Welke emoties kan je hond voelen?

emoties en gevoelens hond
Het is verleidelijk om te denken dat onze honden exact dezelfde emoties of gevoelens ervaren als wijzelf. Jammer genoeg is dat niet het geval. Alhoewel men honderden, zelfs duizenden, jaren lang heeft gedacht dat honden helemaal géén gevoelens ervaren, zit het antwoord ergens in het midden.

Uit onderzoek blijkt dat een hond min of meer de emotionele en mentale capaciteiten heeft van een kind van ongeveer 2,5 jaar oud. Maar wat betekent dat?

De kerk besloot dat honden noch een ziel, noch gevoelens hebben

Zodra zowel de wetenschap als de godsdiensten eeuwen geleden begonnen te groeien, leerden wij dat alle levende wezens in de kern eigenlijk erg complexe machines zijn, waarbij bepaalde onderdelen essentieel zijn voor het goed functioneren van die machine. Maar wat scheidt een “menselijke machine” van een “dierlijke machine”?

Kerkelijke wetenschappers besloten lang geleden al dat mensen een ziel hebben omdat ze een bewustzijn en gevoelens hebben. Dieren werden ook beschouwd als complexe machines met een gelijkaardige biologische opbouw als mensen maar ze kregen niet dezelfde “heilige vonk” toegewezen in de vorm van een ziel; daarom werd gesteld dat ze geen bewustzijn en dus ook geen gevoelens hebben.

Hoewel je zelf kan stellen dat een hond angst of pijn ervaart als hij of zij een schop krijgt en die pijn zal uitdrukken in de vorm van een soort schreeuw, zullen kerkelijke wetenschappers zeggen dat het geluid van een schop van een voet tegen een steen ook een geluid voortbrengt, en dat dat dus niet bewijst dat de steen op dat moment enige gevoelens ervaart. De Franse priester Nicholas de Malebranche (1638-1715) zei bijvoorbeeld dat dieren “zonder enig plezier eten, huilen zonder pijn te hebben en dingen doen zonder te weten dat ze ze doen of waarom ze ze doen: ze hunkeren naar niets, zijn nergens bang voor en weten niets”.

De wetenschap toont aan dat honden een hersenstructuur hebben die emoties mogelijk maken.

Dankzij de moderne wetenschap weten we nu dat honden de hersenstructuur en hormonen hebben die het ervaren van gevoelens mogelijk maken. Het komt er in feite op neer dat honden de emotionele en mentale capaciteiten hebben van een peuter. Maar wat betekent dat voor de gevoelens die ze ervaren?

Onmiddellijk na hun geboorte ervaren baby’s enkel opwinding of onrust. Ze kennen het verschil niet tussen tevredenheid of ongemak. Enkele weken na de geboorte ontwikkelt een baby de mogelijkheid om het onderscheid te maken tussen gevoelens van geluk, ongemak en zelfs walging. Met het ouder worden zullen kinderen stilletjes aan de volgende gevoelens aanleren: angst, woede, geluk, gevoelens van verdachtheid of verlegenheid, liefde en affectie, schaamte, trots, afgunst tot zelfs minachting en schuldgevoelens.

Kinderen ontwikkelen gevoelens van schaamte, trots, minachting of schuld pas na de leeftijd van tweeënhalf jaar, terwijl honden op die leeftijd ophouden met de ontwikkeling van gevoelens. Honden kunnen allerlei soorten gevoelens ervaren zoals liefde en affectie, maar ze ervaren geen gevoelens zoals schuld (ook al lijkt het soms wel zo en vinden we op youtube tientallen filmpjes van “zich schuldig voelende honden” die bijvoorbeeld een schoen of een meubelstuk hebben stuk gemaakt) of complexere gevoelens dan schuld.

Het kan dus wel lijken dat jouw viervoeter er schuldig uitziet wanneer hij/zij de vuilbak alweer eens heeft omgekieperd, maar het feit is dat zijn/haar reactie eerder een onderdanige respons is als gevolg van jouw boosheid, woede of teleurstelling.

Antropomorfisme (Toeschrijven van menselijke gevoelens en beweegredenen aan dieren)

Als je denkt dat je hond zich schuldig gedraagt als je thuiskomt en de hele woonkamer overhoop ligt, dan is hij/zij eigenlijk bang voor de straf of voor de kwaadheid die hij/zij van jou verwacht. En dat is volledig gebaseerd op voorgaande ervaringen. We kunnen hier dus spreken van een vorm van aangeleerd gedrag.

Als je denkt dat je hond zich schaamt over een slechte kappersbeurt, dan reageren hij/zij eigenlijk gewoon op jouw manier van omgaan, ofwel voelen ze andere fysieke prikkels ten gevolge van die kappersbeurt. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat een hond -die voorheen een dikke vacht had en dan geschoren werd bij de kapper- de wind op zijn/haar huid voelt prikkelen. Dat is voor een hond dan een ongewoon gevoel waarop hij/zij op een bepaalde manier reageert. Het gaat echter niet om een gevoel van schaamte waarvan jij denkt dat ze op dat moment ervaren.

Uiteindelijk is het toch het belangrijkste dat je hond begrijpt wat liefde is en het leven gaat toch volledig over de liefde van een hond, nietwaar?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Wimbo Wimbo

Natuurlijk hebben honden gevoelens. Ik ken nagenog geen ander dier dat bijv. reageert op het bazinnetje dat op de bank zit te huiten omdat ze net gevallen is. Of een trieste mededeling ontvangt. Beide honden komen dan troosten. Beginnen handen te likken, kop op schoot te leggen, enz. Zie ik een goudvis nog niet zo makkelijk doen... EMO 3...

Zeker weten dat honden gevoelens hebben . Ondervind dat dagelijks . Als je verdrietig bent dan voelen ze dit wel degelijk aan en komen ze echt bij je zitten en geven ze je ook echt troost ,.
We hebben drie honden , elk met een eigen karakter , maar ze hebben wel degelijk gevoel en ze geven ook alle drie zoveel liefde en echt troost als het nodig is .

T. H.

Zeer zeker dat honden gevoelens hebben én deze kunnen uiten!
Evenals katten en paarden...
Al dikwijls ondervonden

Ilona Bloemendal

Wie ben ik om de wetenschap te kunnen beamen of tegen te spreken, maar ik waag het wel mijzelf "ervaringsdeskundige" te noemen w.b. hondengedrag en dus honden-gevoelens! Gebaseerd op de honden die we al gehad hebben en de hond die nú deel uitmaakt van ons gezin.
Net zoals de andere reageerders al aangeven, ondervinden mijn gezin en ik ook dagelijks de gevoelens van onze viervoeter. De hond die blij is als je thuiskomt, als ze mee uit mag, die spanningen aanvoelt en daarop reageert, die onrustig wordt als wij onrustig zijn (bv aanstalten maken om weg te gaan), iedere hondenbezitter herkent dit wel! Als onze jongste zoon, die studeert, in de weekenden thuiskomt , wordt de hond zowat gék van blijdschap. We moeten door-de-weeks de naam van onze zoon niet noemen, want dan springt ze op, loopt te piepen en gaat bij de deur zitten wachten. Op het moment ivm het coronavirus beeld-bellen we met hem, waar de hond niets van snapt natuurlijk, want ze hoort zijn stem maar ziet hem nergens. Het beeldscherm laten zien helpt niet, dat begrijpt een hond helemáál niet. Ze gaat alleen maar zitten janken. Onze zoon studeert nu op zijn kamer en komt verder op advies van de studenten-vereniging zo weinig mogelijk thuis (ivm het beperken van contacten), hij is met Pasen na vier weken eventjes thuis geweest. Hoe de hond zich toen gedroeg, is te vergelijken met de filmpjes die je in de media wel eens ziet van hoe de honden reageren van militairen die op missie gaan en dus onaangekondigd lang weg zijn (voor de hond dan, die kun je het moeilijk uitleggen) en weer net zo onverwacht thuiskomen. Maak mij maar eens wijs dat honden ons niet missen als we weg zijn! En dat zijn nog maar enkele voorbeelden waaruit we kunnen concluderen dat honden wel dégelijk emoties hebben!

Ronald Ursem

Ik lees in dit artikel dat honden geen schuldgevoel of schaamte kennen terwijl in het artikel waarom honden staren staat dat ze dat wel kennen?

Helena Brouwer

Hele leven honden 'gehad'.
Volgens mij ervaart n hond zelfs meer emoties dan wij.
Als dochter onderweg is naar huis begint onze hond zenuwachtig heen en weer te drentelen.
Wij weten niet dat dochter komt.
Hij wel.
Na een behandeling bij dierenarts wil hij niet meer de praktijk binnen: angst
Heeft iemand pijn in de buik, hond gaat vaak op die plek liggen etc
Honden voelen meer dan wij!

Patrick Lierman

Ik zie vele berichten verschijnen alsof men ervan uitgaat dat het artikel aantoont dat honden geen gevoelens hebben. Echter in de tekst van Davy Agten staat wel degelijk het volgende: ... Het is verleidelijk om te denken dat onze honden exact dezelfde emoties of gevoelens ervaren als wijzelf. Jammer genoeg is dat niet het geval... en ... Dankzij de moderne wetenschap weten we nu dat honden de hersenstructuur en hormonen hebben die het ervaren van gevoelens mogelijk maken....

Het is dus duidelijk vermeld dat er gevoelens mogelijk zijn en dat wordt bevestigd door de talloze reacties. De gevoelens echter zijn niet exact hetzelfde en als mens projecteren wij nogal te gemakkelijk onze menselijke gevoelens op dieren (honden, katten, paarden, enz.) in het algemeen. Dierengevoelens zijn toch nog net iets anders dan menselijke gevoelens.


Een reactie plaatsen