Havanezer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong Cuba
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Havanezer

  • Actieve allergievriend: Ondanks hun lange, zijdeachtige vacht, zijn Havanezers hypoallergeen en verliezen ze minimaal haar!
  • Levensreddende snorharen: De lange snorharen van de Havanezer worden verondersteld hen te helpen om gevaarlijke spinachtigen en insecten te voelen en te vermijden in hun tropische thuisland.
  • Circusartiesten: Door hun intelligentie en behendigheid werden Havanezers vaak gebruikt als circusartiesten in de 19e eeuw.
  • Unieke tred: Havanezers hebben een unieke 'springende' gang, die soms wordt beschreven als een 'paardachtige' prance.
  • De clown van het hondenrijk: De Havanezer staat bekend als de 'clown' onder de honden vanwege hun grappige en speelse persoonlijkheid.
  • Klimtalent: Havanezers zijn uitstekende klimmers. Ze hebben het vermogen om op hoge meubels te klimmen als een kat!
  • Havanezer als waterliefhebber: Hoewel niet alle Havanezers houden van water, zijn er veel die ervan genieten om te zwemmen en in plassen te spelen.
  • Lange levensverwachting: De Havanezer heeft een opmerkelijk lange levensverwachting voor honden, vaak leven ze tot 15 jaar of ouder.
  • Eeuwige puppy: Hoewel ze volwassen worden, behouden Havanezers hun puppy-achtige energie en speelsheid gedurende hun hele leven.
  • Slim en trainbaar: De Havanezer is een zeer intelligent ras, wat ze gemakkelijk te trainen maakt, vooral als je vroeg begint.
  • Vroege vogels: Havanezers zijn bekend om hun ochtendenergie en kunnen je een vroege wake-up call geven met hun enthousiasme.
  • Eenmanshond: Hoewel ze vriendelijk zijn tegen iedereen, kunnen Havanezers zich vaak hechten aan één persoon boven alle anderen in hun familie.
  • Spreekvaardigheid: Havanezers staan bekend om hun 'praten' of vocaliseren, dat kan klinken als een soort zang of jodelen.
  • Heldere kleuren: Havanezers kunnen in veel verschillende kleuren komen, waaronder wit, zwart, fawn, mahonie, en meer!
  • Kussenliefhebbers: Deze honden houden ervan om te knuffelen en tijd door te brengen op het bed of de bank, en ze zijn vaak te vinden op de zachtste plek in het huis.
  • Sociale vlinders: Havanezers houden van sociaal zijn en staan bekend om hun vriendelijkheid naar zowel mensen als andere dieren.
  • Gezonde eters: Hoewel klein, heeft de Havanezer vaak een goede eetlust en houdt van traktaties en maaltijden.
  • Vrolijk kwispelen: Het ras staat bekend om hun blijvende kwispelende staarten, wat een teken is van hun voortdurende vrolijke en vriendelijke aard.
  • Goede reisgenoten: Hun kleine formaat en aanpasbaar temperament maken Havanezers tot uitstekende reisgenoten.
  • Aandachtzoekers: Havanezers houden van aandacht en kunnen behoorlijk veeleisend zijn als het gaat om knuffels en speeltijd.

Algemeen voorkomen

De Havanezer ( of Havanees, Bichon Havanais, Havana Silk Dog ) stamt van Bichonnetjes af, die al sinds mensenheugenis in de landen om de Middellandse Zee populair zijn.

Hoe hij precies is ontstaan, is niet bekend. Sommigen denken dat de Havanezer van de Maltezer afstamt. Anderen denken eerder aan kruisingen tussen Poedels en de Bolognezer. In ieder geval wisten deze kleine hondjes Cuba te bereiken, mogelijk in gezelschap van Italiaanse zeelieden. Het ras dankt zijn naam aan de hoofdstad van Cuba : Havana. Het zijn echte intelligente gezelschapshondjes. Ze werden door rijke dames gefokt, die ze weer aan andere dames cadeau gaven. Vanuit Havana wisten ze zo alle landgoederen te bereiken, tot ze overal op het eiland bekend waren.

Vroeger werden ze vaak als circushondjes gebruikt, vanwege hun grote leergierigheid. Toch is het een klein ras dat in de loop van de 20ste eeuw bijna uitgestorven raakte. Het ras werd voor de ondergang behoed, doordat het in de Verenigde Staten populair werd. Pas in 1982 kwamen er opnieuw Havanezers vanuit Amerika naar Europa.

De Havanezer behoort tot de Bichon groep, die uit zes rassen bestaat. Dat zijn: de Bichon Frisé, de Bolognezer, de Coton de Tuléar, de Havanezer, het Leeuwhondje en de Maltezer. Al deze rassen hebben hun oorsprong in landen rond de Middellandse Zee.

Havanezers zijn prachtige gezelschapshondjes, bruisen van energie en zijn zeer lief.

Een Havanezer opvoeden

De Havanezer is zachtaardig en meegaand van aard en hebben graag een goede band met hun baas. Daardoor zijn ze makkelijk op te voeden en is een harde hand absoluut niet nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Havanezer? Kijk dan op onze Havanezer opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Havanezer reu en teef zijn 23-27 cm, het gewicht is ongeveer 5 kg.

Kleur: Geheel wit (zeldzaam), beige in alle nuances, zwart, havanabruin (roodbruin), tabakskleur. Zwarte haarpunten zijn bij de Havanezer toegestaan. Vlekken in deze vachtkleuren zijn toegestaan.

Aard

De Havanezer is levendig, erg slim en makkelijk trainbaar. Waaks, vrolijk, speels, dol op kinderen en bereid urenlang met ze te spelen. De Havanezer is buitengewoon aanhankelijk en daarom niet geschikt om regelmatig lang alleen te zijn.

De Havanees is sympathiek, maar kan wat verlegen zijn tegenover vreemden. Dit is echter niet karakteristiek voor dit ras. Zij ontwikkelen een sterke band met hun menselijke familie en zijn lief voor kinderen. Hij is intelligent, gehoorzaam, charmant, hartelijk, moedig en waaks.

Beweging

De Havanezer is een klein, maar energiek ras dat dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel ze niet dezelfde intensieve activiteit vereisen als sommige grotere rassen, profiteren ze zeker van regelmatige lichaamsbeweging.

Het ras is bekend om hun speelsheid en ze houden ervan om betrokken te zijn bij gezinsactiviteiten. Ze houden van wandelen en spelletjes spelen zoals apporteren. Een dagelijkse wandeling van een half uur tot een uur, plus wat speeltijd thuis, zou voldoende moeten zijn voor de meeste Havanezers. 

Daarnaast waarderen Havanezers mentale stimulatie. Ze zijn intelligent en leren graag nieuwe trucs en commando's, wat ook kan bijdragen aan hun dagelijkse bewegingsbehoefte.

Het is belangrijk om te onthouden dat, net als bij mensen, de bewegingsbehoeften van een hond kunnen variëren op basis van hun leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid. Het is altijd een goed idee om het energieniveau van je hond in de gaten te houden en activiteiten aan te passen aan hun individuele behoeften.

Erfelijke ziekten

  • Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit positie kan verschuiven. Het kan variëren van mild, waarbij de hond slechts af en toe mank loopt, tot ernstig, waarbij operatieve correctie noodzakelijk kan zijn.
  • Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten niet correct zijn gevormd, wat kan leiden tot pijn en artritis op latere leeftijd. Het is minder gebruikelijk bij kleine rassen zoals de Havanezer dan bij grotere rassen, maar het kan nog steeds voorkomen.
  • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een oogziekte die kan leiden tot blindheid. Er is een genetische test beschikbaar voor PRA, dus verantwoordelijke fokkers moeten hun honden testen om ervoor te zorgen dat ze niet drager zijn van het gen.
  • Cataract: Dit is een vertroebeling van de lens van het oog, wat kan leiden tot verminderd zicht of blindheid.
  • Legg-Calvé-Perthes ziekte: Dit is een aandoening van het heupgewricht die kan leiden tot artritis of ontsteking van het heupgewricht. Het komt meestal voor bij jonge, kleine hondenrassen.
  • Hartproblemen: Havanezers kunnen vatbaar zijn voor verschillende soorten hartaandoeningen, waaronder mitralisklepziekte en andere hartaandoeningen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel dit potentiële gezondheidsproblemen zijn voor het ras, niet alle Havanezers deze zullen ervaren. Het kiezen van een verantwoordelijke fokker en het zorgen voor regelmatige veterinaire zorg kan helpen om de gezondheid en het welzijn van je hond te waarborgen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.