Boxer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 11 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De boxer ontstond in de 19de eeuw uit kruisingen van buldoggen, berenbijters en vecht-honden. Liefhebbers van het nieuwe ras stichtten in 1896 de Duitse Boxerclub. Daarna is uit de in grootte, gestalte en karakter zeer verschillende honden de lieve, waakzame, beweeglijke en kwijlende boxer ontstaan. Zijn korte, stugge en dicht op de huid liggende vacht is meestal geel in allerlei nuances. Veel boxers hebben ook donkere strepen. Een witte aftekening is toegestaan. Een zwart masker moet duidelijk afsteken tegen de rest van het lichaam. Met de boxer werd niet alleen een dappere beschermings- en diensthond gecreëerd, maar ook een uitstekende begeleidingshond en een kindvriendelijke waakhond. Hij is goed in de stad te houden, mits hij geregeld wordt uitgelaten. Gezien zijn intelligentie kan hij worden opgeleid als beveiligingshond. Een kordate hand is noodzakelijk omdat hij veel temperament heeft en zich graag mengt in vechtpartijen.

Een Boxer opvoeden

De Boxer is zeker en vast niet moeilijk om op te voeden. Het moeilijke aan de Boxer is dat hij zijn drukke gedrag moet leren beheersen, zoals het opspringen tegen een persoon. Daarom dat je zijn onstuimig gedrag op voorhand moet afleren. Omdat hij zo snel leert moet dit geen probleem zijn. Wat je met de Boxer ook zeker kan doen of wat hij zeker aankan is het bezig zijn met hondensporten, africhting en behendigheid. Dit is geen probleem voor de Boxer omdat hij zeer intelligent is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Boxer? Kijk dan op onze Boxer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: ca. 60 cm Gewicht: ca. 30 kg Kleur: verschillende nuances van geel en bruingestroomd

Aard

Een boxer is zot, speels, vrolijk, uitgelaten, er staan veertjes onder zijn teenkussens en zijn zware lippen grinniken de wereld toe. Hij vindt het leven duidelijk een grote grap. De boxer is een van de meest rechtlijnige en spontane honden die er zijn. Er zitten nochtans vele karakters diep binnen in hem: er is de goedmoedige, verdraagzame brave lobbes die de baasjes plezier wil doen. Er is de speelvogel die enkel voor zottigheid leeft en kinderen verafgoodt. Er is de felle verdediger van zijn mensen en zijn territorium. Er is de kattenmepper, de vechtjas, de puttengraver, de hoogspringer, de snurker, de veelvraat, de flodderaar. En dat alles met dezelfde tragische mensensnoet. Zeer goede waker maar blaft enkel indien nodig. Een forse atleet met een tragisch denkershoofd en een speels hart. Voorheen werden de oren en de staart gecoupeerd, maar sinds oktober 2001 is dit in Nederland verboden. In België is dit pas vanaf 2006 verboden.

Beweging

De Boxer heeft alvast veel lichaamsbeweging nodig. Hiermee wordt bedoelt dat een dagelijks rondje zeker niet genoeg is voor de Boxer. Dit kun je oplossen door de Boxer te laten ravotten met andere honden, balspelletjes te met baas en hond en ondertussen grote wandelingen te maken. Als je liever gaat fietsen in plaats van wandelen is dit zeker geen probleem voor de Boxer (hij moet wel volgroeid zijn).

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en hartafwijkingen kunnen in dit ras voorkomen. Ook het bij kortsnuitige rassen vaak voorkomende entropion (naar binnen krullen van de oogleden)en ectropion ( het naar buiten krullen van de oogleden)komen vaak voor. Ze hebben vaak aanleg tot ontwikkelen van cherry eye(een uitpuiling van het derde ooglidklier).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.