Hamiltonstövare

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Zweden
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Hamilton Stövare ( of Hamilton Hound, Zweedse Foxhound ) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden. Graaf A.P. Hamilton kruiste aan het einde van de 19de eeuw zijn Engelse Foxhounds met drie Germaanse honden, die indrukwekkende kwaliteiten bezaten. Dit waren de Curlandish Hound, de Hölsteiner Hound en de Heidebracke. Graaf Hamilton was tevens de oprichter van de Zweedse Kennelclub. De Hamilton Hounds worden afzonderlijk ingezet tijdens de jacht en zij bezitten veel van de kwaliteiten die men bij jachthonden terugvindt. Ze zijn in staat om zowel het wild op een luidruchtige manier op te jagen, te achtervolgen en het gewonde wild aan te wijzen. Het ras geniet tegenwoordig ook populariteit in de show-wereld. De Hamilton Stövare jaagt gewoonlijk alleen op groot wild, onder andere hert en zwijn. Hoewel de Hamilton Stövare vroeger het leidende ras was in Zweden, is dat nu niet meer zo. Door zijn optimistische en onbekommerde aard is hij een plezierige kameraad. Sommige eigenaars geven toe dat hij nerveus en opgewonden kan zijn. Het is een moedige hond, met een groot uithoudingsvermogen en weerstand tegen de kou.

Een Hamiltonstövare opvoeden

Je moet rekening houden met zijn zelfstandig karakter. Ze zijn misschien aanhankelijk maar ook eigenzinnig. Als eigenaar moet je heel geduldig zijn want een Hamiltonstövare opvoeden kan lang duren. Als je geduldig bent en een consequente maar een zachte opvoeding geeft kan je de Hamiltonstövare veel leren. Maar een slaafse hond kun je niet uit hem krijgen. Een goede beloning is belangrijk. Het zijn dan ook echte lekkerbekken. Let wel op dat je hem van pups af aan aanleert dat hij het commando "naar de baas komen" kent. het kan altijd handig zijn voor de toekomst.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Hamiltonstövare? Kijk dan op onze Hamiltonstövare opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte van de Hamilton Stövare reu is 53-61 cm, die van de teef 49-57 cm. Het gewicht van de Hamilton Stövare is 23-27 kg. Kleur: Bovenkant nek, rug, schouders en bovenkant staart zwart. Hoofd, benen, dijen, onderkant staart bruin. Wit op snuit, hals, buik, voeten en puntje van de staart. Wit is bij de Hamilton Stövare toegestaan in de nek, maar niet in opvallend grote plekken.

Aard

De Hamilton Stövare (en alle andere minder bekende Scandinavische Stövares) bezitten een enorme jachtpassie en kunnen nooit loslopen. Een afgesloten tuin is een must. De honden zijn zeer vriendelijk en verdraagzaam en absoluut geen waakhonden.

Beweging

De Hamiltonstövare heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is verstandig om regelmatig grote en lange wandelingen te maken met deze honden. Let wel op dat je hem altijd aanlijnd. Als hij iets ruikt zal hij er zeker achtergaan. Je kan ook altijd naar grote hondenweien gaan waar hij zich in kan uitleven en zijn benen eens goed kan strekken. De Hamiltonstövare ziet niet echt uit naar balspelletjes, wandelingen daarentegen wel. Dit ras wordt nog altijd gebruikt als jachthond in zijn oorspronkelijk land. De jagers geven hun pups uitsluitend aan collega jagers, daarom is het niet gemakkelijk om een pup van dit ras te bemachtigen. Tenzij je een jager bent.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.