Rawhide kauwbotten: de plus- en minpunten

rawhide kauwbotten

Wie hond zegt, krijgt vaak direct het beeld in zijn hoofd van een trouwe viervoeter die rustig aan zijn bot aan het knabbelen is. Kauwen op een bot maakt dan ook al eeuwenlang deel uit van de dagelijkse routine van honden. Daarom geven eigenaars vaak rawhide botten of botten van ongelooide huid als verrassingssnack aan hun geliefde huisdier. Maar wat is rawhide, hoe wordt het gemaakt en wat zijn de plus-en minpunten? We geven je een antwoord op enkele veelvoorkomende vragen.
 

Wat is het?

Rawhide is de binnenste zachte huid van een dier. Om rawhide botten te maken, maakt men meestal gebruik van het onderhuids bindweefsel van runderen, maar in principe kan het gemaakt worden van elk vee met een gespleten hoef. Zo kan de huid ook afkomstig zijn van een varken, een schaap, een paard en zelfs een buffel. In principe maakt het niet zoveel uit van welk dier de huid gebruikt wordt, aangezien de kwaliteit en de veiligheid van het product vooral afhankelijk zijn van de omstandigheden waarin het dier geleefd heeft. Die omstandigheden kunnen namelijk een cruciale invloed uitoefenen op de dikte en de droogte van het product.
 

Hoe wordt het gemaakt?

Wanneer rawhide wordt geïmporteerd uit het buitenland, wordt het vaak eerst in een chemisch bad ondergedompeld om het beter te kunnen bewaren tijdens het transport. Wanneer het uit het binnenland zelf afkomstig is, wordt het enkel getransporteerd in gekoelde containers om op die manier verderf te voorkomen. Het gevolg hiervan is dat geïmporteerde rawhide botten vaak met een extra dosis chemicaliën te maken krijgen, terwijl botten die afstammen uit het binnenland doorgaans minder chemicaliën bezitten.

Nadat de rawhide getransporteerd is, wordt het product verder verwerkt. In dat geval wordt het eerst geweekt in een as- en loogoplossing om zowel haar en vet te verwijderen. Hierna wordt het doorgaans gereinigd met water of met bleekmiddel en/of waterstofperoxide. In sommige landen worden hiervoor iets gevaarlijkere chemische stoffen gebruikt. Ten slotte kunnen er eventueel ook kunstmatige smaakstoffen aan het bot worden toegevoegd die je hond gegarandeerd kauwgenot opleveren.
 

Waarom houden honden ervan?

Er bestaat geen twijfel over dat honden ervan houden om op rawhide botten te kauwen. Ze ervaren namelijk een soort drang die voor hen erg functioneel is. Zo is het allereerst een manier voor puppy’s om te reageren op nieuwe tandjes die aan het groeien zijn. Wanneer de hond volwassen is, gebeurt kauwen eerder instinctmatig. In dat geval is het vooral een manier om voldoening te geven aan de kauwdrang, om te spelen en om hun tanden te reinigen. Ten slotte kan kauwen ook een reactie zijn op angstige of stresserende gevoelens.
 

Wat zijn de plus- en minpunten?

Pluspunten

+ Ze zijn een oplossing voor de drang van honden om ergens op te kauwen.

+ Wanneer ze op een correcte manier worden geconsumeerd, kunnen ze het gebit van je hond
reinigen.

+ Voor heel wat baasjes zijn ze een goedkope verrassing om voor hun hond te kopen.

Minpunten

- Ze kunnen een ongewenste bron zijn van gevaarlijke chemicaliën

- Wanneer ze slechter van kwaliteit zijn – namelijk dunner en droger – dan zou je hond er weleens een tand op kunnen breken, wat op zijn beurt kan leiden tot heel wat pijn en een hoge rekening bij de dierenarts.

- Botten met toegevoegde smaakstoffen kunnen bij gevoelige honden tot gezondheidsproblemen leiden, zoals braakneigingen en diarree.

De gevaren

! Wanneer het bot niet het geschikte formaat heeft voor je hond, dan kan dat leiden tot verstikkingsgevaar.

! Grote stukken kunnen soms in hun geheel worden ingeslikt. Die stukken zijn echter onverteerbaar en kunnen leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood.

 

 

Waarop moet je letten?

 

 

Kijk naar de origine van het bot

Wanneer je een bot uitkiest om je trouwe viervoeter mee te belonen, zorg er dan voor dat je op voorhand uitzoekt waar het gemaakt is. Het land van oorsprong heeft namelijk een grote invloed op de kwaliteit en de veiligheid van het product, aangezien rawhide die in het buitenland gemaakt is vaak meer chemicaliën bevat. Daarnaast is het ook beter voor je hond om de varianten met smaakstoffen te vermijden.
 

Besteed aandacht aan lengte en gewicht

Zorg ervoor dat het formaat van het bot dat je kiest overeenkomt met de grootte van je hond. Daarnaast zijn ook lange en cilindervormige botten beter.
 

Controleer het kauwgedrag van je hond

Probeer altijd je huisdier in de gaten te houden wanneer je hem of haar een traktatie geeft om op te kauwen. Sommige honden zijn namelijk gulziger dan anderen en zullen proberen om hun traktatie in een recordtempo op te peuzelen. Het gevaar bestaat erin dat wanneer ze te snel kauwen, ze makkelijk kunnen stikken in een te groot stuk. Denk er daarom altijd aan om de botten af te nemen wanneer ze kort genoeg zijn geworden om in één keer door te slikken. Op die manier kunnen tragedies vermeden worden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Wimbo Wimbo

We geven hem de grootste botten en die worden per 10 via Internet gekocht bij Zooplus. Kwalitieit? Geen idee, staat niets op en zitten in een doorzichtige verpakking...
Maar hij weet er wel weg mee en is er dol op.

hilde Eysermans-Bogaerts

We geven de gedraaide staafjes.
Nu koop ik ze in de Maxi-zoo vroeger kocht ik ze in faunaland(Nederland)
Op de verpakking staat dat ze worden gemaakt in Oosterislag in Nederland?
Kwaliteit?
Maar ze is er dol maar ik geef er maar 1of 2 per dag.

annemie dekens

Sloeber krijgt chicken sticks van het merk 'best for your friend', ook uit Nederland. Hij is er dol op maar ik geef het hem altijd in mijn bijzijn, ik heb al gemerkt dat hij het inderdaad soms zo gulzig kauwt, dat hij de grotere stukken dan ook wil doorslikken, 1 keer moest ik hem helpen want het stuk bleef in zijn keel steken, gelukkig kreeg hij het, met mijn hulp, er uit! Altijd opletten!! EMO 8

Aikoo Aikoo

Inu lust die dingen niet.Eventueel een varkensoor,een pensstaafje,maar echte botten die zijn wel een lekkernij.Hij krijgt dus 1x/week een mergpijpje rauw en dat is een festijn.EMO 1

ik geef mijn honden alleen dentasticks voor hun tanden verder geen kauwstafen en zo naast hun eten van royal canin niet nodig

Aikoo Aikoo

Inu lust ook geen dentasticks.
Krijgt nu Orozyme bucco-fresh in poeder op zijn eten.Tegen plak en slechte adem en.....het helpt.
Krijgt als voeding:hoofdzakelijk rauw,afgewisseld met Taste of the Wild.

Gerrad P Beukema

Nog een nadeel: als de kluif wat vochtig en zachter wordt krijg je lelijke vlekken op het vloerkleed. Onze hond mag alleen op zijn eigen kleed kauwen.

Gerrad P Beukema

Nog een nadeel: als de kluif war vochtig en zachter wordt krijg je lelijke vlekken op de vloerbedekking. Onze hond mag dan ook alleen maar op zijn eigen kleed kluiven. Onlangs hebben we een harde rubberen kluif gekocht. Is een succes.


Een reactie plaatsen