Pyreneese herdershond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Andere benamingen : de Berger des Pyrenees, Petit Berger. De Pyreneeën zijn sinds de oudheid al goed bevolkt geweest met fantastische honden. De Berger des Pyrenees als herdershond en de Pyrenese Berghond als kuddebewaker. Dit is een onhoudbaar duo dat hun taken met een ongekende hoeveelheid talent kan vervullen. Snelheid en beweeglijkheid zijn de kwaliteiten die men bij het fokken van de Petit Berger nastreeft, evenals de mogelijkheid om het meest gruwelijke weer te kunnen weerstaan, ook al wordt het eten niet altijd op tijd gereserveerd. Het ras is het resultaat van isolatie, die door het terrein en de omstandigheden die heersen in de Pyreneeën werd gecreëerd. De Pyreneese Herdershond, in het land van herkomst ‘le Berger des Pyrenées’ genoemd, lijkt als pup net een klein beertje en ook als volwassen hond heeft hij iets beerachtigs. In de uitdrukking, de vorm (indien gecoupeerd) en de stand van de oren en de verhoudingen van de kop. Deze gelijkenis berust niet op toeval. Zelfs in de vroegere standaard stond beschreven dat het hoofd van de Berger ‘in zijn algemene vorm driehoekig is en doet denken aan dat van een bruine beer’. De Pyrenese Herdershond komt voor in de gehele Pyreneeën. Het ras wordt daar gebruikt als helper van de herder en de boeren. Op het land helpt dit ras de boer bij van alles. Waarschijnlijk is dit ras voortgekomen uit kruisingen tussen plaatselijke honden en Briards en Beaucerons, die na hun werk bij het hoeden in de Pyreneeën waren achtergebleven. Het lichaam werd door het harde werken in de bergen gevormd tot de huidige verschijningsvorm. Dit is een herder met een vrij zware vacht. Hij is van een goed formaat en heeft voor zijn grootte een behoorlijk gespierd frame, dat gyroscoop-achtig gebouwd is. Hij heeft een laag zwaartepunt en staat stevig op zijn benen, in harmonie met zijn taak. De Pyrenese Herdershond komt in een aantal vormen voor. Het verschil zit hem in de lengte van de vacht en de kleur. De Berger is een pittige en zelfbewuste hond. Hij is waarschijnlijk toebedeeld met méér dan zijn deel machismo, net als dat het geval is wanneer een jongere broer vergezeld gaat van zijn oudere broer. De Petit Berger is een werker in hart en nieren. In het gezelschap van vreemden is hij echter verlegen en terughoudend. Hij is intelligent, zeer levendig ( zelfs wat gespannen ) en waakzaam, wat neigt naar wantrouwen.

Een Pyreneese herdershond opvoeden

Pyreneese Herdershonden zijn uitzonderlijke honden. Zij zijn klein, levendig en sportief, bijzonder intelligent en in hoge mate toegewijd aan de baas. Zij verdragen het slecht om de hele dag thuis te zitten; een straatje om is te weinig voor deze rassen. Ze blaffen graag een veel. Deze honden hebben een consequente opvoeding nodig en levensomstandigheden die recht doen aan hun intelligentie en hun behoefte aan actie.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pyreneese herdershond? Kijk dan op onze Pyreneese herdershond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 38-56 cm Gewicht : 8-14,5 kg Naar beharing onderscheidt men: a. de korthaar b. de langhaar c. de ruwhaar

Aard

De Pyreneese Herder is een beweeglijke hond die in bepaalde situaties uitgesproken temperamentvol kan zijn. Hij reageert op alle prikkels die bij hem binnenkomen. Dit is iets om bij de opvoeding van uw Pyreneese herder terdege rekening mee te houden, omdat het soms moeilijk is om zijn aandacht vast te houden. Het liefst doet hij oefeningen waarin actie zit. Als hij kan rennen en springen, is hij in zijn element. U zult uw pup tegen zichzelf in bescherming moeten nemen en ervoor zorgen dat hij zich niet overbelast. Het temperament van de Pyreneese Herder zorgt er echter ook voor dat hij meer moeite heeft met statische oefeningen. Met name het op de plaats blijven liggen als de baas zich verwijdert, is voor de meeste Pyreneese Herders een behoorlijke opgave. Liggen uit zicht is voor hem geen functioneel commando en hij zal vaak proberen om toch weer snel zo dicht mogelijk bij zijn baas terug te komen. De Pyreneese Herder is een gevoelige hond, die sterk reageert op de stemmingswisselingen van zijn baas. Hardheid in de training is uit den boze. Het is wel van belang dat u direct duidelijk maakt welke plaats uw pup binnen het gezin inneemt: helemaal onderaan.

Beweging

Dit is een zeer actieve en beweeglijke hond, die dan ook heel wat beweging nodig heeft.

Erfelijke ziekten

Deze hond heeft millennia-lang onder extreme omstandigheden hard gewerkt in het hooggebergte van de Pyreneeën. Er is altijd geselecteerd op werklust en hoedinstinct. De herders hadden niets aan zieke of zwakke honden en deze werden zonder pardon afgemaakt. Hierdoor werden enkel de sterke, hardwerkende honden in staat gesteld zich voort te planten en hun genetisch materiaal door te geven. Van deze selectie profiteert het ras vandaag de dag nog. Het is een gezond ras, dat weinig gezondheidsproblemen kent. Er zijn enkele aandoeningen die wel voorkomen, of voorgekomen zijn binnen het ras. Allereerst kan HD genoemd worden, waarop al vele jaren wordt getest. Door de specifieke lichaamsbouw van de hond, met zijn extreem gehoekte achterhand, komt dit ras vaak slechter uit de test dan nodig Een ander gewrichtsprobleem dat in sommige landen een rol speelt, is patella luxatie. In Nederland komt dit probleem echter niet voor. Er zijn enkele lijnen die kampen met hartproblemen. Tenslotte zijn er enkele gevallen van epilepsie bekend. De grootste problemen die het ras kent, zijn die op het vlak van het gedrag. Dit is echter voornamelijk te wijten aan onvoldoende socialisatie, waardoor de hond niet kan functioneren in een druk land als Nederland. Verder: 1.heupdysplasie 2.elleboogdysplasie 3.patella luxatie 4.O.C.D.=een zwevende splinter in de voorhand, dit onderzoek is in Nederland nog niet verplicht maar in sommige andere landen wel.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.