Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Corticosteroïden of bijnierschorshormonen voor de hond

  Davy Agten
  Corticosteroïden of bijnierschorshormonen voor de hond
  Corticosteroïden of bijnierschorshormonen zijn krachtige middelen die op veel plaatsen in het lichaam van de hond hun werking kunnen uitoefenen. Je kan er opvallende resultaten mee bereiken, die vaak niet anders kunnen bereikt worden. Maar zijn deze hormonen dan de ideale oplossing?

  Wat doen corticosteroïden?


  Doordat ze een invloed hebben op verschillende lichaamsfuncties, zullen er dus ook heel wat verschillende gevallen geholpen kunnen worden met deze middelen. Hieronder sommen we enkele van de belangrijkste positieve eigenschappen op:

  • Corticosteroïden werken ontstekingsremmend. Honden die last hebben van blijvende koorts en zwellingen van het weefsel worden hierdoor geholpen. Ook bij auto-immuunziekten kunnen corticosteroïden helpen, eventueel in combinatie met andere geneesmiddelen.
    
  • Jeuk is heel vervelend en honden kunnen door het bijten en krabben hun huid extra beschadigen. Jeuk kan zo extreem worden dat het dier in een vicieuze cirkel belandt en om die cirkel te doorbreken, zijn corticosteroïden een ideale oplossing.

  • Honden kunnen op latere leeftijd last krijgen van artrose. Vaak kan de last grotendeels verholpen worden met pijnstillers en ontstekingsremmers, maar in extremere gevallen bieden corticosteroïden een goede oplossing. Ze werken namelijk goed pijnstillend.
    


  Zijn er ook negatieve kanten?


  De positieve effecten wegen niet op tegen de negatieve, maar er zijn wel enkele negatieve aspecten die ik hieronder even vermeld. Bij lange behandeling kan er een verhoogde vatbaarheid voor infecties optreden door de ontstekingsremmende invloed die er op lange termijn voor zorgen dat het afweersysteem minder snel op indringers zal reageren. De corticosteroïden hebben ook een invloed op de koolhydraatstofwisseling. Daardoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit is slecht voor honden met suikerziekte.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Corticosteroïden hond , bijnierschorshormonen hond
terug naar overzicht

2 reacties

 1. fitou

  rank: 5694

  Ieder hulpmiddel heeft voor- en nadelen....zowel bij mens en dier!
  Mits juist gebruik.....volgens de algemene gezondheidstoestand .......kan het medicament wonderen doen!
  Zowel bij mens als hond....maar het moet blijven bij een kuur en deze moet goed opgevolgd worden!
  Vooral de juiste dosis is belangrijk.....
  geplaatst op 10-08-2012 om 07:31
 2. Fenixjuh_removed

  rank: 1351

  Bij honden heb ik er geen verstand van, maar ik weet dat corticosteroiden bij mensen erg gevaarlijk zijn vanwege de verwerking van lichaamsstoffen. Corticosteroiden lossen eiwit op, dit betekent bij systemisch gebruik afname van bot- en spierweefsel waardoor op lange tijd ernstige invaliditeit kan ontstaan. Bij lokaal gebruik lost het de huid op waardoor er bij langdurig gebruik kans op grote wonden etc. onstaan.
  geplaatst op 19-07-2012 om 18:37
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x