Dankuwel voor deze mooie uiteenzetting!!!!

Rudi Van Assche

Heel leuke website met zeer nuttige tips.
Jammer dat er niks is terug te vinden over adoptie.
Adoptie is mijn inziens het ultieme gebaar van hondenliefde. Geen enkele hond verdient het om achtergelaten te worden of mishandeld en daar moeten we met zen allen op inzetten.
Adoptie is mijn inziens in België veel te onzichtbaar en meestal zijn we aangewezen op Russische-Spaanse-Roemeense e.a. websites.
Angelsaksiche landen en ook Nederland staan hierin veel verder dan wij.
Dus nog werk aan de winkel .....

RONNY VAN LANDSCCHOOT

Een hond verrijkt een mens zijn leven en als mens kunnen we heel wat leren van deze lieve dieren. Honden zijn puur, zonder omwegen, rechtuit. Ze zijn gewoonweg fantastisch en ik zou mij geen leven zonder viervoeter kunnen inbeelden.


Een reactie plaatsen