Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Sporten met je hond

  Davy Agten
  Sporten met je hond
  Sporten is zeer goed voor je hond. Steeds meer honden zijn te dik en met sporten kan je dit tegen gaan. Sporten is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jezelf, want ook jij kan mee sporten. Bovendien versterkt het de band tussen jou en je hond. Bij de meeste sporten is het wel noodzakelijk dat je hond goed naar je luistert.

  Hieronder geven we een lijst en een korte uitleg over enkel hondensporten.

  Apporteersport


  Apporteersport is een hondensport waarbij het appél , de wil om voor de baas te werken, het doorzettingsvermogen en intelligentie van de hond en van de baas op de proef worden gesteld. Het is als hondensport ontwikkeld voor iedere hond, ongeacht het ras.

  Flyball


  Flyball is een teamsport die door alle honden gedaan kan worden en waarbij snelheid en plezier voorop staat. Om aan flyball mee te mogen doen moet de hond minimaal één jaar oud zijn, gek op ballen zijn en lichamelijk gezond zijn.

  Dogfrisbee


  Bijna elk hondenras kan meedoen aan deze ontspannende sport. De trainingstechnieken worden aangepast aan de hond zodat ze allemaal pret hebben.De ene hond kan niet makkelijk springen en de andere heeft geen groot uithoudingsvermogen. Niet ieder ras zal geschikt blijken te zijn om op wedstrijdniveau te presteren maar dat is dan ook niet het hoofddoel van het spel.

  Doggy Dance


  Het is niet onmogelijk als je op een positieve manier traint kun je heel veel met je hond doen. Het is dus zeker niet alleen voor mensen die obedience gedaan hebben. Bij een doggydance wedstrijd zie je dan ook veel mensen meedoen die alleen maar een basisgehoorzaamheid hebben gedaan. Wat is doggydance nu eigenlijk? Het zijn dus leuke oefeningen zoals een hond die buigt,tussen de benen door loopt zoals bij behendigheid bij de paaltjes, twistjes, draaien, over de rug springen, achteruit lopen en nog zoveel meer...en dit alles op muziek.

  Behendigheid


  Bij behendigheid legt de hond een parcours van ongeveer twintig hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk af. De baas mag zijn hond, tijdens het meerennen van het parcours, door middel van stem en het geven van gebaren aanwijzingen geven. Hij mag zijn hond of de hindernissen nooit aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren.

  Zwemmen


  Zwemmen is een bijzonder goede manier om een hond zijn conditie te verbeteren. Het is niet blessuregevoelig en heel leuk voor de hond, als deze tenminste van water houd

  Fietsen met je hond

  (klik op de titel voor meer info)  Breitensport


  Breitensport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid. Alle honden vanaf ongeveer één jaar kunnen meedoen. Breitensport bestaat uit vier verplichte onderdelen en één niet verplicht onderdeel.

  Coursing


  Coursing is het nabootsen van een natuurlijke jacht op een groot veld waarbij een stuk plastic of schapenvel over het veld wordt getrokken in een zigzag parcours. Op dit parcours lopen twee honden tegen elkaar. Zij worden onder andere beoordeeld op hun jachtinstinct, uithoudingsvermogen, wendbaarheid en snelheid.

  Treibball


  Bij deze sport wordt gebruik gemaakt van gymnastiek ballen van 45 of 65 cm hoog, dit is afhankelijk van de schofthoogte van de hond. De ballen die gebruikt worden zijn anti-plof ballen, dit betekend dat de bal niet kapot zal knallen maar rustig zal leeg lopen op het moment dat de hond zijn tanden erin zet of als de bal in iets scherps rolt. Het is belangrijk hier op te letten wanneer je een bal aanschaft, honden kunnen erg schrikken van een bal die kapot knalt en dan niet meer willen treibballen.

  Het doel van de sport is dat de hond uit eindelijk de 8 ballen die op 15 meter van het goal afliggen naar het goal toe drijft, waar de eigenaar zal wachten om de ballen in ontvangst te nemen.

  We zijn ongetwijfeld nog enkele sporten vergeten en er staat niet alle uitleg bij iedere sport, maar voel je vrij om verder aan te vullen.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Hondensport , Sporten met je hond
terug naar overzicht

6 reacties

 1. Charissa

  rank: 12

  oops EMO 3 dat heeft al iemand gereageerd EMO 3
  geplaatst op 28-05-2012 om 23:57
 2. Charissa

  rank: 12

  CANICROSS vergeten!!!! EMO 4
  geplaatst op 28-05-2012 om 23:56
 3. xploredogs

  rank: 3695

  Voor de echte sportievelingen is er ook canicross. Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Iedereen, van elk niveau kan mee doen, leeftijd van de baas en ras van hond zijn niet belangrijk. De hond dient wel minimaal 1 jaar te zijn. Zie onze website: www.xploredogsandoutdoor.nl of canicrossnederland.nl
  geplaatst op 14-02-2012 om 22:39
 4. biekevg

  rank: 1

  Bedankt jeanjean, wandelen doen wij ook dagelijks en meestal zelfs twee keer, en tuinieren (Christo putjes graven waar ik dan plantjes in stop...EMO 4
  geplaatst op 14-02-2012 om 18:32
 5. jeanjean

  rank: 146

  Onze drie Drentsche patrijshonden wandelen ELKE dag minstens een uur. Bij mooi weer komen daar nog eens drie uitstapjes aar het dorp bij om de dagelijkse inkopen bij bakker, slager en krantenboer. Die ELKE dag is één uitzondering, bij storm en er is risico op vallende takken gaan we niet naar het bos, anders onder alle andere omstandigheden. Toen ik stopte met werken hebben wij onze Belle gekocht enkel om een reden te hebben om te blijven bewegen. Ondertussen zijn haar dochter Hera en zoon Belle er bij gekomen en nu is het zeker een must om dagelijks te gaan wandelen. Die moeten dagelijks hun beweging hebben !
  geplaatst op 13-02-2012 om 21:08
 6. biekevg

  rank: 1

  Klinkt allemaal even plezierig en ... vermoeiend voor de baas.
  Wat kan een oudere baas met een al wat oudere hond - met de kleine 'bobookes' vandien voor baas en hond - hiervan nog doen?
  Wat is het rustigste?
  geplaatst op 05-02-2012 om 14:23
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x