Cushing - Syndroom van Cushing

Cushing - Syndroom van Cushing
Het syndroom van Cushing is een ziekte waardoor een hond er vaak opgeblazen uit ziet. Deze ziekte doet zich meestal voor bij honden van middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd waarbij het syndroom van Cushing wordt ontdekt is zes jaar, al kan een hond deze ziekte uitzonderlijk ook op vroegere of latere leeftijd krijgen.

Oorzaken

Glucocorticoïd is een belangrijk hormoon dat een rol speelt in de verschillende systemen van het lichaam. Het syndroom van Cushing kan twee oorzaken hebben. Zo kan het probleem zich voordoen wanneer de hypofyse een hormoon naar de bijnieren stuurt dat de productie van glucocorticoïden stimuleert. Ook een tumor kan zorgen voor de overproductie van glucocorticoïden.

Daarnaast is het eveneens mogelijk dat een slecht werkende schildklier voor problemen zorgt. Wanneer er zich een gebrek in de schildklier voordoet kan dit immers eveneens zorgen voor de productie van glucocorticoïden waardoor de hond er opgeblazen zal uitzien.

Symptomen

Het syndroom van Cushing ontwikkelt zich zeer traag. Daarom worden de beginnende symptomen vaak toegeschreven aan veroudering. De meest voorkomende symptomen zijn dan ook haarverlies, zwelling van de buik en de toegenomen behoefte om te drinken en plassen. Sommige honden kunnen ook steeds vaker te maken krijgen met urineweginfecties of zullen steeds vaker kleine wondjes krijgen op de huid. Al deze symptomen zijn afhankelijk van hond tot hond. Sommige honden ervaren meerdere symptomen, terwijl anderen slechts één symptoom vertonen.

Behandeling

Het syndroom van Cushing kan jammer genoeg niet genezen worden. Wel kan er een behandeling worden gestart waarbij de levenskwaliteit van de hond wordt verbeterd. Chemotherapie is de meest gebruikte behandeling. Deze therapie kan immers elke vorm van het syndroom van Cushing behandelen. Indien de bijnieren verantwoordelijk zijn voor het syndroom van Cushing is een operatie eveneens een optie.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen