Chow Chow

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong China
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Tweeduizend jaar geleden zag deze van oorsprong Chinese hond er al net zo uit als nu. Hij werd gebruikt als huis-en waakhond, voor de jacht, als leverancier van wol, bont en zelfs vlees, maar ook als lastdier en sledehond. De eerste vertegenwoordigers van het ras bereikten Europa pas in de 19de eeuw, waar ze al snel veel vrienden maakten. De chowchow is vast van karakter en eigenzinnig. Hij erkent het gezag van slechts één baas en aanvaardt die persoon alleen als hij daarin de roedelleider kan herkennen en zich dus wel móet schikken naar diens wil. Dit vergt van de eigenaar een consequente, onveranderlijke behandeling. Zo niet, dan kan de chowchow weerbarstig en zelfs tiranniek worden. Normaal is het een rustig dier, wat afstandelijk jegens vreemden en zeer waakzaam. Hij kan heel agressief worden als hij meent dat zijn baas of diens bezit wordt bedreigd. De chowchow blaft overigens nauwelijks, maar laat bij wijze van waarschuwing een kort, diep gegrom horen. Het is raadzaam deze hond niet te tergen, maar rustig te benaderen, liefst in aanwezigheid van zijn baas. De chowchow verhaart veel en voelt zich niet prettig als het heel warm is. Zijn dichte vacht staat overeind en vormt rond nek en hals manen als van een leeuw. Typerend is de blauwe kleur van tong, lippen en tandvlees. Zijn diepliggende ogen zijn amandelvormig, de staart ligt gekruld over de rug.

Een Chow Chow opvoeden

Uiterlijk en karakter samen geven aan de Chow een majestueuze, leeuwachtige, uitstraling. Aan charmeren doet een Chow niet en hem paaien is moeilijk, dus als buitenstaander vriendjes met hem worden is niet makkelijk. Maar door hem geïntrigeerd worden overkomt bijna iedereen die er eenmaal een gezien heeft. Een Chow is er voor zijn eigen mensen. Die hebben een toegewijde vriend aan hem. In zijn eigen kring is de Chow niet die koele kikker die hij lijkt te zijn. Je kunt een Chow leren met kinderen om te gaan (en omgekeerd). Ben je echter specifiek op zoek naar een kameraad voor de kinderen, dan zijn er legio rassen die op dat punt vermoedelijk beter voldoen. Een volwassen Chow is beheerst, hij blaft weinig, kan goed een tijdje alleen zijn en zal niet gauw iets slopen. Zindelijk kan hij al zijn vanaf vier weken. Wie eenmaal het aangename gezelschap van een Chow heeft leren waarderen, zal datzelfde niet snel bij een ander ras vinden. Soms is de Chow in een land wel eens moderas geweest, maar dat is altijd weer snel voorbij. Om bij de grote massa te passen is hij te uitgesproken en op straat kom je Chows dus niet vaak tegen. Het is een ras voor de ware liefhebber, sommige mensen hebben dus nooit anders dan een Chow.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Chow Chow? Kijk dan op onze Chow Chow opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 45-60 cm Gewicht: tot ca. 30 kg Kleur: roodbruin, zandkleurig, blauw of zwart Bijzonder kenmerk: blauwe tong

Aard

Het is een rustige, dominante hond, moedig en waaks. Vereist wel een consequente opvoeding, iets wat eigenlijk voor de meeste honden geldt. Als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn kunnen ze wel met katten en andere huisdieren samen. Met kinderen kunnen ze meestal goed overweg, maar zijn wel wat dominant tegen andere honden. Ze blijven wel vrij onverschillig tot afwijzend tegen vreemden. De Chow Chow komt voor in twee vachtvariëteiten en zes kleuren. De overgrote meerderheid is langharig. Daarnaast bestaan er kortharige. Beide vachtlengten zijn origineel. De vachtkleur mag zijn rood, zwart, fawn, blauw, crème en wit. Eenkleurig, maar enige schakering in kraag en broek is toegestaan. Rood en het aan rood verwante, minder gepigmenteerde, fawn komen voor in verschillende intensheid van tint. Rood is van alle kleuren het meest geliefd en komt ook het meest voor. Dat komt omdat de typische scowl vooral bij deze kleur prachtig tot uitdrukking komt.

Beweging

Het eerste woord van de standaard van de Chow is ‘actief’, maar verderop staat ook ‘rustig’. Met een Chow kun je wat bewegen betreft inderdaad verschillende kanten op. Voorop staat altijd: beweging is goed voor de hond (en zijn baas). Mits het niet regent, want aan regen hebben ze meestal een hekel, zullen volwassen Chows graag mee uit gaan. Desgewenst langere tijd, als je dat zelf leuk vindt. Maar het hoeft niet: een Chow is ook tevreden met per dag een stevige wandeling en verder wat kortere uitlaatrondjes.

Erfelijke ziekten

Entropion is het naar binnen krullen van (een deel van) het ooglid. Daardoor kunnen de haren van de vacht de oogbol beschadigen. Entropion, maar ook Patella Luxatie (loszittende knieschijven) zit in het ras verweven.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.