Hondenallergie

Hondenallergie

In tegenstelling tot mensen kunnen honden jammer genoeg niet spreken waardoor het voor hen zeer moeilijk is om gezondheidsproblemen duidelijk te maken. Het is dus de verantwoordelijkheid van de eigenaar om allergieën te herkennen en te verzorgen.

Symptomen hondenallergie

Allergie bij je hond kan je vooral herkennen aan een oncontroleerbare jeuk. Hierdoor gaat je hond zich oneindig willen likken, krabben en bijten.

Behandeling

Wanneer je hond niet tijdig behandeld wordt kan dit leiden tot haaruitval of infectie van de huid, maar ook tot oorontstekingen of onaangename geurtjes.

Een van de meest efficiënte manieren waarop je je hond zelf bij je thuis kan behandelen is met het geven van een koud bad. Hierbij maak je best gebruik van een hondenshampoo op basis van eucalyptus of aloë vera. Deze natuurlijke stoffen helpen immers de huid te verlichten. Daarnaast biedt ook soms een vlooienshampoo verlichting. Allergische reactie kan immers ook optreden wanneer je hond last heeft van vlooien. Veel honden zijn tenslotte allergisch aan vlooienspeeksel. Het kan dan ook zeer nuttig zijn je hond regelmatig te borstelen om zo vlooien op tijd op te sporen.

Verder pas je liefst de voeding aan van je hond. Voedsel rijk aan vitaminen, mineralen en vetzuren kan helpen om de huid van je hond gezond te houden. Ook de aanpassing van het speelgoed of slaapgedeelte kunnen in sommige gevallen de oplossing bieden.

Indien dit alles toch niet helpt, of de toestand zelfs slechter wordt, zoek je best de hulp op van een dierenarts. Deze kan een allergietest uitvoeren en eventueel medicatie voorschrijven. Wanneer de dierenarts de bron van de allergie heeft gevonden, pas je wel eerst liever de omgeving van je hond aan alvorens de behandeling met medicatie te starten. Sommige honden kunnen immers een leven lang allergisch blijven.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan onze paraveterinair dierenartsassistente via: vraag het aan Inge.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

nancy willaert

Zo een test kan veel doen, Eri had heel veel last van haar poten en oren. Toen kwam er huidproblemen bij. De dierenarts sluit dan diverse andere problemen uit. Zij bleek een allergie op granen, kip, Dit al zeker.
Nu heeft ze speciaal ontwikkelde voeding, kiezen we snacks die ze wel mag hebben en om de drie weken een persoonlijke immovacinatie. Ik zet die vacinatie wel telkens zelf, dit leert je dierenarts je ook.

Linda Mostien

Wij zouden de zaterdag ook een boxer teefje van 3,5 jaar willen adopteren, maar zij heeft ook een allergie. Zij heeft last aan de oren en de voorste poten en zou 2 x per jaar een inspuiting krijgen. Wat houd deze test eigenlijk in ? En welke voeding geven jullie hem ?
groetjes Linda

nancy willaert

Voor een allergietest gaat men met een soort gewatteerd stokje tussen de tenen, daar kan men kijken of de reactie door allergie of misschien een onderliggende probleem kan zijn. Alsook gaat men een staal nemen uit het oor. Dat doet men om te zien of het geen mijten zijn, of er een andere oorzaak is. Het kan ook zijn dat gras of pollen reactie veroorzaken.
Bij Eri heeft men ook gekeken of ze geen stafylokokken (bacteriële infectie) had. Men heeft ook een bloedafname gedaan en zo tests aangevraagd voor diverse soorten allergie, bij haar vooral op diverse granen, vleessoorten, melkproducten,en de diverse mijten. Het bleek vooral granen, kip maar ook huisstofmijt. Na de uitslag van de test die ze voor je hond doen bekijkt men welke behandelingen er mogelijkzijn.
Eri krijgt voeding van Royal Canin hypoallergenic. Dit is een voeding die je bij de dierenarts kunt bestellen en soms kan je het bestellen bij je plaatselijke dierenwinkel. Maar dat is niet altijd een garantie. Laat eerst de test doen zodat je je hond voeding kunt geven die voor haar geschikt zijn. Want dierenspeciaalzaken kunnen je wel helpen, maar men is niet op de hoogte van als een hond bepaalde voedingmiddelen echt niet mag hebben. Eens dit allemaal onder controle is heeft je hond een mooi leven. Ik weet van Eri dat zij een vrolijke hond is en zou haar niet meer kunnen missen.
groetjes, Nancy

Linda Mostien

Bedankt voor je mailtje, we zullen het zeker laten onderzoeken. De eigenaars vermoeden dat het eventueel ook van de stress kan komen want het is pas begonnen op de leeftijd van 1,5 jaar. Ondertussen zijn ze verhuisd en is er een kindje bijgekomen waardoor ze minder aandacht geven aan de hond.
groetjes Linda

nancy willaert

Door stress kan een hond inderdaad verwarrende symptomen geven, wij dachten dat ook eerst. Maar dan had een andere dierenarts gedacht dat het een betonallergie was. Maar Eri werd niet beter. Dus besloten we een andere dierenarts te consulteren die al die tests deed en daar kwamen meer dingen naar boven. In ieder geval als je de test laat doen ben je wel zeker.
Zo kan je misschien oplossingen zoeken die jullie nieuwe hond helpen met de eventuele stress situatie.
Het is graag gedaan, en geniet maar van de nieuwe vriend.
groetjes, Nancy


Een reactie plaatsen