Saarlooswolfhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Saarlooswolfhond heeft zijn naam ontleend aan de grondlegger, Leendert Saarloos. Hij wilde een hondenras fokken zonder degeneratieverschijnselen en met een natuurlijke resistentie tegen allerlei ziekten. Omdat juist de wolf veel van de door hem gewenste eigenschappen bezit koos hij dit dier als een van de stamouders van het door hem te creëren ras, de Saarloos- wolfhond. Hieraan ging veel experimenteren vooraf. Als redding- en speurhond waren zij meer geschikt en de BB (Bescherming Bevolking) te Dordrecht heeft hier dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door hen onder andere op te leiden voor het opsporen vanonder puin bedolven slachtoffers en het redden van drenkelingen. Op 5 juli 1975 werd de Europesche Wolfhond officieel door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkend en kreeg ter nagedachtenis aan zijn grondlegger de naam Saarloos Wolfhond. Na 50 jaar werd de aanvankelijk Europesche Wolfhondhond genoemde Saarloos Wolfhond een officieel erkend ras van Nederlandse bodem. De Saarloos lijkt zeer hard op de Tsjechoslowaakse Wolfhond, maar hebben niets met elkaar verwant. De Saarloos Wolfhond komt buiten Nederland sporadisch voor. (De Saarloos Wolfshonden op de video's komen van de kennel: As awhisper in the wind)

Een Saarlooswolfhond opvoeden

Zoals ik al eens heb vernoemt is het van groot belang dat je een goede socialisatie opvoeding geeft. Hiermee beging je liefst al voor de achtste levensweek. Ze zijn terughoudend tegenover dieren, bepaalde dingen of situaties en mensen. Als je ze dit niet went kan dit later problemen meegeven. Het is dan ook belangrijk dat de baas zich gedraagt als de roedelleider zodat je het vertrouwen wint van uw hond. Je moet ook veel kennis hebben van hondengedrag. Dus het spreekt vanzelf dat de Saarloos niet geschikt is als eerste hond. Als je deze opvoeding of socialisatie hebt gegeven wordt je beloond met een sociale en evenwichtige hond die je overal mee naar toe kunt nemen zonder gedragsproblemen. De Saarloos is intelligent dus hij kan redelijk snel commando's leren, maar een zeer gehoorzame of slaafse hond moet je zeker van de Saarloos niet verwachten. Het is belangrijk dat je de Saarloos laat inzien dat de commando's een nut hebben en dat je de oefeningen afwisselt. De Saarloos doet geen oefeningen voor hij hier het nut van inziet.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Saarlooswolfhond? Kijk dan op onze Saarlooswolfhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : Teven 60-70 cm en reuen 65-75 cm Gewicht : 30-40 kg

Aard

De Saarloos Wolfhond heeft zowel wolfbloed als zowel Duitse Herderbloed door zijn aderen lopen. Daardoor krijg je een heel verschillend karakter. Hij heeft karaktertrekken die overeenkomen met die van een wolf. De Saarloos Wolfhond is een voorzichtige, intelligente, aanhankelijke en attente hond. Ze zijn enorm gesteld op hun baas en het gezin. Het wolven karakter maakt hem dan ook weer langs de andere kant onafhankelijk en eigenzinnig. De Saarloos is voorzichtig en terughoudend tegenover dieren, mensen, dingen of situaties die ze niet kennen. Daarom is een goede socialisatie noodzakelijk. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen, een uitstekend reukvermogen en een jachtinstinct. De Saarloos is zeker geen blaffer. De Saarloos Wolfhond teef word maar één keer per jaar loops terwijl de meeste honden twee keer per jaar loops zijn. Als de Saarloos zich bedreigd voelt neemt hij rapper de benen dan hij zal vechten, denk aan het wolvenbloed dat door zijn aders loopt. Ook al zien ze er gevaarlijk uit of bedreigend, het zijn zeker geen waak- of verdedigingshonden.

Beweging

De Saarloos Wolfhond heeft veel beweging nodig. Dit wil natuurlijk ook niet zeggen als u eens een dagje geen lange wandeling kunt maken met de hond, dat dit de hond schaad. Hij zal zich heus wel aanpassen. Dit wil natuurlijk ook niet zeggen dat je dit veel moet laten gebeuren. Als de Saarloos Wolfhond goed opleid en socialiseert kan hij mee onaagelijnd boswandelingen maken of naast de fiets lopen om zo zijn energie kwijt te raken. Het is wel verstandig om een grote omheining aan te schaffen, omdat de Saarloos Wolfhond nogal de neiging heeft om zelfstandig zijn omgeving rond zijn tuin gaat verkennen.

Erfelijke ziekten

Dankzij de zeer strikte fokvoorwaarden en controles betreft dit een gezond ras. Fokdieren worden preventief getest op heupdysplasie en oogafwijkingen. Incidenteel komen er toch oogafwijkingen voor.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.