Honden centrum

Hollandse herder (47791x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Hollandse herder

Davy Agten

Foto 's Hollandse herder

foto: Hollandse herder korthaar foto: Hollandse herder langhaar foto: Hollandse herder ruwhaar foto: Hollandse herder foto: Hollandse herder foto: Hollandse herder foto: Hollandse herder foto: Hollandse herder foto: Hollandse herder pups foto: Hollandse herder stand foto: Hollandse Herder ivil foto: Hollandse herder dingostand

Video's

Hollandse herder Hollandse herder Hollandse herder Hollandse herder

Algemeen

 • Groep:Herdershonden
 • Land van oorsprong:Nederland
 • Algemeen voorkomen:De Hollandse Herder is een oud ras van Nederlandse oorsprong. In vroegere eeuwen had men op het platteland, bij de herders en de boeren, een veelzijdige hond nodig. Een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde en karige bestaan van die tijd.

  Uit die generaties is uiteindelijk de Hollandse Herder ontstaan, zoals wij die nu nog kennen. Deze achtergrond verklaart de oorsprong van de karaktereigenschappen, die tot de dag van vandaag vrijwel dezelfde gebleven zijn.

  De Hollandse Herder is geen bekende hond en dat is hij ook nooit echt geweest. Sommige trotse eigenaren die met hun pup over straat lopen zullen moeten vertelen aan een toevallige voorbijganger welk ras hij aan het riempje heeft.

  Als het om een jonge langhaar gaat, kunnen kinderen heel onschuldig vragen: "Is dat een wolf of een hyena?". Een bekende kynoloog schreef in 1910 over de Hollandse Herder: "...het meest in het uiterlijk den wolf nabijkomend..." Dit klopt natuurlijk niet helemaal, maar er is wel een ander aspect waaruit blijkt dat de Hollandse Herder wel degelijk nog trekjes heeft van zijn wilde voorvader.

  De Hollandse Herder bestaat in drie variëteiten: de kort-, lang- en ruwhaar. Het is een middelgrote, -zware hond. De kleuren variëren van zilver- tot goudgestroomd en bij de ruwhaar is ook blauwgrijs en peper-en-zout toegestaan.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 4
 • Hondvriendelijkheid:
  • 4
 • Gehoorzaamheid:
  • 4
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Hollandse herder

Door zijn karaktereigenschappen heeft hij een consequente opvoeding nodig, om deze eigenschappen in de juiste richting te kunnen ontwikkelen. Het is niet nodig hard op te treden.

De Hollandse Herder is zeer stemgevoelig. Een boos "Nee!" of "Foei!" zal meer indruk maken dan een ruk aan de slipketting.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Hollandse herder? Kijk dan op onze Hollandse herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Reuen worden tussen 57 en 62 cm hoog en teven worden tussen 55 en 60 cm hoog. Het gewicht van een reu bedraagt ongeveer 28 kg en het gewicht van een teef ongeveer 23 kg.

Aard

De rasstandaard zegt over het karakter o.a.: aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, waakzaam, paraat, zeer trouw en betrouwbaar. We komen in de algemene beschrijving ook de term met intelligente uitdrukking en levendig temperament tegen.

Deze intelligentie mag zeker niet onderschat worden. Wolven leven in roedels met een roedelleider. De overige dieren in de groep hebben ieder hun eigen plaats, de zogenaamde rangorde. Onze Hollandse Herder heeft ook nog een sterk gevoel voor leiding en rangorde. Het is geen hond voor iedereen. De Hollandse Herder heeft een duidelijke leiding nodig. Ontbreekt die leiding, dan zal hij zelf het heft in pootjes nemen.

Hier komen de eigenschappen weer naar voren die hij bij het vroegere werk nodig had. Er is een verhaal bekend van een Hollandse Herder die geheel zelfstandig een kudde, door de boer pas gekochte, lammeren weer thuis bracht. Dan heb je als hond toch wel wat in je mars!

Beweging

Deze hond heeft vrij veel beweging nodig

Erfelijke ziekten

De Hollandse Herder staat bekend als een ras waarbij weinig afwijkingen of erfelijke aandoeningen voorkomen.

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Ledenfoto's van de Hollandse herder

Er zijn 24 honden van het ras Hollandse herder

Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x