Corticosteroïden of bijnierschorshormonen voor de hond

Corticosteroïden of bijnierschorshormonen voor de hond
Corticosteroïden of bijnierschorshormonen zijn krachtige middelen die op veel plaatsen in het lichaam van de hond hun werking kunnen uitoefenen. Je kan er opvallende resultaten mee bereiken, die vaak niet anders kunnen bereikt worden. Maar zijn deze hormonen dan de ideale oplossing?

Wat doen corticosteroïden?

Doordat ze een invloed hebben op verschillende lichaamsfuncties, zullen er dus ook heel wat verschillende gevallen geholpen kunnen worden met deze middelen. Hieronder sommen we enkele van de belangrijkste positieve eigenschappen op:

  • Corticosteroïden werken ontstekingsremmend. Honden die last hebben van blijvende koorts en zwellingen van het weefsel worden hierdoor geholpen. Ook bij auto-immuunziekten kunnen corticosteroïden helpen, eventueel in combinatie met andere geneesmiddelen.
     
  • Jeuk is heel vervelend en honden kunnen door het bijten en krabben hun huid extra beschadigen. Jeuk kan zo extreem worden dat het dier in een vicieuze cirkel belandt en om die cirkel te doorbreken, zijn corticosteroïden een ideale oplossing.

  • Honden kunnen op latere leeftijd last krijgen van artrose. Vaak kan de last grotendeels verholpen worden met pijnstillers en ontstekingsremmers, maar in extremere gevallen bieden corticosteroïden een goede oplossing. Ze werken namelijk goed pijnstillend.
     


Zijn er ook negatieve kanten?

De positieve effecten wegen niet op tegen de negatieve, maar er zijn wel enkele negatieve aspecten die ik hieronder even vermeld. Bij lange behandeling kan er een verhoogde vatbaarheid voor infecties optreden door de ontstekingsremmende invloed die er op lange termijn voor zorgen dat het afweersysteem minder snel op indringers zal reageren. De corticosteroïden hebben ook een invloed op de koolhydraatstofwisseling. Daardoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit is slecht voor honden met suikerziekte.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Winnie Fenixjuh

Bij honden heb ik er geen verstand van, maar ik weet dat corticosteroiden bij mensen erg gevaarlijk zijn vanwege de verwerking van lichaamsstoffen. Corticosteroiden lossen eiwit op, dit betekent bij systemisch gebruik afname van bot- en spierweefsel waardoor op lange tijd ernstige invaliditeit kan ontstaan. Bij lokaal gebruik lost het de huid op waardoor er bij langdurig gebruik kans op grote wonden etc. onstaan.

gerard paesschezoone

Ieder hulpmiddel heeft voor- en nadelen....zowel bij mens en dier!
Mits juist gebruik.....volgens de algemene gezondheidstoestand .......kan het medicament wonderen doen!
Zowel bij mens als hond....maar het moet blijven bij een kuur en deze moet goed opgevolgd worden!
Vooral de juiste dosis is belangrijk.....


Een reactie plaatsen