Virale infecties en ziektes bij honden

Virale infecties en ziektes bij honden

Een infectie wordt veroorzaakt door microbes, virussen, bacteriën, schimmels, protozoa, parasieten of prionen (afwijkende eiwitten). Honden worden meestal getroffen in hun meest kwetsbare periode: wanneer ze een puppy zijn. Bij honden zijn de meeste virale infecties gekend, maar als de ziektes niet op tijd ontdekt en behandeld worden, kunnen ze fataal aflopen.
 

Hondsdolheid (rabiës)

Hondsdolheid is een ernstige virale ziekte die bij elk zoogdier kan voorkomen. Het virus schuilt in speeksel. Besmetting gebeurt via een beet, een krab of zelfs een lik van een besmet dier. De symptomen zijn verandering van gedrag, hoofdpijn, koorts, pijn, watervrees, verlamming van de kaakspieren, kwijlen, volledige verlamming, coma met de dood tot gevolg.
Vaccinatie is in bijna alle Europese landen verplicht, behalve in België en Nederland. Hou hier rekening mee als je met je hond op reis gaat!
 

Parvovirus

Het parvovirus is een ernstige en besmettelijke aandoening. De ziekte komt, ondanks vaccinatie, nog vaak voor bij puppy's. Symptomen zijn braken, bloederige diarree, ademhalingsproblemen, cardiovasculaire problemen en ernstige ontstekingen in de darmen. Bij behandeling is hospitalisatie nodig.
 

Coronavirus

Het coronavirus lijkt de lichte variant van het parvovirus. De symptomen zijn gelijkaardig: braken en diarree. Het virus verspreidt zich via uitwerpselen. Vooral voor puppy's is deze ziekte gevaarlijk, daarom krijgen ze een vaccin. Bij een ernstige infectie is hospitalisatie nodig.


Hondenziekte

Vooral pups zijn vatbaar voor deze dreigende ziekte. De symptomen zijn een loopneus, hoesten, ontstekingen, hersenvliesontsteking met zenuwletsels of de dood tot gevolg.
 

Hondengriep

Hondengriep is een ademhalingsinfectie. De symptomen zijn hoge koorts en een longontsteking. Onmiddellijke behandeling is vereist.


Hepatitis

Deze besmettelijke leverziekte wordt verspreid via urine. De symptomen zijn koorts en ontsteking van de lever.
 

Canine Herpesvirus

Dit virus is de belangrijkste oorzaak van puppysterfte. Puppy's krijgen deze ziekte via hun moeder. De symptomen zijn zwakte, depressie, zachte gele uitwerpselen en verlies van zuigreflex. Behandeling van puppy's is moeilijk. Puppy's die de besmetting overleven hebben vaak een aantasting in hun hersenen.
 

Pseudorabiës

Deze ziekte komt meestal voor bij varkens. Toch kan deze ziekte ook bij honden een fatale afloop kennen. De symptomen lijken enorm op die bij hondsdolheid: jeuk, verlamming van de kaakspieren, agressie en kwijlen. Het zenuwstelsel wordt aangetast en dit leidt vaak tot de dood.
 

Canine minute virus

Deze besmettelijke ziekte veroorzaakt ademhalingsproblemen en darmproblemen bij jonge pups. De besmetting gebeurt oraal. De symptomen worden duidelijk bij puppy's van een tot drie weken: ernstige diarree, ademhalingsproblemen en anorexia. Deze ziekte kan fataal aflopen.

Voorkomen is beter dan genezen. Toch is het niet onmogelijk dat je hond besmet raakt. Hou veranderingen in zijn gedrag goed in het oog. Hoe sneller je de ziekte ontdekt, hoe meer kans op genezen!

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Hallo, ik weet niet wat er gebeurt, maar mijn 7 jarige hond wil al 2 dagen nier meer eten.....hij heeft ook diarrhée, eet gras. Voor de rest doet hij normaal...?

Hallo, ik heb een vraagje : Was gisteren bij de dierenarts met mijn teckeltje van 1 jaar oud. Ze heeft plots een aantal wonden op haar linker achterpoot en zo tot op haar rug. De dierenarts dacht eerst aan een beet van één of ander dier maar nadat hij de vacht had weggesneden en de wonden had proper gemaakt, was hij daar niet meer zo zeker van. Hij dacht eerder aan brandwonden, misschien van elektriciteit of van één of ander schoonmaakproduct, omdat er geen spoor is van tanden of nagels en omdat de huid heel vlak is, in feite net als een zware brandwonde waarbij de huid is weggeschroeid. Hij kan niet uitleggen wat de oorzaak ervan is.
Hierbij moet ik vermelden dat onze tuin volledig afgesloten is en aangezien ze pas 14 dagen geleden werd gesteriliseerd ben ik de laatste weken niet met haar gaan wandelen. Telkens ze in de tuin gaat, lopen mijn man of ik met haar mee en we houden ze in het oog, ook omdat we haar willen gewennen aan de robotmaaier die daar dagelijks rond rijdt. We hebben haar geen enkele keer horen schreeuwen of janken of blaffen, ze kan niet in contact komen met andere honden (afsluiting) en de dierenarts zegt dat vossen niet in de buurt van honden komen ...
De wonden zijn hoogstens een 5-tal dagen oud.
Achter onze tuin is een bos en mijn man denkt dat daar bereklauw staat. Kan dat een oorzaak zijn ? Ook als ze er niet direct mee in contact komt ?
Ik moet haar nu antibiotica geven en 2x-daags de wonden uitwassen met lauw water en dan zou het moeten genezen. De dierenarts denkt wel dat ze er een litteken zal aan overhouden.
Heeft iemand een idee waardoor ze dit heeft kunnen oplopen.
Dank u.
Jeanine Buyle

Josephine Biqué

Mijn hondje is negen jaar oud heeft veel last van jeuk, dit is niet de eerste keer
maar nu duurt het al een hele tijd. Vooral smorgens en s'avond heeft ze meer last van. Wat kan ik haar best geven?


Een reactie plaatsen