Tips om je hond te laten stoppen met bedelen

bedelende hond
Honden zijn fantastische huisdieren en hun sociale aard maakt dat ze vaak integraal deel uitmaken van het gezinsleven. De momenten dat je hond een glimlach op je gezicht tovert, zijn er in overvloed. Toch hebben de viervoeters ook enkele gedragingen die de meeste baasjes wellicht wat minder zullen appreciëren.

Als puppy moet je ze natuurlijk zindelijk maken, het geblaf is soms erg vervelend en daarnaast is er ook nog de kunst van het bedelen. Wanneer je zelf een hond als metgezel hebt, weet je heus wel waarover dat laatste gaat. Je hond kijkt met van die grote triestige ogen naar je wanneer je aan tafel zit en voor je het weet, is hij of zij er vandoor met je maaltijd. Dat zorgt uiteraard voor frustraties en dus volgen hier enkele tips voor hoe je het bedelgedrag van je hond kan vermijden. Deze dingen kan je doen om je hond het bedelen af te leren.

Negeren

Eerst en vooral is het absoluut noodzakelijk dat je niet toegeeft aan het bedelgedrag van je hond. Natuurlijk is het vertederend wanneer je huisdier met van die enorme triestige ogen en jankende geluiden naast je op de grond zit. De verleiding is dan soms groot om de viervoeter in kwestie toch maar wat voedsel toe te stoppen en alhoewel dit de hond op korte termijn gelukkig maakt, doe je het maar beter niet. Wanneer de hond eenmaal doorheeft dat hij met dergelijk gedrag aan een extra maaltijd kan geraken, zal hij of zij dit gedrag de volgende keer namelijk met nog meer overtuiging tentoonspreiden.

In de plaats daarvan is het veel verstandiger om je viervoeter te negeren en absoluut geen aandacht te schenken aan al dat bedelen. Doe alsof de hond totaal geen deel uitmaakt van het gebeuren aan tafel en focus op de personen met wie je aan het eten bent. Op deze manier zal het dier na verloop van tijd accepteren dat er aan tafel niet zomaar iets te rapen valt. Uiteraard is het van belang dat je het negeerproces consequent uitvoert. Daarom waarschuw je best eventueel bezoek dat komt eten, en zeker kleine kinderen, dat het niet gepast is om de hond eten toe te stoppen.

Enkele Commando’s

Naast het negeren van je viervoeter zijn er ook nog enkele commando’s uit de basistraining van honden die je kan toepassen aan tafel. Ook zo kan je het bedelgedrag van je hond intomen en zelfs laten verdwijnen.

Laat los

Ten eerste is er het bevel ‘laat los’, waarmee je jouw huisdier, als het lef genoeg heeft om daadwerkelijk wat voedsel te stelen, duidelijk kan maken dat dit gedrag absoluut misplaatst is. Het commando ‘laat los’ kun je trouwens op voorhand al oefenen met voorwerpen zoals een stok en balletjes.


Ga naar de mat

Je hond naar een vaste plaats sturen waar hij of zij geduldig moet wachten tot je zelf gedaan hebt met eten, is een van de beste methoden om het bedelgedrag van je trouwe viervoeter in te tomen of te vermijden. Deze vaste plaats kan een mand of een mat zijn, en mag gerust in de ruimte staan waar je zelf je maaltijden nuttigt. Op deze manier weet de hond dat hij zich tijdens de tafelmomenten koest moet houden, maar maakt hij tegelijkertijd wel nog deel uit van het gezinsgebeuren. Bovendien mag je de hond, nadat je gegeten hebt en hij zich heeft koest gehouden, zeker wel belonen voor zijn goed gedrag.  

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Wimbo Wimbo

...ach... bedelen doen ze blijkbaar altijd. Ze zien ons als een onuitputtelijke bron van voedsel en dat dient te worden opgegeten. Wat je krijgt hoef je niet te vangen... toch?? Wij maken er niet zo'n punt van als ie wat bedelt. Meestal krijgt hij dan een kleinigheid als we klaar met eten zijn. Onder het eten ligt ie wel te kijken vanaf zijn plekkie op zijn speelkleed maar komt niet naar ons toe. Pas als we afruimen. Vaak krijgt hij ook niets omdat het niet goed voor hem is.

Onze heeft de vreemde (?) gewoonte om 's morgens niets te eten, tussen de middag ook niet- of nauwelijks en pas in de namiddag of 's avonds wat te eten. Vaak staat het voer van de ochtend er nog en doen we zijn voer voor 's avonds er maar bij en dat eet ie dan in de loop van de avond pas op... Tja, gewoonte...
Toch is c.q wordt hij niet te dik; is precies op zijn ideale gewicht. 't Zijn net mensen...!

Pelgrims Ann

onze hond zijn manier van 'bedelen' is wegkijken, mijn man had op een keer toen hij naar buiten lag te staren een fritje in zijn mand gegooid en sindsdien kijkt hij altijd weg als we etenEMO 4

marian

als wij gaan eten en we zeggen na de mand dan doet hij dat als hij in zijn mand is geven we hem wat. en dan kennen wij rustig eten

Astrid Brouwer

Ik heb een hondje 15 jaar geadopteerd van mijn overleden vriendin, ik heb haar nu 7 jaar. Helaas is ze 8 weken bij mijn dochter geweest vanwege mijn ziekenhuis opnames. Als ik haar ga uitlaten en er lopen mensen met een hond dan ruikt ze snoepjes en springt ze tegen ze op. Ze dan totaal gefixeerd op die snoepjes en luistert dan totaal niet meer.
Ik weet niet hoe ik haar dat kan afleren


Een reactie plaatsen