Pumi

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Hongarije
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Pumi is niet zo oud als de Puli. Hij is zeer waarschijnlijk ontstaan uit kruisingen tussen Puli's en Duitse Keeshonden. Daarnaast zouden ook nog de Franse Briard en mogelijk ook Terriërs zijn ingekruist. Deze honden kwamen rond 1760 naar Hongarije met de kuddes Merinosschapen die toen werden geïmporteerd. Dat er Terriërs zijn ingekruist is nooit bewezen, maar wie naar de Pumi kijkt, herkent in hem direct zijn Terrierverwantschap. De Pumi is een echte gezinshond. Hij is zeer temperamentvol en levendig van aard en altijd alert en moedig en houdt, waar hij ook komt alles onder controle. Hij is wantrouwend tegenover vreemden. De Pumi heeft bij zijn werk altijd gebruik gemaakt van zijn stem om de kudde in beweging te laten komen. Bovendien liet hij met een blafje aan zijn baas weten dat hij diens commando had begrepen en blafte opnieuw als hij het betreffende commando uitvoerde. Zijn blaf had dus een duidelijke functie. De pumi die als huishond gehouden wordt, zal nog steeds zijn stem veelvuldig gebruiken. Hij blaft nou eenmaal erg graag en het is hem soms maar moeilijk af te leren. In ieder geval iets om rekening mee te houden voordat u overgaat tot de aanschaf van dit bijzondere ras. Positief hieraan is dat geen inbreker ongemerkt uw huis binnenkomt. De Pumi meldt met grote ijver alles wat hem vreemd of ongewoon voorkomt.

Een Pumi opvoeden

De Pumi is zelfstandig en eigenzinnig maar leert graag en makkelijk. Hij heeft veel behoefte aan bezig zijn en dat maakt hem makkelijk in de omgang. Maar de Pumi is geen allemansvriend. Veel beweging en liefst een duidelijke taak zijn nodig. De Pumi is zeer geschikt voor agility.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pumi? Kijk dan op onze Pumi opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 33-48 cm Gewicht : 8-13 kg

Aard

De Pumi is een heel leergierige hond met een rusteloos temperament, die zich goed bij zijn omgeving aanpast. De Pumi kan goed met kinderen overweg, maar ook met andere honden, katten en andere dieren. Ze moeten als pup goed gesocialiseerd worden met deze dingen, maar ook op oudere leeftijd is het goed te leren. Een nadeel van een Pumi kan zijn, dat ze ontzettend veel kunnen blaffen, maar dit is goed af te leren.

Beweging

De Pumi heeft veel beweging nodig. Hij is dus niet echt geschikt om in de stad te houden.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kunnen in dit ras voorkomen. Door de Nederlandse rasvereniging wordt geadviseerd om tevens op patelle luxatie te controleren. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid. Patella luxatie;Verschuiving van de patella (knieschijf) naar binnen of naar buiten ten opzichte van het gewricht. De oorzaak is een te ondiepe groeve van de femur (bovenbeen) waarin de knieschijf beweegt. De mate van luxatie kan erg verschillen, maar kan evalueren tot een ernstige vorm.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.