Gezonde honden drinken water. Schol!

Hond drinkt water uit kraan
Water drinken lijkt een vanzelfsprekende zaak. Hondenbaasjes zetten vaak zonder al te veel nadenken een kom water neer waar de hond naar believen van kan drinken. Maar baasjes weten meestal niet of hun hond wel genoeg drinkt, of misschien dat hij zelfs te veel drinkt. Hoeveel moet een hond eigenlijk drinken om gezond te blijven? En hoe kunnen baasjes het drinkgedrag van hun hond sturen?

Vitaal water

Net zoals voor mensen, is water ook van vitaal belang voor honden. Hydratatie houdt de gezondheidstoestand op peil en verhoogt het zelfs. Een te lage waterinname brengt nierstenen, orgaanfalen en mogelijk zelfs de dood met zich mee. Een te hoge waterinname daarentegen leidt tot een opgeblazen maag en hyponatriëmie (elektrolytenverstoring), beter bekend als watervergiftiging. Het drinkgedrag van de hond bepaalt dus in belangrijke mate zijn gezondheidstoestand!

Extreme drinkpatronen

Een hond die te veel of te weinig water drinkt kan last hebben van een bepaalde ziekte. Een “overdrinker” kan een blaasontsteking of een infectie hebben, of zelfs aan diabetes lijden. Deze honden zijn overgehydrateerd en tonen symptomen zoals overgeven, lethargisch en verward gedrag. Een “onderdrinker” wijst dan weer op parvovirose, leptospirose of pancreatitis. Een gedehydrateerde hond herken je aan flets, glansloos tandvlees en een nekvel dat niet soepel terugveert als je het uitrekt en loslaat. Het is opnieuw duidelijk dat het drinkgedrag van je hond in directe relatie staat met zijn gezondheid. Het is daarom belangrijk zijn waterinname goed te beheren en bij te sturen indien nodig.

Hoeveel water heeft een hond nodig?

Verschillende factoren bepalen hoeveel water je hond idealiter moet opnemen.

 • Grootte: Een goede richtlijn is 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht. Een hond van 25 kg heeft dus gemiddeld 1250 ml, ofwel 1,2 liter water per dag nodig.

   
 • Voer: Droogvoer en snoeperijen zijn meestal zouter dan blikvoer waardoor meer water opgenomen moet worden. Let daarom goed op de hoeveelheid zout dat je je hond voorschotelt en probeer dit te beperken.

   
 • Leeftijd: Jonge honden hebben om de twee uur 150 ml water nodig en moeten dus sterk opgevolgd worden. Oudere honden daarentegen voelen zelf aan wanneer ze moeten drinken.

   
 • Beweging: Hoe meer je hond beweegt, hoe meer water hij nodig heeft. Neem daarom op je wandelingen telkens een thermos drinkfles mee speciaal voor je hond.
   
 • Weer: Warmer weer vraagt om meer wateropname.
   
 • Medicatie: Sommige medicijnen vereisen een verhoogde of verlaagde wateropname. Bespreek dit met je dierenarts.


Bijsturen waar nodig

Honden die te veel of te weinig drinken, moeten bijgestuurd worden in hun drinkgedrag om zo een optimale hoeveelheid water binnen te krijgen. Er bestaan verschillende trucjes om dat te bereiken.

 • Onderdrinker: Beloon je hond telkens wanneer hij drinkt en bepaal op die manier zijn gedrag. Plaats drinkbakken op strategische plaatsen, gebruik smaakjes om water lekkerder te maken voor je hond en schotel hem zoutarme kippenbouillon voor.
   
 • Overdrinker: Gebruik een waterdispenser zoals die bestaan voor konijnen (aangepaste versie voor honden!). Er bestaan ook speciale “likflessen”. Beide hulpmiddelen zorgen ervoor dat het drinken trager en beperkter gebeurt. Op termijn heeft dit ook een conditionerend gedragseffect.


Wil je je hond gezond houden – en zelfs gezonder maken – schenk dan aandacht aan zijn drinkgedrag. Doe er alles aan om hem te leren dat drinken belangrijk is, maar met mate moet gebeuren.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


15 reacties

John Reijnen

Even een korte reactie op het artikel, waar toch een foutje in staat, niet zo zeer over de hoeveelheid water, maar wel over het gewicht van een Golden Retriever, een volwassen Golden die maar 25kg weegt is toch echt te licht, dus zorg niet alleen dat ze met dit warme weer voldoende drinken, maar ook voldoende eten.

Davy Agten

Klopt, we hebben het aangepast.

John Reijnen

geen probleem Davy, EMO 1

mAGDALENA Bielein

Junior dronk als puppy alleen van lopend kraantjes water, viel ons onmiddellijk op.Kommetje water negeert hij.Onze oplossing.Er is een waterbak dat op batterijen het water laat lopen. Lijkt op lopende kraantjes water. Ik zorg er voor dat het zeker met warm weer regelmatig het water vers blijft en het fris is. Als we gaan wandelen laten we water uit de fles lopen dan drinkt hij ook.Hij is nu twee jaar er staat ook nog steeds een kommetje water en dat negeert hij nog steeds.Wij lachen er nu mee en hebben geen vermoeden waarom hij geen water uit een waterbak drinkt.Ben van kind af groot gebracht met honden, thuis waren steeds vele honden van klein naar groot.Nooit heeft een hond drinken uit een waterbak genegeerd.Waarom junior zo drinkt is voor ons een vraag? EMO 1Gina Limjoon

Met drinken hebben wij geen probleem ,maar wel met eten. Twee dagen achtereen hetzelfde eten wil hij niet. Geven wij iets dat hij lust ok, maar paar dagen nadien moet ik het niet geven want eet het niet op, zelfs als ik niets geef heel de dag dan nog niet. Heeft eens bijna twee dagen niet gegeten, zegden als hij honger heeft zal hij wel eten, maar niet bij Kito.Heb al van alles geprobeerd , eten zelf klaargemaakt , blikvoer, diepvries , eenmaal en dan moet hij het niet meer hebben. Korrels moet hij helemaal niet hebben.doe ik het onder zijn eten gooit hij het er uit, heb de korrels al gemalen ,dan ruikt hij er aan en laat het staan.Wie kan mij helpen want ben aan het einde van mijn latijn. Kito word 8 maanden, voor de rest is het een schatje. Hij is ook niet mager, weegt 3,600 kg, maar bijna niet eten is toch ook niet gezond, zou niet willen dat hem iets overkomt.

John Reijnen

@Gina, wat voor ras is jullie Kito, en wat heeft hij voor dagelijkse bezigheid?

Gina Limjoon

Kito is een chihuahua en naar het schijnt zijn dat moeilijke eters..hij is een echte speelvogel, kan zich een hele tijd bezig houden met zijn speeltjes, als hij het moe word komt hij naar mij om te spelen wat hij ook prettig vind. Gaat ook aan het raam zitten om te zonnen en naar buiten te kijken. Ik ga er ook drie tot vier maal mee buiten, soms naar de hondenwei omdat hij los kan lopen, maar heb ondervonden dat hij het niet meer zo leuk vind , want loopt altijd dicht bij mij.Sommigen zeggen dat ik hem te hard verwen, , hij is ook nog nooit alleen geweest, zou niet weten waarom, er is altijd iemand thuis.is dat verwennen.Misschien doe ik iets verkeerd , ben ook geen Caesar Milan. Voilà dat is zowat Kito zijn dagje. Als iemand mij kan helpen zou ik heel dankbaar zijn.Deze morgen ook weer niet willen eten, Had kip met groentjes gemaakt en gemalen korrels onder gedaan en er bolletjes van gemaakt, had ik nog niet geprobeerd , maar ook noppes.! Boterham met smeerkaas of Pathé dat lust hij wel, maar is dat wel goed voor hem, de ene zegt van wel de andere niet.Grrrr.

John Reijnen

@Gina, die boterhammen zijn zeker geen probleem, zolang het maar grijsbrood is.
prbeer eens of hij Brinta eet, als hij dat eet, doe dan voorzichtig wat in melk geweekte brokjes onder.
Maar ik denk dat het grootste probleem bij het gebitje ligt, laat dat eens goed nakijken door je dierenarts.
Als Kito problemen heeft met zijn gebit, dan is het logisch dat hij continue bij jou in de buurt blijft, omdat hij zijn enigste "wapen" voor zelfverdediging hem pijn bezorgd.

Het is maar een idee

ps: gemalen brokjes behouden hun geur, brokjes geweekt in melk daarentegen blijven even voedzaam, maar verliezen hun geur.

Gina Limjoon

Bedankt voor het snelle antwoord. Ga het eens proberen, hopen dat het lukt.
Brinta mag hij dat alle dagen eten , korrels is dat nodig ?hoeveel moet ik er van geven.
Denk niet dat er iets aan zijn gebitje is want kan goed bijten, heeft ook een bijtbeentje dat hij dikwijls gebruikt. Moet hij ook geen vlees, kip of vis en groenten eten en daar ook korrels onder doen? Is wel veel dat ik vraag, maar zou toch graag hebben dat hij goed eet. Bedankt.

John Reijnen

Hallo Gina,

Wat de Brinta betreft, moet je gewoon even kijken wat ze op eet, het voordeel van Brinta is, dat alle nodige granen erin zitten. Wat iedereen ook beweert, vlees en of vlees producten zijn niet noodzakelijk voor een hond, je kunt als groente sperziebonen en worteltjes uit blik, of zelf gekookt (zorgen dat ze dan goed gaar zijn)
Wat zijn gebit betreft, kan het geen kwaad om dat toch te laten nakijken, het is niet omdat hij zich thuis veilig voelt, en dus op zijn kluifjes knabbelt, en ondeugend in je vingers bijt, dat er niets aan de hand is....thuis hoeft hij zich niet te verdedigen (begrijp je wat ik bedoel?)
Ik denk dat ik nu zo ongeveer al je vragen van een antwoord heb voorzien, maar je mag altijd nog vragen afvuren hoor EMO 1

Gina Limjoon

Nogmaals bedankt , laat je weten hoe het verloopt met mijn prinsje( zo noemt mijn zoon hem )
Groetjes.

Ik zit met open mond te lezen wat Goldenretriever schrijft. In Brinta zitten allen granen die een hond nodig heeft? Een hond kan granen maar moeilijk verteren en het is dus ook beter geen granen te voeren.
Honden stammen af van wolven en deze eten vlees.. Gina, ik zou aanraden te stoppen met een "spel" va n het eten te maken. Kvv voeren en deze wel afwisselen qua smaak (dirt kan als je voer compleet voer gaat) geen blikvoer dus! Neerzetten een kwartier laten staan en weghalen. En geen snoepjes meer tussendoor., eerst normaal eten. Ik snap dat je snel geneigd bent het op te leuken etc maar. Dan wordt het alleen maar moeilijk want dan moet je steeds verder gaan. Een goede afwisseling in kvv is denk ik goed voor jouw hond. Er is op internet heel veel over te vinden. Maar alsjeblieft geen brinta ..
Daarnaast adviseert goldenretriever groenten aan.. Dit kan als toevoeging zeker gegeven worden. Maar onderzoek dit even want er is een aantal groenten wat helemaal niet goed is voor de hond!

John Reijnen

Beste Kenzi,

Ik hoop dat je mond inmiddels is dicht gegaan, want je zou anders alleen maar vliegen vangen.
Ik weet heel goed wat ik schrijf, ik heb tot hiertoe in de afgelopen 15 jaar al minimaal 75 gezonde puppy's op de wereld gezet, en geen van allen hebben enig nadeel ondervonden van Brinta.
Dit is gewoon een middel om hond de zin eten te doen krijgen.
Ik schrijf nergens, dat dit het enige "menu" voor een hond is.
Trouwens een hond is een OMNIVOOR, dit wil zeggen dat hij zowel vlees als granen en groente zal eten, maar ja dat is heel moeilijk te bevatten voor mensen die enkel en alleen vleesafval promoten, want dat is wat er verkocht wordt, en rauw vlees wekt alleen maar agressie op bij honden.

Rosita Rosseel

Hondje yorkshire terrier van drie jaar wil opeens niet meer drinken waar hij vroeger wel veel dronk ,wat is er aan de han

Carolina

Wij hebben een “hondje” geadopteerd van uit Roemenië ... is ongeveer nu 4.5 maand maar drinkt als een gek ... ik beperk nu zijn water tot elke keer enkel de bodem te vullen hij krijgt genoeg drinken eten doet hij zeer goed ... eet Brinta onder zijn brokken wat hij heel graag eet ... hij weegt nu een goede 22 kilo .... vraag me nu wel af hoe groot die gaat worden ... en idd een hond is een carnivoor en eet alles ... een wolf eet niet enkel vlees maar ook de maaginhoud van bv een koe ik zeg maar iets ... en gras eten ze ook
Dus het is niet waarmaken jexzegt dat honden en of wolven enkel vlees eten !!


Een reactie plaatsen