Puppies! Wie ziet ze niet graag?

Puppies! Wie ziet ze niet graag?
Als je je hond niet wil castreren maar liever puppies in huis hebt, moet je van een aantal zaken op de hoogte zijn. Net als baby’s gaan puppies gepaard met heel wat verantwoordelijkheid. Begin er dus alleen aan als je goed voorbereid bent! Hieronder volgen de verschillende stappen van de geboorte van een nest vol schattige puppies.

1. Hoeveel puppies?

Het is van cruciaal belang dat je weet hoeveel puppies je hond verwacht. Laat daarom vier weken na de start van de zwangerschap van je hond een röntgenstraling of echografie maken.

2. Het breken van het water

Net zoals bij vrouwen zal ook bij het teefje het water breken. Hiervoor of hierna zal ze zich beginnen te nestelen. Zo zal ze bijvoorbeeld dekens goed leggen, onder het bed gaan liggen of papier verscheuren. Wanneer je teefje dit gedrag vertoont, leg haar dan meteen op de plaats die je hebt voorzien voor de geboorte. Anders kan er schade komen aan je meubels, dekens, tapijten en kledij.

3. De geboorte

Ongeveer 2 uur na het breken van het water zal de eerste puppy het levenslicht zien. Als dit niet gebeurt binnen de 3 uur, contacteer dan meteen je dierenarts. Tussen de geboorte van elke puppy zal ongeveer 2 uur zitten. Als je weet dat er nog puppies moeten komen maar de 2 uur verstreken zijn, schakel dan weer snel je dierenarts in!

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet noteren tijdens de geboorte:

  • Hoelang de geboorte duurde.
  • Of de puppy met zijn hoofd naar boven of beneden lag.
  • Het gewicht.
  • Als je wilt dat je puppies herkend worden als rashonden dien je de nodige formulieren in te vullen.


4. Na de geboorte

Eens je teefje haar puppies ter wereld heeft gebracht, moet jij als baasje enkele belangrijke zaken in orde brengen. In de eerste plaats knip je bij elke puppy de navelstreng door. Doe dit met een gloednieuwe en ontsmette chirurgische schaar. Ten tweede moet je er voor zorgen dat de moeder de placenta van elke puppy opeet. Ten derde dien je de puppies proper te maken als de moederhond dit niet zelf doet. Gebruik hiervoor een warme, vochtige doek. Ten slotte zullen de puppies honger hebben. Het is jouw verantwoordelijkheid dat elke puppy één tepel heeft om zich te voeden. De tepels die dichtbij de oksels liggen, bevatten het meeste melk. Reserveer deze dus voor de kleinste puppies.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

Faes Jan

Rond dertig maart verwachten ook wij een nestje Drentsche Patrijshondjes. Deze maal is Hera de moeder. de twee vorige nestjes was telkens met onze Belle en het waren telkens mooie gezonde pups. uit het eerste nestje nu drie jaar geleden hebben we Hera en Heros behouden. Heros, een reutje was aanvakelijk niet voorzien maar de week voor de pups geboren werden stierf onze 15 jaar oude Bas, en dan was er dus plaats voor Heros die hetzelfde mooie karakter van Bas had.
Nu heb ik wel een bemerking wat betreft de navelstreng afknippen. Dit is ons afgeraden want bij knippen blijft de navelstreng bloeden. Wanneer je die tussen je vingernagels afknijpt heb je dat bloeden niet ! Ook laten wij de moeder hond de dag voor de bevalling niet meer alleen buiten omdat zij elke kans te baat neemt om zich ergens te verstoppen om daar "ergens" haar pups te werpen. Plassen en drolletjes draaien deden wij tekens aangelijnd tot 10 maal tijdens de laatste uren voor het begin van de worp.
je kan het ganse proces volgen op het Bas & Belle blog: http://blog.seniorennet.be/Bas_en_Belle/ op datum 12.11.08 en 27.02.2010

Steve Beschuyt

Wij verwachten twee nestjes een van hera nu eind Februari en een van Ella eind maart. het zal dus een drukke bedoening worden bij ons en wij hopen dat we nu eindelijk eens wat geluk mogen hebben na het drama met Gstring haar pups.

Eerlijk gezegd vind ik dat in dit artikel nogal wat dingetjes staan die niet kloppen of onvolledig zijn. Jammer.

John Reijnen

Ik ben het helemaal eens met de vorige schrijver, "Maan", er staan hele duidelijke onjuistheden in het artikel.
1) men kan met een echografie NOOIT het aantal puppies bepalen, noch kan men op 4 weken via een röntgenfoto het aantal bepalen, een röntgenfoto is het meest aangewezen en wel vanaf de 58ste dag, wanneer de skeletjes voldoende uitgehard zijn, en dus duidelijk zichtbaar.
2) Het breken van het water is slechts een voor aankondiging van de bevalling, zolang de moederhond geen weeën heeft, gebeurd er absoluut niks, het is echter wel aangewezen om de moederhond vanaf dat moment in de gaten te houden.
3) elke puppy zit nog eens apart in een eigen vruchtwaterblaas, zolang deze intact zijn is er geen enkel risico
4) De moederhond zal zelf de navelstreng doorbijten en de placenta opeten, en deze nadien nog enkele malen uitbraken..... geen paniek, dit is heel normaal
5) Weeg elke puppy direct na de geboorte en voorzie ieder apart van een eigen kenmerk, zodat je je ook in de dagen/weken nadien hun DAGELIJKSE gewicht kunt opvolgen....dit is ZEEEEER essentieel, alleen hierdoor kan men bepalen of een puppy al dan niet voldoende voeding krijgt, of dat er flessenvoeding aangewend dient te worden.
6) zorg voor een ruimte (werpkist) waar de temperatuur door middel van een warmte lamp constant wordt gehouden op +/- 40°

Kristel De Reymaeker

Ik ga akkoord met de vorige reacties + heb ook een paar opmerkingen. Mama hond weet meestal erg goed wanneer en waar de navelstreng afgebeten moet worden dus ik zou mensen afraden om hierbij in te grijpen.
Wat moederkoek opeten betreft zou ik in geval van grote nesten aanraden een aantal moederkoeken te verwijderen (indien mogelijk - is mij zelf nooit gelukt hahaha) omdat de teef anders achteraf daar een beetje diarreee van krijgt.....

Wat echo's betreft is het idd moeilijk om het exacte aantal hiermee te bepalen dus zo erg cruciaal lijkt dat me niet (tenzij er met risicodieren gekweekt worden met een klein geboortekanaal & keizersnee moet overwogen worden etc)

John Reijnen

@Kristel.... een echo is interessant om vast te stellen of de dekking überhaupt succesvol is geweest, en dit in de 3de week na de dekking, men kan dan vaststellen of er leven is in de baarmoeder.

een zeer onvolledig artikel

Davy Agten

Bedankt voor de op/aanmerkingen. We gaan het artikel laten aanpassen. Lezers kunnen in ieder geval al verder met jullie toelichting

Bieke Van Gijsegem

Verdorie, ik ga hier verder zwijgen, zo'n reeks specialisten aan het woordEMO 10...
Maar 't is wel goed om weten allemaal, zelfs al loop ik hier met de Christo niet direct zo risico om onverwacht voor zo'n gebeuren te staan (of ben ik ook hier mis???EMO 9) EMO 3

Chrissy De Sloover

De bevalling van ons ziva was onverwacht, doch is zij een goede moeder,de pup was proper en de moederkoek was ook nergens te bespeuren. de navelstreng was ook netjes afgebeten. wij hebben de pup niet geboren zien worden maar alles was in orde, mijn jongste dochter zat thuis in ziekenverlof en zij belde mij op mijn werk dat ziva aan het bibberen was, dat was om 10u , ik zij haar dat zij papa moest gaan wakker maken die lag nog maar van 6u in zijn bed stond met de nacht, ik heb dan gebeld naar eva onze dierenarts, maar die kon maar komen om 15U, tegen dat de papa beneden was dan was de pup er al; ) de dierenarts is dan geweest heeft beiden gecontroleerd maar alles was in orde. soms is de natuur zijn gang laten gaan het beste.


Een reactie plaatsen