Harrier

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In 1260 stelde Sir Elias de Midhope in Engeland de eerste meute Harriers samen. Sommigen beschouwen de Harrier als een voortzetting van de Southern Hound en de Greyhound. Anderen vinden dat hij een iets kleinere versie van de Foxhound is. Nog anderen beweren dat de West County Harrier het resultaat was van de kruising tussen de Beagle en de St. Hubertus Hound. In het begin van de 20ste eeuw was er nog maar één meute van Harriers in West County, Engeland. De Foxhound werd door de plaatselijke bewoners gekruist met de nog bestaande zuivere exemplaren, om zo het type te redden. Deze toevoeging van Foxhoundbloed maakte deze langzame, middelgrote hond aanzienlijk sneller. Hoewel de Harrier soms een iets zwaarder hoofd heeft, lijkt hij in bouw en gedrag sterk op de Foxhound. Hij is echter gespecialiseerd in het achtervolgen van hazen. Ooit werd te voet gejaagd, maar de mode vereiste snellere honden die paarden konden bijhouden. De grote vraag is, of de naam van deze meutehond ontleend is aan het Engelse 'hare' (haas) of aan het Normandische 'harier' (hound).

Een Harrier opvoeden

De Harrier heeft een stevige en consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Harrier? Kijk dan op onze Harrier opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schouderhoogte: diverse klassen; reuen en teven tot 48 cm of van 48 cm tot 55 cm maximaal. Gewicht : 21 tot 27 kg. Kleur : alle kleuren en kleurencombinaties, met of zonder witte aftekeningen.

Aard

De Harrier is een charmant, aanhankelijk een stevig hondenras. Vergeleken met de Foxhound is de Harrier meer sociaal en speels, hoewel hij dat weer wat minder is dan de Beagle. De Harriers kunnen het goed met kinderen vinden. Dit ras doet het uitstekend in het gezelschap van andere honden, maar ze moeten in de buurt van andersoortige dieren in de gaten worden gehouden. Om problemen op dit gebied te voorkomen moet de Harrier met andersoortige dieren opgroeien vanaf dat hij een puppy is. Omdat de Harrier een meutehond is, wil hij altijd graag dicht in de buurt van zijn baas en zijn gezin zijn. Hierdoor is hij bijzonder geschikt als gezelschapshond.

Beweging

Goed aan de lijn houden of vrij laten lopen in een goed afgesloten tuin zijn noodzakelijk, omdat de Harrier ervan houdt om op onderzoek te gaan, te snuffelen en spoor te volgen. Het komt wel eens voor dat een Harrier jankt. De Harrier is een zeer actieve hond en daarom is hij niet geschikt om op een appartement te leven.

Erfelijke ziekten

De Harrier heeft geen ernstige genetische afwijkingen en het is normaal gezien een gezond ras. Bij de aanschaf van een pup moet erop gelet worden dat de ouders van de betreffende pup door de OFA gecertificeerd zijn, omdat sommige lijnen een aanleg hebben tot heupdysplasie. Er zijn ook sommige lijnen die een aanleg hebben tot het krijgen van epilepsie. Net als alle andere honden heeft de Harrier de juiste verzorging nodig en controles door de dierenarts.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.