Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Mijn hond is bang voor vuurwerk

  Davy Agten
  Mijn hond is bang voor vuurwerk
  Nieuwjaar vieren is voor iedereen een leuke gebeurtenis: lekker eten, gezellig samenzijn en .... vuurwerk bekijken!

  Voor onze trouwe viervoeters is dit laatste echter niet altijd even tof. Het is normaal dat uw hond opschrikt van een knal en kijkt waar deze vandaan komt. Een overdreven, hysterische reactie daarentegen is niet normaal.

  De hond is bang van een geluid


  Angstige honden vernietigen vaak zaken of ze vluchten weg voor het geluid. Om toch maar te ontsnappen aan de geluiden waar ze zo bang voor zijn, breken honden soms zelfs uit hun ren.
  Vanaf het moment dat uw hond bang is van een geluid zal hij dus alles doen om dit niet meer te moeten horen. En indien uw hond zich minder angstig voelt doordat hij gevlucht is naar een andere plaats, waar hij het geluid minder goed hoort, wordt dit vluchtgedrag nog eens beloond.

  Oorzaken


  De oorzaken die deze overmatige angst kunnen verklaren, zijn uiteenlopend. Misschien is uw hond een ras dat van nature uit angstig is. Het is ook mogelijk dat uw hond angstig is geworden door traumatische ervaringen in zijn leven, eventueel van bij een vorige eigenaar.

  Daarnaast is het nog mogelijk dat u probeerde om uw hond te troosten en te kalmeren op het moment dat hij erg schrok van vuurwerk. Dit werkt het gedrag van uw hond nog meer in de hand aangezien u hem, op het moment dat hij angstig was, beloonde.

  Angst voor vuurwerk overwinnen


  Er bestaan verschillende manieren om uw hond te helpen zijn angst te overwinnen: Zorg er allereerst voor dat hij een plaatsje heeft waar hij zich zeker voelt, bv. zijn mandje. Het is absoluut niet nodig om uw hond te troosten op het moment dat hij angst vertoont. Het is zelfs aangeraden uw hond dan volledig te negeren en zelf zo gewoon mogelijk tegen uw hond te doen.

  Wat je wel kan doen is hem afleiden op het moment dat hij angstig wordt. Laat hem dan iets doen wat hij leuk vindt en beloon hem als hij het goed heeft gedaan. Neem bijvoorbeeld zijn favoriete speelgoed.

  Let op! Wanneer de angst de bovenhand neemt, moet je onmiddellijk stoppen met hem te belonen. Anders beloon je het angstige gedrag dat hij vertoont.

  Het is ook mogelijk om uw hond te ‘desensibiliseren’ voor het geluid waar hij schrik voor heeft. Men laat de hond gewoon worden aan het geluid waar hij schrik voor heeft door hem er, geleidelijk aan, telkens meer en meer aan bloot te stellen.

  Tenslotte is het mogelijk om bijkomend, na een bezoekje bij de dierenarts, uw hond angstremmers te geven.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: hond , Opvoeding , Gedrag , Bang , Vuurwerk
terug naar overzicht

27 reacties

 1. MarijkeBenno

  rank: 21980

  Benno is door zijn traumatische verleden (buitenland) zeer bang voor vuurwerk, onweer, flitsen (bv zwaailicht) en sirenes. Hier reageer ik nooit op en het is snel over. Echter, begin december ben ik begonnen met een onderdosis Relax van Sanal wat mij aanbevolen was. Ik wil hem niet compleet drogeren omdat hij dan zijn angstreflex niet goed kwijt kan en mijns inziens nog angstiger wordt. Dat is pas echt zielig om te zien, radeloos en zombies zijn ze dan. Ik heb het met vroegere honden wel gedaan maar dat is een pijnlijke herinnering.
  Ook hangt er vlak naast zijn mand een verstuiver met feromonen die hem gerust moeten stellen. Ik heb t gevoel dat dit allemaal iets helpt en de hoge angstpiek wat wegneemt; in ieder geval is hij sneller weer rustig.
  Hem straffen voor zijn angstige gedrag druist totaal tegen mijn gevoel in. Hij komt na weer een knal trillend aan mijn voeten liggen en ik streel hem zachtjes en praat zachtjes tegen hem, Hij ervaart dit niet als belonen en het helpt uitstekend, ik heb ook niet het gevoel dat ik hem beloon maar gerust stel. Hij vertrouwt mij dus en "weet" dat hij niet bang hoeft te zijn. Maar ik schrik me ook te pletter na zo'n illegale zware vuurwerkbom.
  Vroeger, als we buiten liepen en ergens in het dorp ging een bom af, trok hij me zowat de bosjes in maar dit jaar, na al mijn rustige voorbereidingen, komt hij dichterbij me lopen en trekt gelukkig niet zo hard. Je kunt aan zijn lopen en zijn hoofdje zien dat hij erg gestresst is maar de staart blijft half omhoog en we kunnen rustig naar huis lopen. Ik denk dat alles wel iets helpt; het blijft met angstige honden gewoon een rottijd. Het kan mij niet gauw genoeg 2 januari zijn!!!
  Allemaal veel sterkte met het geknal gewenst en vooral alle viervoeters en vogels!
  geplaatst op 31-12-2014 om 01:00
 2. Noemi

  rank: 1188

  Mijn honden reageren af en toe op het vuurwerk, ernaar blaffen maar verder niets. Belangrijk is dat de hond naar je toe kan komen (verder niets doen) en dat je zelf rustig blijft. En dan wachten tot de hond ook rustig wordt. Niet de hond enthousiast gaan troosten of belonen of gaan roepen, want dit wekt alleen maar onrust bij de hond; de baas is dan immers ook onrustig. Ook de hond aan vuurwerk wennen met bijvoorbeeld een cd kan, maar dit moet wel op de juiste manier worden gedaan en ruim van tevoren. Honden die slechter gaan horen of dementerend zijn kunnen ineens gaan reageren op het vuurwerk terwijl ze dit vroeger nooit deden. Ze ervaren het dan anders door hun beschadigde gehoor of dementie en hebben ook hierbij de ruimte nodig en een rustige baas als toevluchtsoord.
  geplaatst op 29-12-2014 om 16:03
 3. Wimbo1

  rank: 30

  Ach, de hond kijkt wel waar de knalllen vandaan komen en slaapt dan rustig verder. Eigenlijk een reactie waar ik/we niet eens op reageren...
  geplaatst op 28-12-2014 om 11:16
 4. Prince

  rank: 2835

  Als het hier echt begint met knallen en de hond en de katten het niet meer uit houden dan ga ik naar bed en dan komen ze bij me liggen onder de deken. De slaapkamer is de plek waar ze zich het meest veilig voelen. Heb overal de rolluiken af en de tv aan maar die knallen horen ze overal bovenuit. Ben altijd blij als die laatste dag van t jaar erop zit. Hier dus geen feestelijke afsluiting maar om een uur of tien verplicht naar bed met zijn alle!EMO 16
  geplaatst op 27-12-2014 om 11:51
 5. svhondengedrag

  rank: 395

  Je hond negeren als die angstig is moet je absoluut niet doen! Dit is verkeerd advies. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat het leerproces wordt lamgelegd als je hond angstig of panisch is. Je kan hem dus niet "belonen" voor zijn angstig gedrag aangezien die associatie totaal niet wordt gelegd op zo een moment.

  Blijf zelf kalm en laat je hond contact zoeken indien deze dat wenst. Streel langzaam indien dit je hond geruststelt.

  Je kan een meer complete set tips vinden op http://www.sedrickvangronsveld.be/artikels/tips-voor-de-jaarwisseling/
  geplaatst op 27-12-2014 om 10:22
 6. Mattie

  rank: 26199

  Kijk uit met medicijnen, bij sommige medicijnen "verlamt" de hond voor een deel lichamelijk, maar het gehoor en de angst blijven. Deze versterken alleen maar, terwijl de hond niks kan. Lees bijsluiters heel goed en bevraag je dierenarts.
  Mattie Wethlij.
  geplaatst op 27-12-2014 om 00:12
 7. jeanet

  rank: 182

  Ze zijn lekker in huis hier hoor, maar beginnen bij de knallen te draven, ik blijf rustig en doe niks. Willen ze bij me zijn oke, steken ze hun kop onder de kussens oke.
  die dag mag alles de volgende dag slapen ze heel veel en dan wordt het weer normaal!
  geplaatst op 26-12-2014 om 23:37
 8. abilly

  rank: 44

  ze zoeken ee n veilig onderkomen, je zegt het..
  dat geven we hen
  vuurwerk toch vooral 's avonds as het donker wordt toch
  We wandelen wel wat langer overdag

  De sukkelaars die buiten leven hebben het minder gemakkelijk natuurlijk... misschien een muziekje in hun buitenren
  geplaatst op 26-12-2014 om 23:32
 9. jeanet

  rank: 182

  Een mooie verzameling reacties!
  zo beleefd iedereen het anders en doet iedereen het anders.
  iets te knabbelen geven helpt ook hier niet.
  de knallen zie ik met lede ogen tegemoet.
  het knalt soms hier al en dan zie ik ze in elkaar duiken en beginnen te rennen naar een veilig onderkomen
  Dus ik lijn ze aan voordat ze naar buiten of uit de auto gaan
  Ze blijven dan in mijn buurt en zorg dat de hekken dicnt zijn!
  geplaatst op 26-12-2014 om 23:22
 10. pvhees

  rank: 1026

  Erg jammer om te lezen dat er geadviseerd wordt om je hond te negeren.
  dit moet je dus absoluut niet doen.
  je moet juist zorgen dat jij de veilige plaats ben waar hij/zij naar toe kan.
  als je hond bang is en naar je toekomt kan je gewoon tegen hem praten en aaien en proberen te spelen. Zorg dat je hond het fijn vindt bij jou als hij bang is.
  als je hem gaat negeren gaat hij ergens anders een veilige plek zoeken en je hebt liever niet dat hij bij je weg rent.
  Negeer de angst maar niet je hond.
  geplaatst op 26-12-2014 om 22:19
 11. abilly

  rank: 44

  ja spijtig voor de dieren die buiten verblijven
  en ze hebben al een beter gehoor ...amaai!EMO 2

  binnenhuis nemen we de tijd en zitten gezellig samen naar TV te kijken met een drankje en
  wat te snoepen, ook voor de honden.Soms gaat er wel eentje aan het bibberen
  Nemen we dicht bij ons en geven er verder geen aandacht aan ..De TV wat harder
  De honden moeten wel denken dat hun baasjes doof worden zeker EMO 4
  geplaatst op 26-12-2014 om 17:16
 12. Atir

  rank: 230

  Mijn beste wensen aan iedereen !!

  Onze Bijou is helemaal niet bang van vuurwerk in onze straat rijden veel vrachtwagens en die bulderen langs de weg in (slechte staat) EMO 7 en dat is voor haar als vuurwerk .
  Ons eerste hondtje Patsy was wel heel bang ze kroop onder de tafel of heel dicht tegen mij aan, hebben het haar nooit aanleren ze blijf bang .
  geplaatst op 03-01-2014 om 12:42
 13. karelx

  rank: 19327

  Mira heef het vuurwerk goed doorstaan was er niet bang van , was nadien alleen buiten gaan kijken naar het vuurwerk , dus goed gedaan van Mira voor de eerste keer :
  grt karel
  geplaatst op 01-01-2014 om 18:58
 14. hemabroekhoff

  rank: 914

  Quote:
  geplaatst op 31-12-2013 om 19:17
 15. abilly

  rank: 44

  In veel grote steden zal het vuurwerk knallen in nieuwjaarsnacht..
  ik denk vooral aan al de dieren op stal of mogelijk nog in weide ?? Wilde dieren en vogels
  Het geluid van de knallen kan ver dragen
  Dat zijn pas de sukkelaars
  Honden met een goede baas kunnen bij angstig gedrag nog op de steun van hun liefhebbende baasjes rekenen

  Het moet verschrikkelijk zijn, voor die arme dieren zonder enige steun..Of ze zouden op hun soortgenoten moeten kunnen tellen

  Wat doen ze eigenlijk in dierenparken ?
  geplaatst op 31-12-2013 om 13:58
 16. jeanet

  rank: 182

  hmm nog even een toevoeging:
  men klaagt over CO2 uitstoot van auto's maar dat is niet half zo erg als al dit vuurwerk wat er nu wordt afgeschoten vandaag.
  10 bange honden in huis, slepen met hun staart over de grond, hijgen en puffen en kijken me met angstige ogen aan!!
  wanneer een hondvriendelijk oud en nieuw???
  geplaatst op 31-12-2013 om 12:25
 17. abilly

  rank: 44

  Als ik dat zo lees zijn er toch heel wat honden die daar bang van zijn

  Och wij kijken eens graag naar vuurwerk ..en van ons terras kunnen we soms een deel zien en kijken ernaar met de hond dicht bij ons..De enthousiaste oooh's en aaah's van de kinderen en dicht tegen baasje aan, kijkt de hond gewoon mee ..De knallen zijn niet zo hard want het vuurwerk is verder van ons af
  Soms als we aan zee zijn kijken we naar vuuurwerk van op respectabele afstand..toch klinken de knallen harder ...daar allen gezellig tegen elkaar aan, met de honden in ons midden , de enthousiaste oooh's en aah's niet te vergeten ..geven de honden geen kik..hoogstens zie ik soms een meewarige blik
  'waar de baasjes zich allemaal mee amuseren' ..De honden vinden hun mensen goed gek . HAHA
  Wij negeren de honden heel zeker niet, troosten hen ook niet, maar gaan gezellig dicht bij elkaar zitten
  En zo de knallen echt te hard zijn, dan staat de TV aan of een muziekje en doen alsof we niks horen
  Veilig, dicht bij baasje kunnen ze veel aan en zijn ze niet vlug bang
  Onze schotse herder had een hekel aan vuurwerk..We waren een tijd terug met de schotse herder, onze Lassie op wandeling op het strand ...een paar jongeren steken een vuurwerk af in de hoop onze hond te zien vluchten (hij liep los naast ons)
  Vliegt onze Lassie woedend naar die dwazen, het was een grote stevige herder,.
  Dreigt die dwazen met woedend indrukwekkend geblaf.
  Konden hem vastpakken en
  .Vroegen, kalm en beleefd of ze wilden wachten met vuurwerk afschieten tot we een stuk over de pier waren..
  Ze hadden de schrik van hun leven en wachtten braafjes tot we veel verder weg waren.....Of hebben niks meer durven afschieten ?? We hebben niks meer gehoord
  HAHA het moet niet altijd de honden zijn die bang zijn

  Veilig dicht bij de baasjes kunnen honden veel aan..net zoals kinderen de nabijheid van hun ouders opzoeken als ze verontrust zijn en daar sterkte in vinden
  Wij vinden niet dat dat troosten is..dat is gewoon onze steun als ze verward zijn ..
  ze
  weten dat ze op ons kunnen rekenen
  geplaatst op 29-12-2013 om 23:26
 18. DaGi

  rank: 14947

  Hoi Jeannette, ik lees nu pas het forum, dus te laat voor dit oudejaar, maar ik wou toch even delen met je dat ik vind dat TTouch helpt voor geluidsgevoelige honden en je kan je hond voor het vuurwerk intapen. Op die manier voelen ze zich meer bij zichzelf en zijn ze niet zo snel onder de indruk van lawaai of drukte om hen heen. Wel eerst door een opgeleide Ttoucher laten voor tonen hoe je precies moet tapen bij een angstige hond. Weet ook dat honden heel erg reageren om jouw energie, dus als je je reeds vooraf zorgen begint te maken (of zelf bang van harde knallen zou zijn), pikken ze dat ook wel op. Ik hoop dat alles al bij al een beetje is meegevallen en wens je alsnog een leuk nieuw jaar.
  geplaatst op 04-01-2013 om 15:10
 19. Veerle

  rank: 20

  Tijdens het vuurwerk kreeg onze Entlebucher een stevig oor om op te kauwen. Dan kan de wereld hem gestolen worden... Het heeft gewerkt! De wereld is (net) niet vergaan en onze Jenne is rustig gebleven!
  geplaatst op 02-01-2013 om 14:10
 20. hendi1

  rank: 314

  Eérste maal vuurwerk meegemaakt met onze hond. Hij heeft het prima gedaan hoor, hij kijkt naar het vuurwerk zoals wij maar verder reageert hij er niet op.
  Min beste wensen voor het nieuwe jaar en veel dierenplezier.
  geplaatst op 01-01-2013 om 13:51
 21. vankempensglori

  rank: 4954

  Vuurwerk kost handenvol geld en in deze tijd van crisis ...... Bovendien is het meestal gevaarlijk met ernstige gevolgen . En het naar mijn mening erge gevolgen zijn er voor vele Paarden - Katten - Honden enz... Die niet gevraagd hebben naar die menselijke domheden !!!!
  geplaatst op 01-01-2013 om 10:17
 22. jeanet

  rank: 182

  na de bliksum inslag reageren ze hier er heftig op.
  cd heeft geen reactie opgeleverd
  alles wat knalt levert nu een probleem op maar let alleen op en laat ze het zelf uitzoeken.
  aangelijnd naar buiten en met 2 man even oppassen
  ik gebruik geen medicatie en hoop gewoon op een rustig oud en nieuw vorr de dieren zij hebben er ook recht op!!
  geplaatst op 30-12-2012 om 22:44
 23. rialady

  rank: 12582

  EMO 5wij hebben een c.d. met geluiden van onweer,storm ,regen en knallen hard en zacht daar reageert lady helemaal niet op.Of wij hem nu hard of zacht ,zij reageert NIET
  geplaatst op 29-12-2011 om 13:18
 24. jeannette

  rank: 1911

  ja de dierenwinkel wil dat ik bij de dierenarts slaappillen haal of bij hem homeopatische valeriaan koop of (dat vind ik echt te erg voor woorden) volgens hem helpt bier of wijn (ligt aan wat de hond lust) ook erg goed = de hond tipsy maken dan is de wereld leuker aldus de dierenwinkel dan hé? want ik ben het er niet mee eens; met slaappillen leert hij niets en het is gevaarlijk: hoe reageert de hond erop? Van poedels is bekend en heb ik ook gezien dat ze sterker op narcose en roesjes reageren dan andere honden als dit medisch noodzakelijk is (om hem te behandelen of onderzoeken) maar voor vuurwerk? nee sorry daar doe ik niet aan mee. Dat bedoelt hij dus met DROGEREN en ik ben het er niet mee eens en daarom wil ik graag andere tips/adviezen voor arme Beer die ik nog geen 3 maanden heb. Alvast bedankt
  geplaatst op 09-12-2009 om 21:17
 25. davy

  rank: 14

  Drogeren?
  geplaatst op 09-12-2009 om 18:12
 26. jeannette

  rank: 1911

  Arme Beer is bang voor de knallers. Hij weet inmiddels dat bij kleine knallen hij op mij kan vertrouwen: ik laat hem zitten en een poot geven (erg bekend en makkelijk voor hem) en beloon hem daarvoor. Daarna zei ik: "het is goed'' en al pratend (ik trek nooit een hond mee aan een riem) meegekregen. Inmiddels is 'het is goed' voldoende om zijn staartje weer omhoog te zien gaan en rustig met me mee te lopen. De zit/poot-procedure is dus niet meer nodig. Echter sinds gisteren knallen ze met heuze bommen compleet met een lichtfilits; zelfs ik schrik me ongeluk; het lijkt wel of de wereld vergaat zeker als er een aantal achterelkaar worden afgeschoten. Beer schiet in blinde paniek. Het duurt even tot ik zie dat ik nu wel door kan dringen en al pratend dat hij moet volgen krijg ik hem eerst milimeters dan centimeters met me mee. Als hij dan eindelijk netjes naast me loopt en ik hem de hemel inprijs gaat er net weer zo'n bom af en beginnen we weer opnieuw. Daarom vuurwerk CD gekocht want zulke paniek is gewoon zielig. Ik geef er niet aan toe maar het liefst zou ik hem even knuffelen. Ik weet echter dat dit in het verleden gebeurd is dus met pijn in mijn hart maar heel resoluut wel vriendelijk duidelijk maken dat hij moet volgen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alhoewel hij mij natuurlijk bij die 'bommen' ook ziet schrikken dus hij weet dat het niet normaal is. Als het aan hem ligt gaat hij dan niet meer naar huis (vlak bij ons huis, twee straten verder wordt er geknald) dus de wijk in wil hij niet. Ik wil graag naar huis dus hij zal wel mee moeten. Uiteraard vermijd ik die twee straten, gelukkig zijn dat straten waar we normaal ook niet doorheen gaan.

  Tips en adviezen altijd welkom want het wordt nu al heel snel ''knalavond'' Graag hoor ik of jullie iets weten, behalve drogeren. (dierrenwinkeladvies).
  geplaatst op 09-12-2009 om 17:06
 27. ilka

  rank: 88

  Hopelijk geeft dit dit jaar minder problemen. We hebben er op getraind.
  geplaatst op 01-12-2009 om 09:47
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x