Behoed je hond van deze 10 outdoor gevaren

Behoed je hond van deze 10 outdoor gevaren
Je pup wordt in de buitenwereld met vele gevaren geconfronteerd: van hittegolven over barbecues en verveling, tot hartwormen!

In dit artikel doen we zowel voor de hand liggende als eerder verscholen outdoor gevaren uit de doeken. Zo kan je (hopelijk) je hond ervoor behoeden om slachtoffer te worden van een vermijdbaar gevaar.

Hier is de top 10 outdoor gevaren voor je hond:

1. Hitte

Hoe je het ook draait of keert, in de zomer is een zonneslag je grootste vijand! Ook je hond blijft er niet van gespaard. Het is vervelend, duur om te behandelen, maar gelukkig ook 100 % te voorkomen. Hiervoor volg je volgende stappen: hou je hond binnenshuis, in de koelte of in de schaduw en zorg ervoor dat ‘ie steeds over fris water beschikt. Honden met een stompe neus (zoals mopshondjes en bulldogs) hebben nog meer last van heet en vochtig weer. Hou het voor hen dus zeker koel genoeg binnenshuis! Geraakt je hond toch oververhit, dompel je pup dan onder in water, zet de air conditioner wat hoger, en ga meteen naar de dierenarts!

2. Hondenparken

Een hondenpark, klinkt goed, toch? Je hond kan een beetje socializen, en krijgt beweging en wat frisse lucht. Maar niet iedereen die zo’n park bezoekt heeft een goed afgerichte hond. Ik heb dan ook al veel gevallen gezien van honden die bij een bezoek aan het hondenpark met een vieze wonde naar de dierenarts werden afgevoerd. Hier zijn enkele simpele tips om je hond veilig te houden en toch van je uitje naar het hondenpark te genieten:

  • Hou je hond in het oog. Jij bent er immers om je hond van gevaar te beschermen. Hou een stok klaar om je hond af te leiden en wees steeds klaar om in te grijpen bij een eventueel incident. Spoor ook andere baasjes aan hetzelfde te doen.
     
  • Leer je hond zijn speelkameraadjes kennen. Praat met het baasje en observeer het temperament van de andere honden, zo kan je inschatten of de situatie veilig is of of je moet ingrijpen.
     
  • Verken het park. Let op plekken waar je hond mogelijk kan vechten zonder dat je het ziet, en hou je hond hier uit de buurt. Als er toch een gevecht plaatsvindt, weet dan meteen waar de dichtstbijzijnde uitgang is!
     


3. Auto’s (eruit)

Een hond op straat is niet enkel gevaarlijk voor de hond zelf maar ook voor het verkeer. Een goede omheining is van crucial belang om ervoor te zorgen dat je hond niet op straat kan geraken. Zorg er ook voor dat je poort doggy proof is: hoog genoeg zodat je hond er niet over kan, zwaar genoeg zodat ze tijdens een storm niet kan openwaaien.

4. Auto’s (erin)

Niet alleen eruit maar ook erin vormen auto’s voor honden een gevaar. Het duurt slechts enkele minuten in de zon voordat je auto in een sauna verandert. Honden kunnen niet zweten en geraken dus niet van hun lichaamswarmte af. Hierdoor gaan ze hijgen om de hitte te compenseren. In de auto, zonder ventilatie, is dat hijgen echter geen goed idee want het doet de hitte enkel toenemen. Om te voorkomen dat jouw hond komt vast te zitten in een ‘sauna’, kan je hem beter thuis laten. Zie je een hond alleen in een hete auto, probeer dan de eigenaar te vinden of bel de politie. Hoe sneller je de hond kan bevrijden en de nodige hulp kan bieden, hoe groter zijn kansen op een goed herstel.

5. Onweer

Zomers onweer, iedereen weet dat je hond er een hekel aan heeft. Hij krijgt enorm veel stress van donderslagen, blaft of jankt onophoudelijk en bibbert als een riet. Wil je dat je hond zo’n onweer heelhuids doorkomt? Volg dan volgende stappen:

• Hou je hond binnenshuis tijdens het onweer of zet je buitenhond tenminste in de garage.

• Leidt je hond bij voorkeur naar het rustigste plekje in huis zodat ‘ie in alle rust kan kalmeren.

• Leidt je hond af van het lawaai met muziek, speeltjes en/of snoepjes.

6. Vergif

Voorkomen is beter dan genezen, die uitspraak geldt zeker voor vergif! Net zoals je je eigen medicijnen veilig uit bereik van de kinderen houdt, moet je dit ook bij je hond doen. Maar niet alleen je eigen medicijnen kunnen je hond mogelijk vergiftigen. Ook van deze zaken hou je je hond best weg:

Risico’s op vergiftiging bij warm weer:

  • Blauw groene algen in vijvers
     
  • Compost
     
  • Chemische producten in zwembaden of jacuzzi’s
     
  • Giftige dieren zoals padden en slangen


Hier nog enkele tips om je huis veilig en gifvrij te maken voor je pup:

  • Laat schoonmaak- en chemische producten niet rondslingeren, hou ze uit bereik van je hond.
     
  • Hou je hond weg van afval en compost.
     
  • Zorg dat je pillen die je laat vallen meteen opraapt, anders is je hond ermee weg. Hou je pillen in een kastje zodat je hond er niet aankan.
     
  • Ruim gemorste antivries meteen op – slechts een theelepeltje van dit goedje kan voor je hond al dodelijk zijn.


7. Eten

Geloof het of niet, een van de grootste gevaren voor je hond bij warm weer is eten. Geef je hond geen ‘menseneten’ want dit kan braken en diarree tot gevolg hebben, alsook de ernstige ziekte pancreatitis. Hou je hond tijdens tuinfeestjes en barbecues dus goed in het oog en zeg je gasten dat ze de hond niet mogen voederen.

Als je hond toch met braken of diarree geconfronteerd wordt, hou hem dan weg van zijn normale eten en water, en geef hem enkele uren niets anders dan een mix van gekookte witte rijst en vetvrije cottage cheese. Als je hond zich hierna nog ziek blijft gedragen, is het echt tijd om naar de dierenarts te gaan.


8. Kampvuren

Honden zijn net als kleuters: ze zijn altijd nieuwsgierig en willen de wereld ontdekken. Zien ze iets rokerig, iets dat brandt, dan voelen ze de onweerstaanbare drang om het van dichtbij te gaan inspecteren. Recipe for disaster, maar dat beseft je viervoeter natuurlijk niet.
Hier zijn enkele brandveiligheidsmaatregelen die je kan nemen voor de veiligheid van je nieuwsgierige hond:

  • Doe een slaande vlam meteen uit. Je hond zal deze immers willen verkennen. Een kaars of een brandende stok uit het haarvuur stoten, het gebeurt voor je het weet. Denk eraan: kleuters groeien op, maar je hond blijft altijd een nieuwsgierige en onhandige kleuter!
     
  • Hou je hond veilig in een bench of een afgesloten ruimte wanneer je weg bent. Zo kan ‘ie onmogelijk een brandje stichten.
     
  • Plak een hondensticker op het meest zichtbare raam van je huis. Moest je huis in vlammen opgaan, dan weten de brandweermannen dat er een pup binnen zit die gered moet worden.
     
  • Hou je hond uit de buurt van kampvuren, ook wanneer deze al even uit zijn. Je hond zal de assen immers eens met zijn neus of poten willen verkennen en kan daarbij bedrogen uitkomen door de smeulende sintels die onder de assen verscholen liggen.


9. Hartwormen

Hartwormen leven in het hart van je hond. De ziekte wordt door muggen op je hond overgedragen en is dodelijk. Gelukkig kan je hartwormen bij je hond voorkomen door je hond het hele jaar rond hartworm anticonceptiemiddel te geven, ook in de winter en zelfs wanneer het hard vriest. De behandeling van hartwormen is pijnlijk, erg duur en heeft niet altijd het gewenste resultaat. Focus dus op preventie!


10. Verveling

Maak tijd voor je hond: speel met hem, ga lekker wandelen en neem hem mee op uitjes. Hou je hond actief en bezig zodat ‘ie niet elders naar aandacht gaat zoeken. Een verveelde hond zal immers zelf naar entertainment zoeken door je huis te vernielen of weg te lopen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Karin Maes

En ik die dacht dat hartvormige niet in de Benelux voorkwam?

Karin Maes

Soory typfouten, het gaat hier om hartworm

Rita Austmann

Hartworm veroorzaakt door een mug komt voor in een sub-tropisch en tropische klimaat maar in Europa schijnt het nu ook voor te komen.
https://www.dierenkliniekecht.nl/veelgestelde-vraag/wat-hartworm

Rita Austmann

Hartworm veroorzaakt door een mug komt voor in een sub-tropisch en tropische klimaat maar in Europa schijnt het nu ook voor te komen.
https://www.dierenkliniekecht.nl/veelgestelde-vraag/wat-hartworm

Rita Austmann

Hartworm veroorzaakt door een mug komt voor in een sub-tropisch en tropische klimaat maar in Europa schijnt het nu ook voor te komen.

https://www.dierenkliniekecht.nl/veelgestelde-vraag/wat-hartworm

Rita Austmann

Hoe kan ik een bericht verwijderen? Het duurde lang voordat mijn reactie erdoor kwam en drukte ik nog 2 keer dus nu staan er 3 dezelfde reacties van mij en dat was niet de bedoeling. Hoe verwijder ik er 2, weet iemand dit?

Alfred

Dus honden ALTIJD anti-hartwormen medicijnen geven. Wauw.

Alfred

https://www.medpets.nl/hartworm/

Turkije, Bulgarije, Spanje, Frankrijk. Nederland wordt nog niet genoemd. Baat het niet, schaadt het niet? (Behalve voor je portemonnee).

William Ogiers

En zo kunnen we wel blijven preventief optreden,tegen hartworm,tegen teken,tegen wagenziekte,en wat nog niet allemaal?
Indien we zo verder preventieven kan onze hond er dan maar afgemat en ziek er bij lopen door al die medicatie!,


Een reactie plaatsen