Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Cushing - Syndroom van Cushing

  Davy Agten
  Cushing - Syndroom van Cushing
  Het syndroom van Cushing is een ziekte waardoor een hond er vaak opgeblazen uit ziet. Deze ziekte doet zich meestal voor bij honden van middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd waarbij het syndroom van Cushing wordt ontdekt is zes jaar, al kan een hond deze ziekte uitzonderlijk ook op vroegere of latere leeftijd krijgen.

  Oorzaken


  Glucocorticoïd is een belangrijk hormoon dat een rol speelt in de verschillende systemen van het lichaam. Het syndroom van Cushing kan twee oorzaken hebben. Zo kan het probleem zich voordoen wanneer de hypofyse een hormoon naar de bijnieren stuurt dat de productie van glucocorticoïden stimuleert. Ook een tumor kan zorgen voor de overproductie van glucocorticoïden.

  Daarnaast is het eveneens mogelijk dat een slecht werkende schildklier voor problemen zorgt. Wanneer er zich een gebrek in de schildklier voordoet kan dit immers eveneens zorgen voor de productie van glucocorticoïden waardoor de hond er opgeblazen zal uitzien.

  Symptomen


  Het syndroom van Cushing ontwikkelt zich zeer traag. Daarom worden de beginnende symptomen vaak toegeschreven aan veroudering. De meest voorkomende symptomen zijn dan ook haarverlies, zwelling van de buik en de toegenomen behoefte om te drinken en plassen. Sommige honden kunnen ook steeds vaker te maken krijgen met urineweginfecties of zullen steeds vaker kleine wondjes krijgen op de huid. Al deze symptomen zijn afhankelijk van hond tot hond. Sommige honden ervaren meerdere symptomen, terwijl anderen slechts één symptoom vertonen.

  Behandeling


  Het syndroom van Cushing kan jammer genoeg niet genezen worden. Wel kan er een behandeling worden gestart waarbij de levenskwaliteit van de hond wordt verbeterd. Chemotherapie is de meest gebruikte behandeling. Deze therapie kan immers elke vorm van het syndroom van Cushing behandelen. Indien de bijnieren verantwoordelijk zijn voor het syndroom van Cushing is een operatie eveneens een optie.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Schildklier Hond , Cushing Hond
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x