Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Help, mijn hond heeft angst voor vuurwerk!

  Davy Agten
  Help, mijn hond heeft angst voor vuurwerk
  Sommige honden hebben geen probleem met vuurwerk. De lichtflitsen en het geluid van vuurwerk doen hen niets. Jachthonden, bijvoorbeeld, kunnen al gewoon zijn aan de geluiden van jachtgeweren.

  De meeste honden zijn echter niet gewend aan deze dingen, dus oudejaar en Nieuwjaar kan een bijzonder stressvolle periode zijn voor deze honden en hun baasjes.


  Weglopers


  Met Nieuwjaar rennen meer huisdieren weg dan elke andere dag in het jaar. Je kan dus best extra maatregelen nemen.

  Houd je hond tijdens het vuurwerk goed in de gaten en zorg ervoor dat hij de juiste identificatie draagt. Moest hij dan weglopen, dan kan de "vinder" je gemakkelijk contacteren.

  Natuurlijke reflex


  Het is natuurlijk voor honden om bang te zijn voor harde geluiden. De geluiden triggeren hun zenuwstelsel en ze kunnen angstig of bang worden. Wegrennen van het geluid is een overlevingsinstinct.

  Vergeet niet dat voor je hond vuurwerk heel anders is dan andere natuurlijke harde geluiden. Zoals bijvoorbeeld donder. Vuurwerk komt van dichterbij, is levendiger en gaat gepaard met plotselinge flitsen en brandende geuren.

  Honden ervaren de wereld door hun zintuigen - neus, ogen, oren. Logisch dus dat het vuurwerk behoorlijk overweldigend kan zijn.


  Hier zijn enkele tips om je hond rustig te houden, zodat het voor jou en je hond dragelijk wordt.


  1. Voorbereiding


  Zorg ervoor dat je hond op een plek zit waar hij het vuurwerk niet kan zien of horen. Zoals bijvoorbeeld het huis van een vriend, familielid of een dagopvang voor honden waarmee je hond bekend is. Als het een onbekende plek voor je hond is, neem hem daar dan een paar keer mee in de dagen voor Nieuwjaar, zodat hij de plek wat kent.


  2. Accommodatie


  Als je je hond niet mee kunt nemen naar een plek weg van vuurwerk, zorg dan dat je een reiskennel thuis hebt waarin hij zich veilig voelt. Als je niet thuis bent, vraag dan een oppas om je hond gezelschap te houden en om hem uit te laten.


  3. Gewenning


  De beste manier om je hond voor te bereiden op vuurwerk, is om ervoor te zorgen dat hij zich van tevoren vertrouwd voelt met het geluid. Hoewel dit een eenvoudig proces lijkt, kan het enige tijd duren.

  Je start best drie of vier maanden op van tevoren met het spelen van het opgenomen geluid van vuurwerk. Steeds een beetje luider. Best voordat hij eet, voor een wandeling en vóór affectie en spel.

  Geleidelijk aan zal hij de vuurwerk knallen associëren met iets goeds. Ook al heb je maar twee of drie weken meer voor eindejaar, start er toch mee. Het zal altijd helpen. En gebruik deze methode samen met de andere tips.


  4. Communicatie


  Als je tijdens het vuurwerk bij je hond bent, zullen jouw woorden hem helpen te ontspannen. Onthoud wel: Terwijl mensen communiceren met woorden, communiceren honden heel anders. Ze kijken ook naar hun roedelleider voor aanwijzingen over hoe ze zich zouden moeten gedragen. Als je niet veel commotie maakt of opwinding toont over het vuurwerk, leert hij ook minder betrokken te zijn.


  5. Sedatie - medicijnen


  Vindt je het toch nodig om medicatie (in uitzonderlijke gevallen) of een thundershirt te gebruiken? Bedenk dan dat je een dergelijk hulpmiddel op het juiste moment moet introduceren. En dat je hem ook moet laten wennen aan een thundershirt.

  Dit betekent dat je hond eerst rustig moet zijn. En dan pas introduceren. Als je hond al een angstniveau van 8 of 9 heeft, zal de mentale toestand de medicatie overschrijven. Als hij al zwaar ademt, zal het thundershirt, dat is ontworpen om de ademhaling te vertragen, niet werken.  In alle bovenstaande gevallen, kan je eerst de overtollige energie van je hond al kwijt spelen door een goede wandeling te maken. Hij zal er veel rustiger van worden.


  Het allerbelangrijkste: Denk niet dat je hond is zoals een kind. Voel je niet schuldig dat hij dat “leuke” vuurwerk mist. Je hond mist het niets. Dus het beste wat je kan doen is het vuurwerk mijden. Indien je niet anders kan, probeer dan bovenstaande tips. Wanneer de knallen van Nieuwjaar weer voorbij zijn, zal je hond je dankbaar zijn.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Vuurwerk , Vuurwerk hond
terug naar overzicht

5 reacties

 1. pat

  rank: 9032

  Mijn honden zijn daar voor getraind. Maar ben ermee akkoord dat niet alle dogs er tegen kunnen. Het moet gewoon verboden worden. Is een dure gelegenheid wat veel ellende brengt voor de dieren. Denk maar eens aan de afval in de weides van de dieren. Die het doen zijn gewoonlijk mensen die anders te gierig zijn om een euro uit te geven. Noem het gewoon sukkels zonder verstand.
  geplaatst op 29-12-2017 om 18:58
 2. Wimbo1

  rank: 30

  Zoals jullie misschien wel weten, hebben we in 't voorjaar een hond er bij genomen. Banjer - en hij doet zijn naam echt eer aan - is een poosje geleden erg ziek geweest. Het dat bleek verlatingsangst. Voorheen was hij ergens bang van, harde knallen, lawaai, hij vond het best. Sinds zijn eerste aanval van deze varlatingsangst is hij verandert. Is bang van een bus die voorbij rijdt (schrikt, gaat blaffen en wil "in de aanval." vijfbij scheurende scootertjes: idem. Pedalec fietsers ook. (verbieden trouwens die dingen in 30 km zones. Dus nu zijn we hem maar wat aan het trainen om tegen de harde knallen te kunnen (Mogen ze wat mij betreft óók verbieden dat vuurwerk...!!)
  We kwaman er achter dat dat vuurwerk (ook) een oorzaak was toen deze week dichtbij zon'n harde donderslag werd afgestoken. Kreeg meteen daarna een aanval (Hevig trillen en zeer snel hijgen) Duurde toch een hele avond en groot gedeelte van de nacht voor hij tot bedaren kwam... B en beniuwd hoe het gaat met oudejaars vuurwerk... De andere heeft er gelukkig totaal geen last van, dus dat helpt misschien. Prettige dagen allemaal trouwens!!
  geplaatst op 29-12-2017 om 12:19
 3. abilly

  rank: 41

  ja dat hoor ik veel... er zit veel waarheid in ..
  en een goede inprenting bij een puppy is ideaal

  Maar als ik daar een oudere hond zie in een hoekje kruipen (recuperatie) ..zorg ik dat de gordijnen dicht zijn, begin ik al om TV op te zetten om min of meer het geluid te overtreffen ..
  Ja dan hangt het van de hond en de situatie af.
  Omdat we s'avonds samen op de zetel naar de TV kijken, is dat niet nieuw voor hem en neem ik de hond dicht bij mij zonder verder aandacht en kijken we dus TV
  Het gebibber valt geleidelijk aan stil ...
  Ieder kent het best zijn hond ..met een puppy is het makkelijker dan starten we een spelletje en vergeet hij de knallen wel
  We proberen de hond te laten aanvoelen dat hij bij de (rustige) baas veilig is

  Het vraagt geduld EMO 11
  geplaatst op 29-12-2017 om 00:11
 4. Raph

  rank: 4855

  De beste "communicatie" is totaal van niets gebaren, doen alsof er niets is. Want als je begint te doen alsof je paniqueert ( wat mensen vaak doen) of "onnozel" begint te doen, gaat de hond zien dat je niet zoals "altijd doet"...en daar komt angst van. Het heeft ook te maken met inprenting te maken vanals ze piep jong zijn .....
  geplaatst op 28-12-2017 om 23:37
 5. abilly

  rank: 41

  ja een hond is geen kind, maar zoals u aangeeft is de rustige en ontspannen houding van zijn mensen
  een pluspunt
  Dat zal wel niet bij iedere hond lukken, maar met de onze wel..
  We kijken af en toe naar een vuurwerk op veilige afstand (bv aan zee op het strand in augustus )
  Wij zijn met verschillende, ook kinderen .
  Gezellig ergens gaan zitten, samen lachen en enthousiast wachten ..de hond(en) tussen ons in met arm over zijn schouder ... de vele enthousiaste oooh en aah's , het enthousiasme van de mensen en
  kinderen rond ons ...Ze horen amper de knallen, de lichtflitsen nemen ze erbij ..ook niet zo dichtbij ..En als we terug zijn voor ieder iets lekkers ...een lekker bot ofzo..om op te knagen en iedereen tevreden ..
  de rus is terug gekeerd ...Dus met Nieuwjaar is dat voor hen "du déja vu" met TV aan/of radio ...
  en krijgen ook iets lekkers om op te knagen
  geplaatst op 28-12-2017 om 20:43
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x