Hondenincontinentie

Hondenincontinentie
Incontinentie is een vaak voorkomend probleem bij honden, zeker wanneer de hond al een jaartje ouder is. Toch kan incontinentie ook op vroegere leeftijd voorkomen door verscheidene gezondheids- of gedragsproblemen. Gelukkig zijn er voldoende behandelingsmethodes naargelang de oorzaak van de incontinentie.

Ouderdom

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden. Dit komt doordat de sluitspieren aan kracht verliezen. Er bestaan medicijnen om deze spieren terug strakker te maken, al dragen deze mogelijke bijwerkingen met zich mee. Een oplossing hiervoor zijn homeopathische geneesmiddelen. Daarnaast kan je je hond een luier aandoen tot het probleem zich heeft opgelost.

Geboorteafwijking

Wanneer een puppy wordt geboren met een ectopische ureter die onmiddellijk aansluit op de vagina of de plasbuis in plaats van op de blaas, zal je puppy constant urine druppelen. Vooral vrouwelijke husky's worden vaak geboren met deze afwijking. Indien je puppy aan deze afwijking lijdt moet er vaak chirurgisch worden ingegrepen. Een homeopathisch middel kan eventueel het herstel versnellen, het immuunsysteem versterken en mogelijke infecties voorkomen.

Gedragsproblemen

Wanneer je merkt dat je hond op ongepaste plaatsen urine achter laat, kan dit te wijten zijn aan een territoriale afbakeningsdrift. Probeer in dit geval je hond weg te houden van ramen, waar hij eventuele voorbijgangers kan zien. Het zien van anderen kan immers de drang vergroten om het territorium te beschermen.

Andere oorzaken die eveneens voor incontinentie kunnen zorgen zijn opwinding, angst of de onderwerping aan een persoon of een andere hond. Een hond die incontinentie heeft door gedragsproblemen, maar verder normaal kan plassen moet hiervoor niet in behandeling. Wel moet zijn gedragsprobleem worden aangepakt.

Verstopping van de plasbuis

Een gedeeltelijke verstopping van de plasbuis met struvietkristallen of blaasstenen kan incontinentie bij een hond veroorzaken. Als gevolg van de blokkade raakt de blaas immers sneller vol waardoor er druk ontstaat en je hond urine begint te lekken. Raadpleeg in dit geval liefst je dierenarts.

Langdurige blaasontsteking

Langdurige blaasontstekingen kunnen leiden tot littekens en het uitrekken van de blaas waardoor de hond een sterke drang heeft om te plassen en dit op alle mogelijke plaatsen. Wanneer je hond aan een blaasontsteking lijdt zal je dierenarts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Wanneer dit geen oplossing biedt kan je steeds je toevlucht zoeken bij de homeopathische middelen.

Heb je  verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Heeft iemand ervaring met luiers voor honden die incontinent zijn door ouderdom?


Een reactie plaatsen