Vele mensen nemen een hond als nieuwe jogpartner en ze zijn geweldig! Voordat je de weg oprent zijn hier enkele tips om op een veilige, leuke manier blokje rond te lopen met je beste vriend.
Plan je route
Het is belangrijk om te weten welke route je gaat nemen en ook om zeker te zijn of die route wel hondvriendelijk is. Je moet ook zeker weten of je hond deze route wel aankan, als deze moeilijk en uitdagend is.
Gezondheid
Voor je vertrekt moet je zeker zijn dat je hond gezond en wel is. Kijk even of hij wel zin heeft om te gaan lopen en of hij nog voldoende energie heeft. Als je hond ziek geweest is, vraag je dierenarts dan of het ok is om terug te gaan joggen.
Vertel het aan een vriend
Laat iemand weten waar en wanneer je naartoe gaat. Zeker als het een plek ver weg is of in een gevaarlijke buurt is.
Wat lekkers en wat water
We weten allemaal dat water enorm belangrijk is. Lekkernijen zijn dan weer handig als je in een heel nare situatie terecht komt, om bijvoorbeeld andere honden af te leiden of als jouw hond snel afgeleid is hem weer te laten focussen op het joggen.
Het weer
Niet enkel voor jouw maar ook voor je hond is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Is het te koud? Is het te warm? Moet je hond een regenvest aan? Moet hij een koelingsvest aan? Wat vind je van schoentjes om zijn pootjes te beschermen?
Geknipte nagels
Zorg ervoor dat je hond zijn nagels geknipt zijn vooraleer je gaat joggen. De ongeknipte nagel kan scheuren en hevig bloeden. Als dit gebeurt zal je je hond terug naar huis moeten dragen.
De juiste uitrusting
Het is heel belangrijk dat zijn halsband in goede staat is. Als je dit op reserve hebt, is het altijd een goed idee om een extraatje mee te nemen. Zorg ervoor dat je hond niet kan ontsnappen uit zijn halsband.
De leiband
Om het joggen makkelijker te maken is het aangeraden om een speciale les hiervoor te kopen. Deze kan je rond je middel binden en zo blijven jij en je hond zeker bij elkaar zonder dat je hem moet vasthouden. Zorg er wel voor dat je geen uitrekbare leiband hiervoor gebruikt.
Wachten na het eten
Geef je hond de tijd om zijn voedsel te verteren voor jullie gaan joggen om braaksel te vermeiden. Een uur is normaal voldoende rusttijd, maar om zeker te zijn moet je aan je dierenarts vragen hoelang je het beste kan wachten. Dit verschilt voor iedere hond.
Stretchen
Zowel jij als je hond zouden moeten stretchen voor en na het joggen. Het vermindert de kans op blessures en op hevige spierpijnen.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Mee eens. Nog even een aanvulling. Je hebt het over overdag lopen, maar mensen doen dat ook 's avonds als het donker is. Zien en gezien worden. Er zijn hulpmiddelen die je zichtbaarheid vergroten. Zoals de bekende LED bandje voor om je bovenarm, een reflecterende strip op je schoenen, lichtgekleurde kleding.
Maar ook de hond moet zichtbaar zijn. Daar heb je ook allerlei hulpmiddelen voor zoals een rood knipperende LED lamp om de hals (niet mijn favoriete plek overigens) Zelf heb ook nog verlichting aan de riemautomaat (Flexi) Die klik je op het handvat en daar zit een LED loopverlichting in (schijnt vooruit en naar de grond) en er zit ook een rood (al dan niet knipperend) LED achterlicht op. Om nog beter je pad te zien kun je zelfs denken aan een LED hoofdband met daarin een LED "zaklamp" met hoge lichtopbrengst. Een koplamp dus.