OFA Certificaties en heupdisplasie: een wegwijzer

OFA Certificaties en heupdisplasie: een wegwijzer
Heb je een grote hond, of ben je op zoek naar een grote hond, dan ben je zeker al in contact gekomen met de ‘OFA certificatie’. Dit verwijst naar het heupgewricht van de hond en is een indicator indien er mogelijke (heup)problemen voorkomen bij je hond.

Heupproblemen zijn voor elke actieve hond een pijnlijke zaak, en meestal evolueert dit naar een steeds ergere situatie. Een onstabiel heupgewricht kan immers leiden tot artrose. Dit is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten.

Wat is het OFA?

Het Orthopedische Fonds voor Dieren (OFA = Orthopedic Foundation for Animals) is een erkende organisatie die heupproblemen vaststelt bij honden. De organisatie is opgericht in 1966 door John M. Olin nadat hij heupdysplasie vaststelde bij zijn sporthonden

Heupdysplasie is een genetische afwijking die kan voorkomen wanneer een hond opgroeit. Dit kan ontdekt worden door middel van röntgenfoto’s. Het OFA houdt databanken bij met foto’s en informatie over heupdysplasie, en nu ook over andere genetische afwijkingen bij honden.

Welke behandelingen bestaan er?

Het OFA heeft zeven categorieën vastgelegd om heupgewrichten bij honden in te delen. Deze zijn: excellent, goed, behoorlijk goed, op de ‘grens’, licht beschadigd, middelmatig beschadigd, ernstig beschadigd.

Er zijn verschillende manieren om deze afwijking te behandelen. Dit hangt af van de leeftijd van de hond en de ernst van het probleem.

Bij jonge honden (honden die jonger zijn dan tien maanden), kan de dierenarts met een operatie de heup stabiel maken. De arts snijdt dan op drie plaatsen in de heupkom. De heupkom wordt gekanteld zodat de heupkop weer goed in de heupkom past. Daarna wordt de heupkom vastgezet met metalen schroeven. Zo sluiten deze beter op elkaar aan. Dit is echter enkel mogelijk bij jonge honden, omdat de vervorming van de heup nog niet problematisch is.

Een andere operatie is een volledige heuptransplantatie. Dit is een zeer complexe operatie, haast enkel uitgevoerd in gespecialiseerde praktijken of dierenziekenhuizen.

Andere oplossingen?

Er zijn ook andere, niet-operationele oplossingen. Een van de makkelijkste en goedkoopste behandelingen zijn oefeningen voor de hond. Met gespecialiseerde oefeningen kan je immers de spieren van de hond sterker maken, zodat deze de heup helpen stabiliseren. Ook overgewicht bij honden moet worden aangepakt, omdat dit de heup extra belast.

Zolang de hond geen pijn ondervindt bij de oefeningen, is dit effectief. Bij pijn zijn er altijd aangepaste pijnstillers voor honden. Daarbij riskeer je echter wel vervelende bijwerkingen, zoals maaglast, overgeven, diarree en het verdwijnen van de eetlust van de hond.

Hoe dan ook is het belangrijk je huisarts te raadplegen over de beste oplossing indien je hond heupproblemen heeft. Met een beetje hulp van jou en je arts kan je hond een actief en pijnloos leven leiden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen