Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De Yorkshire Terriër

  Davy Agten
  Yorkshire Terriër

  Uiterlijke kenmerken


  Met een schofthoogte van 25 centimeter en gewicht dat tussen de 2,4 en 3,1 kg ligt, is de Yorkshire Terriër een kleine hond. De vacht kan twee vormen aannemen: de langere zijdeachtige vacht en de kortharige vacht. Deze vacht bestaat uit twee kleuren. Van de nek tot de staart kan deze variëren van donker grijs tot zwart met een blauwe schijn. De kop en poten hebben een lichtere kleur.

  Karakteristieke kenmerken


  De Yorkshire Terriër is een uiterst intelligente hond. Ze gehoorzamen beter dan de meeste honden en kunnen zelfs meerdere ingewikkelde commando’s tegelijkertijd opvolgen. Sommigen geloven zelfs dat een Yorkie alles kan verstaan wat men zegt.

  Toch is deze intelligentie niet altijd merkbaar. Een Yorkshire Terriër is immers onafhankelijk, zeer eigenwijs en nieuwsgierig. Dit eigen willetje zorgt ervoor dat de Yorkie je soms gewoon zal negeren als hij afgeleid is. Toch is de Yorkshire Terriër een zeer loyale hond die trouw is aan zijn baasje. Maar hij kan niet met iedereen even goed om. De Yorkshire Terriër kan soms agressief uit de hoek komen en schrikt er niet voor terug om in de aanval te gaan en te bijten. Een Yorkie is daarom niet altijd geschikt om in de buurt te zijn van kleine kinderen.

  Daarenboven is een Yorkie ondanks zijn kleine gestalte een goede waakhond. Een inbreker zal misschien niet direct worden afgeschrikt, maar je zal als baasje wel fier kunnen zijn op je Yorkie die er alles aan zal doen om jou proberen te beschermen.

  Verzorging


  Een Yorkshire Terriër vraagt wel wat verzorging, maar niet overdreven veel. Tenzij je met je Yorkie deelneemt aan hondenshows is het voldoende je hond elke dag te borstelen en eens per maand te wassen. Om het jezelf makkelijker te maken kan je je hond (laten) trimmen.

  Een show-Yorkie vraagt echter een intensievere en duurdere verzorging. Om de haren in optimale conditie te houden wrijven sommige Yorkie-eigenaars een lichte olie over de huid, waarna deze wordt ingepakt in rijstpapier, zijdepapier of kunststof. Deze behandeling moet periodiek worden herhaald om de vacht zijn zijdezachte glans te doen behouden.

  Erfelijke ziektes


  De Yorkshire Terriër krijgt zoals de meeste gefokte hondenrassen te maken met raseigen gezondheidsproblemen. Enkele hiervan kunnen een gevoelige spijsvertering, bronchitis, irritatie van de ogen, problemen met de knieschijf en een zwak gebit zijn. Daarnaast kunnen Yorkies niet goed tegen anesthesie. Toch is de Yorkshire Terriër een ras dat zeer oud kan worden. Ze worden gemiddeld 15 tot zelfs 21 jaar oud.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op
terug naar overzicht

3 reacties

 1. jeffke

  rank: 784

  Wij hebben ook sinds 4 maanden een mini-york. Ons Jefke is een echte schat , hij kan al wat trucjes en hij is een echte vlijer. Zit graag op schoot , speelt graag , kortom ... hij krijgt graag aandacht ( is wel verwend hoor) . vorige week is hij 2 melktandjes verloren en hij begint nu ook al zijn pootje op te heffen als hij plas . Jaja ons jefke word volwassen EMO 3 Jefke eet korreltjes , speciaal voor yorskire en van royal canin en iedere dag krijgt hij ook een beetje natte voeding. Zijn stoelgang is heel goed ; dus wij gaan ervan uit dat Jefke gezond eet. Ons vorige hondje , ook een york ,is 17 jaar mogen worden en hopelijk mag ons jefke ook zo oud worden.EMO 1
  geplaatst op 16-10-2012 om 20:02
 2. patty

  rank: 661

  Aangezien ikzelf 4 Yorky's heb rondlopen, Papa,Mama en hun dochter en zoon, weet ik maar al te best wat een York in zijn/haar mars heeft!!! Karakter hebben ze best wel en ze iets laten doen wat ze zelf niet willen............no way!!! Toch zijn ze superlief en waakzaam, jalousie is hen echter niet vreemd. Vermits ik een trimsalon heb en er heel wat hondjes over de vloer komen, bekijken ze dat met argusogen, als de jongste kan zou hij maar al te graag in mijn benen pitsen, als ik een andere hond vastneem. Ik ben zijn baasje en ander gezelschap is niet gewenst!!! EMO 1
  geplaatst op 16-10-2012 om 17:32
 3. Leuk om te lezen, over hoe en wat over een Yorkie, ben zelf ook eigenaresse van een prachtige lieve, eigenwijze, en een goed luisterende yorkie,(als ik een klein beetje de stem er al op zet), hij kan goed los lopen, blijft altijd bij mij of mijn partner in de buurt, en is de baas in huis over onze andere hond, zie foto..
  Onze yorkie is bijna 12 jaar, en heeft bijna al zijn tanden nog, en niet verrot, een goed gebit, de dierenartsen zeggen wel eens, een yorkie van bijna 12 en dan nog zo'n goed gebit, yep..geef hem dagelijks, zijn eten, dus dan houdt in brokjes, verder krijgt ie kauwstaven, soepbotten, detasticks, enz. enz. dus wij zijn er trots op ,dat ie nog zo'n mooi gebit heeft...
  Hij heeft wel al jaren last van epileptische aanvallen, maar zijn in de loop de jaren heel wat minder geworden door zijn medicijnen die hij daar voor slikt.
  Verder heeft ie nog medicijnen voor zijn vocht in de longen, en een hart tablet...ach.......hij is er nog, doet nog actief mee, loopt je het bos nog uit....en als de deurbel gaat, heeft ie een zeer actieve geluidssignaal............whahahhaha...we zijn trots op al de 2 honden die we hebben, en willen ze nog niet missen...en dat ik nu lees dat de yorkie wel 15 tot 21 jaar kan worden, is alleen maar leuk om te lezen..ik weet wel, als hij er ooit niet meer is, ik weet dat hij een goed leven heeft gehad..en dat zal de dierenartsen ook beaamen........groet allen, en een poot van Tommy, de york en Senna, de mechelaar..
  geplaatst op 16-10-2012 om 13:14
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x