Drie dingen die je je hond nooit mag voeden!

Drie dingen die je je hond nooit mag voeden!
Hoeveel kinderen zijn er wel niet die onder tafel stiekem hun eten aan de hond geven? Bovendien hebben veel mensen de gewoonte om hun etensrestjes aan de hond te voeden. Hiermee moet je echter goed opletten! Veel mensenvoeding is namelijk giftig voor honden. Het is dus belangrijk dat je ervan op de hoogte bent wat je wel en niet aan je hond mag voeden. De drie belangrijkste zaken die je moet vermijden worden hier op een rijtje gezet.

1. Chocolade, thee, koffie en andere cafeïne producten

Chocolade staat bovenaan het lijstje van gevaarlijke producten voor je hond. Het bevat namelijk theobromine. Deze stof is veilig voor de mens maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden en katten omdat ze theobromine langzamer afbreken. Eens de stof in het lichaam is opgenomen, zal het de hartspieren aantasten: ofwel zal het hart heel snel gaan kloppen, ofwel krijgt je hond een onregelmatige hartslag. De enige oplossing voor een theobrominevergiftiging is het leegpompen van de maag. Er bestaat namelijk geen tegengif.
Snel ingrijpen is dus de boodschap! Hou het gedrag van je hond daarom goed in de gaten. Wanneer hij chocolade heeft gegeten, wordt hij namelijk heel actief en opgewonden. Hij zal ook veel plassen en drinken. Andere symptomen zijn diarree en overgeven.

2. Ajuinen en knoflook

Net zoals chocolade bevatten ajuinen en knoflook een stof genaamd thiosulfaat dat zeer gevaarlijk is voor honden en andere dieren. Het is giftig omdat honden niet het noodzakelijke enzym hebben om thiosulfaat af te breken. Eens ze het gif binnen hebben, krijgen honden hemolytische anemie. Dit betekent dat de celstructuur van de rode bloedcellen wordt afgebroken. De vergiftiging treedt een paar dagen na het eten van ajuinen of knoflook op. Ajuinen zijn het meest schadelijk, van knoflook moet een grotere hoeveelheid gegeten worden om vergiftiging te veroorzaken Aangezien heel veel eten ajuinen bevat (pizza, Chinees, babyvoeding, …) moet je hier heel goed mee oppassen!


3. Druiven en rozijnen

Hoewel fruit gezond is voor mensen zijn sommige fruitsoorten heel gevaarlijk voor honden! Zo veroorzaken druiven en rozijnen nierproblemen. Wanneer honden dit hebben gegeten, zullen ze overgeven en hyperactief worden. Na 24 uur wordt hij depressief en slaperig. Ook krijgt hij buikpijn en stopt hij met plassen en eten. Water zal hij laten staan met uitdroging als gevolg en zijn ademhaling wordt onregelmatig. Wanneer je deze symptomen waarneemt, raadpleeg dan meteen je dierenarts.

Hoe veilig dit eten ook is voor mensen, voor honden kan het de dood tot gevolg hebben. Aangezien een hond alles eet wat je hem voorschotelt, is het jouw verantwoordelijkheid als baasje om hem enkel gezonde en veilige voeding te geven.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


13 reacties

Bieke Van Gijsegem

Verdorie, en Christo is gek op lookworst en op druiven!
Hij is ondertussen zonder ziek worden na het eten ervan, al 8.5 jaar half geworden.
Eerste regel, denk ik : gevarieerd voeden en niet te veel van hetzelfde. Zijn lookworst-snoepje is maximum 2 halve sneetjes van 0.5 cm dik per dag, en dat alleen als hij pilletjes moet innemen die bitter smaken, zijn druivensnoepje 's avonds is zo eens om de 14 dagen een 8-tal druiven, in de lucht gegooid en opgevangen : evenveel plezier aan 't krijgen ervan als aan het eten...
Daar stop ik niet mee, hoor, van ademen ga je ook dood...

Anna decock

aiie
i heb mijn poes ook al eens chocolade gegeven
is dat nu super erg ?EMO 6EMO 7

Davy Agten

Dat is niet super erg hoor. Maar nu weet je dat je er toch mee moet oppassen

Monique Appels

Knoflook is juist heel goed voor honden.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/1185/knoflook.php
http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=15&t=38920&start=60&sid=6eab3d091d8d028823ccfa3cca376d95
http://barf-natuurlijk.nl/kruiden/kruiden_knoflook.html

Serge Derveaux

Onze James had enige tijd geleden kennelhoest, en via deze site heb ik een recept van siroop gevonden om het hoesten te kalmeren, waar veel ajuin aan te pas kwam, en het mag gezegd, het werkte heel goed en James is terug kern gezondEMO 8

Wilschut Marieke

Onze Lena eet alles wat ze op haar weg tegenkomt als ze alleen thuis is (daarom verblijft ze nu in de hal). Zo heeft ze eens een flinke bloedneus gehad, omdat ze een glazen pot gebroken had, zodat ze alle M&Ms (met pinda) eruit kon vreten. Drie dagen later braakte ze tijdens de wandeling spontaan allemaal intacte pinda`s op. Zo goed verteert plantaardig materiaal bij honden dus...
De chocola die erin zat had, naast diarree (die ze overigens erg snel heeft), geen nadelig effect gelukkig. Ook niet die keer dat ze een hele reep pure chocola naar binnen gewerkt had. Dat was wel even een spannende tijd, maar gelukkig werd ze er niet ziek van.

Het zal ook wel te maken hebben met hoe sterk of gevoelig je hond zelf is.

In het geval van chocolade gaat het om het pure cacaogehalte wat er in de chocolade zit. Heel veel chocolade producten zijn tegenwoordig gemaakt van cacao fantasie, en dus minder schadelijk voor je hond. Dus als je hond veel chocolade heeft gegeten en er niet ziek van is geworden heb je waarschijnlijk geluk gehad, laag cacaogehalte (chocolade fantasie).
Maar je kunt jezelf afvragen: waarom zou je je hond chocolade willen geven.......wij mensen eten toch ook geen hondenvoedsel?

leen trippaers

ik heb hier zeven verschillende schatjes zitten en eten ook eens wat chocolade of iets dergelijks en heb nooit iets ondervonden van deze produkten die ze aan halen..stukje wafel met chocola of eens een snoepje tussendoor..natuurlijk ik kleine maten maar ze zijn allen kerngezond..

EMO 4EMO 4

tja onze Bless krijgt soms een beetje groentensoep MET ajuin en knoflook en inderdaad heb ik nog niet ondervonden dat ze er ziek van wordt

Kristel De Reymaeker

Yep opletten met chocolade, ajuin etc.
Look kan maar met mate. Ik geef onze honden regelmatig look, is goed tegen de wormen & vlooien. Liever natuurlijke producten dan chemische troep waar ze dan gezwellen en allergiën etc van krijgen......Het is natuurlijk wel zo dat je niet hele bollen look per week mag geven... dat kunnen ze niet afbreken en kan zorgen voor bloedarmoede.
8 druiven om de twee weken voor een labrador lijkt me ook niet echt dramatisch.

Nele Bomans

Ja... Spike heeft vorig jaar bij Pasen (als kleine pup van 5 maanden!) een chocoladenfiguur van de kast gesjoept toen wij weg waren.... Resultaat: heel de keuken vol stukjes plastiek en lint en het chocoladen schaapje was weg... Gelukkig hield hij er alleen wat diarree aan over...

Druiven heeft hij nog niet gegeten, maar hij is wel verzot op appel, peer en appelsien EMO 1

Philippe Dhaene

Ik gebruik al 40 jaar look op aanraden verschillende dierenartsen in de jaren 80 ...
Is wel maar één teentje op een hoeveelheid voor +/_een week voor twee galga’s
Mijn honden hebben ook altijd druiven gegeten ,die ze zelf gingen pikken in de wijngaarden tijdens de vakantie ...nooit geen zieke gehad
Op internet vindt je heeel veel maar of dit wel allemaal klopt dat is wat anders hé

Rosita Meijer

Geef echt al tientallen jaren knoflook aan mijn honden allemaal oud geworden en niet ziek .en geen vlo of teken gekregen. Nee die giftige pippetjes in hun nek dat is gezond . Druiven pikken ze ook van mijn papegaaien en rozijnen .nooit iets gemerkt.


Een reactie plaatsen