Welk eten geef je aan je hond? Niet alles is gezond!

Welk eten geef je aan je hond? Niet alles is gezond!
Elk baasje heeft zowat zijn eigen gewoonte wat het voeden van zijn hond betreft. Sommigen kopen het eten kant en klaar in de winkel, maar sommigen maken elke dag speciaal een potje klaar voor de hond. Welke van de twee komt de hond het meest ten goede?

Kant en klaar

Laten we starten met kant en klaar eten dat je in de winkel koopt. Hoewel erenorm (!) veel reclame voor wordt gemaakt op televisie of in de krant, toch blijken ze vaak ongezonder dan gedacht. Sommige merken van hondeneten die echt laag scoren, kunnen zelfs tot nier- of leverschade leiden bij je hond. Andere merken gebruiken grondstoffen van zeer slechte kwaliteit met zeer weinig voedingsstoffen en werken deze chemisch bij. Je kan het vergelijken met het scenario dat je jouw kinderen als 4-uurtje een tablet vitaminen geeft in plaats van een sinaasappel. Naast het feit dat het niet smakelijk eten is, wordt het effect van vitamine-supplementen vaak overschat. De meeste actieve stoffen (zoals vitaminen en mineralen) blijken immers te verdwijnen bij het chemisch samenstellen van pillen of siropen. Natuurlijk is er ook betere kant en klaar voeding.

Vers

Je kiest dus het best voor een handgemaakt potje voor je hond. Dat kunnen zeker ook de restjes zijn van jouw eten, maar let dan wel goed op wat je aan de hond geeft. Niet alles is immers gezond voor zijn spijsverteringsstelsel. Hieronder worden een groot aantal grondstoffen opgesomd, die je zonder problemen aan je hond kan geven.

  • Fruit: Bessen, meloenen, ontpitte kersen, appels, sinaasappelen, bananen
  • Zuivel: Eieren, geraspte kaas
  • Vlees en vis: Rundvlees, kip, lam, kalkoen, vis (let wel op dat alle graten goed verwijderd zijn!), organenvlees zoals nieren, harten, levers, enz. Natuurlijk ook grote beenderen. (De kleinere beenderen zijn gevaarlijk. Ze kunnen tot verstikking leiden of de ingewanden van je hond beschadigen)
  • Groenten: Broccoli, selder, boerenkool, okra, peterselie, erwten, courgette, pompoen, bloemkool, kool, wortels. Groeten worden best wel gekookt. Rauwe groenten zijn voor een hond niet gemakkelijk verteerbaar.

Tot slot nog enkele kleine tips. Geef je hond zijn eten op kamertemperatuur, niet te koud en zeker niet te warm dus. Probeer het niet sterk te kruiden en let vooral op het zoutgehalte. Vergeet ook zeker niet om altijd een kom water klaar te zetten. Kuis de kom elke dag goed uit en ververs het water regelmatig.

Tip: Bekijk zeker ook eens het BARF artikel

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Goede avond wij hebben een border collie pup. Als ze slaap plas ze zonder dat ze het besef. Dat doet ze nu een week We hebben ze nu ongeveereen maand. De eerste week toen we Luna had plast ze veel en dronk ze veel. Naar dierenarts geweest plas jelaten conterleren en daaruit bleek een nieronsteking 10 dagen lan antiboica Maar nu ongeveer een week doet ze een plasje in haar slaap. Wat niet plezant is EMO 2. Wie kan daar raad voor geven. Dank u. Grtjes Diana

... Cindy

Als rauwe groenten worden gepureerd kan de hond er wel alle voedingsstoffen uithalen EMO 8

Mellow heeft ruim 2 jaar op vlees gestaan (KVV en 1 keer per week barf). Uiteindelijk ben ik terug gegaan naar brok (Wolfsblut) omdat ze bij vlees kleine kwaaltjes bleef houden en haar ontlasting erg wisselend was. Nu ze weer op brok staat ziet haar vacht er beter uit en is haar ontlasting heel stabiel.
Af en toe heeft ze nog wel een dagje vlees, maar hoofdzakelijk brok.

Als ik groenten overheb, dan krijgt zij deze. Om die reden kook ik dus wel altijd zonder zout (dat doe ik er wel op als mijn eten op mijn bord ligt).


Een reactie plaatsen