Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Zwangerschap bij je hond

  Davy Agten
  Zwangerschap bij je hond

  Wanneer je merkt dat je hond zwanger is en je weet dat er een nest puppy’s gaat aankomen, ben je meestal allereerst verheugd met dit nieuws. Een nest puppy’s is leuk en ongelofelijk schattig. Maar er komt ook veel werk bij kijken, zorg dus dat je voorbereidt aan de taak begint.
   

  De zwangerschap


  De zwangerschap van een hond duurt ongeveer 60 dagen. De tijd om je voor te bereiden is dus relatief miniem. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende eet. Tijdens de zwangerschap zal je hond meer eten. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de voeding voldoende voedzaam en gevarieerd is.

  Je houdt je hond ook best in de gaten. Symptomen als ochtendmisselijkheid of constipatieproblemen kunnen ook bij honden optreden. Daarom is het belangrijk dat je samen met je dierenarts overlegd wat je hond precies mag of moet eten.
   

  Vlak voor de bevalling


  Je kan tot enkele weken voor de bevalling je hond nog vrijwel alles laten doen. Fysiek of sportief zware inspanningen zijn natuurlijk altijd afgeraden tijdens de zangerschap. Veel dierenartsen raden wel aan om de hond vanaf 3 weken voor de zwangerschap niet meer in de buurt te laten komen van andere honden. Deze incubatieperiode houd je best aan tot ongeveer 3 weken na de zwangerschap. Volwassen honden kunnen namelijk ziektes met zich mee dragen die voor hen ongevaarlijk zijn maar voor puppy’s wel dodelijk kunnen zijn.

  Zorg ook voor een goede afgedekte plaats waar je hond kan bevallen. In deze plaats kunnen de pups dan de eerste weken van hun leven doorbrengen. Zorg ervoor dat de moederhond de plek kan verlaten maar de pups niet, een omwalling van een halve meter is meestal voldoende.
   

  De bevalling


  Wanneer je hond bijna klaar is om te bevallen, zakt haar lichaamstemperatuur lichtjes. Je kan dit opvolgen met een thermometer. Van zodra de temperatuur verlaagt, zal je hond binnen de 24 uur bevallen.

  Als de bevalling begint, moet je ervoor zorgen dat je hond voldoende water ter beschikking krijgt. Van zodra de pups geboren worden, moet je erop letten dat de moeder de pups schoonlikt. Indien dit niet gebeurt, moet je het zelf doen. Want de puppy’s zullen stikken als ze niet uit hun vlies bevrijd worden.

  De tussentijd tussen 2 puppy’s duurt meestal 30 tot 60 minuten. Het is ook mogelijk dat de moeder enkele uren rust neemt tijdens de bevalling.

  Wanneer er problemen optreden moet je zo snel mogelijk de dierenarts erbij halen. Er kunnen, net als bij mensen, altijd problemen voorkomen maar meestal gebeurt alles vlot en normaal.

  Heb je verder nog vragen over je zwangere hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge
   


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Gezondheid , Verzorging , Puppy , Fokken van honden , Bevalling , Zwanger
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x