Honden voor bejaarden

Honden voor bejaarden

Studies tonen aan dat honden de levenskwaliteit van mensen gunstig kunnen beïnvloeden. Daarom worden in rusthuizen steeds meer honden geplaatst, zodat de oudere mensen hun liefde kunnen delen met een trouwe viervoeter. Contact met honden houdt de bejaarden actief, het stimuleert hen en haalt hen uit hun sociaal isolement. Toch kan je niet eender welke hond bij een bejaarde plaatsen. Net zoals jongere mensen een hond kiezen aangepast aan hun levensstijl, dient dit ook bij bejaarden te gebeuren.
 


Grootte

Vaak worden kleine honden aangeraden als gezelschapsdier voor een bejaarde. Deze honden zijn over het algemeen minder actief dan een grote hond, hebben minder beweging nodig en hebben minder kracht. Ook helpen kleinere honden tegen de eenzaamheid, omdat ze een hoge aaibaarheidsfactor hebben en niets liever willen dan geknuffeld worden.

 

Temperament

Niet alle kleine honden zijn per definitie schoothondjes. Er zijn voldoende kleine honden die het temperament van een grote hond hebben. Daarom is het verstandig om eerst na te gaan in welke mate de oudere persoon nog actief wil omgaan met de hond. Is de bejaarde nog goed te been, heeft hij veel tijd en energie, dan houdt niets je tegen om te kiezen voor een actiever kleiner hondje. Heeft hij echter meer nood aan een trouwe kameraad om de eenzaamheid te verbijten, dan zijn honden die genieten van de aandacht die ze krijgen de geschikte viervoeter.

 

Geschikte rassen

Yorkshire Terriers zijn uitermate geschikt voor bejaarden, omdat zij een typisch voorbeeld zijn van een schoothondje. Oudere mensen hebben vaak de neiging om een hond als een kind te behandelen, en daarvoor is de Poedel zeer geschikt. Zij houden ervan om aandacht te krijgen en uren geaaid te worden.  Natuurlijk moet je er wel op letten dat je hond wel genoeg beweging krijgt.

Chihuahua’s zijn dan weer een goede keuze voor alleenstaande bejaarden. Deze kleine hondjes hechten zich namelijk aan een baas. Voor actievere bejaarden die nog graag lange wandelingen maken is de mopshond een ideale hond. Deze hondjes hebben een groot hart, houden ervan om geknuffeld te worden, maar op tijd en stond hebben zij behoefte aan een lange wandeling waar ze al hun energie kwijt kunnen.

Tenslotte zijn Cocker Spaniels ook zeer geliefd bij bejaarden. Zij zijn iets groter dan bovengenoemde rassen, maar dit betekent niet dat ze meer beweging nodig hebben. Deze honden hebben een goede inborst en tonen ontzettend veel loyaliteit naar hun baas.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Diane van Velzen

Welke hondjes ik ook vaak zie bij oudere mensen zijn Shi tzu's en maltezer leeuwtjes... Ze worden dan meestal wel vaak naar de trimsalon gebracht om de vacht korter te houden.

Bieke Van Gijsegem

Ik hou niet van de term schoothondjes, als je om het even welke hond als hond laat leven, ook - neen, vooral - als hij je allerbeste en soms enige vriend is, dan zijn ook yorkshires, poedels, mopsen en zeker cockers échte honden. Van de chihuahua kan ik het niet zeggen, ik ken ze meestal maar als een kopke dat uit een handtas steekt...., maar ik denk dat ook die als echte honden kunnen opgevoed worden.


Een reactie plaatsen