Vanaf wanneer eten puppy’s volwassen hondenvoeding?

Vanaf wanneer eten puppy’s volwassen hondenvoeding?
De voedingsbehoeften van honden is leeftijdsgebonden en verandert doorheen de tijd. Puppyvoeding blijven geven aan een volwassen hond is daarom geen goed idee. Lees hier meer over het verschil tussen beide fasen in het proces van hondenvoeding en hoe je de overgang tussen beiden gemakkelijk kan laten verlopen.

Puppyvoeding vs. volwassen voeding

Puppyvoeding bezit veel eiwitten, calcium, fosfor en is heel energierijk. Volwassen hondenvoeding daarentegen bezit andere nutriënten, vitaminen en mineralen en is veel minder calorierijk. Als hondenbaasje moet je daarom de leeftijd van je hond goed in de gaten houden! Een puppy te snel volwassen voeding geven, kan groeiproblemen tot gevolg hebben zoals bot- en gewrichtsafwijkingen. Een volwassen hond die puppyvoeding eet kan dan weer overwicht krijgen door het hoge gehalte aan calorieën.

Wanneer overstappen?

De overgang naar volwassen hondenvoeding maak je wanneer je hond fysiek volwassen genoeg is. Dit is meestal wanneer hij ongeveer 52 weken oud is. Let wel, dit is afhankelijk van de grootte van je hond:

• Kleine rassen (bv. Chihuahua): 9 à 12 maanden
• Grote rassen (bv. Labrador): 12 à 15 maanden
• Hele grote rassen (bv. Deense dog): 18 à 24 maanden

Naast deze cijfers is het belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is. Sommige honden zijn sneller klaar dan anderen voor nieuwe hapjes. Het is daarom aangewezen om met je dierenarts het geschikte moment te overleggen.

Hoe overschakelen?

Je vermijdt best een bruuske ommekeer in het voedingspatroon van je hond. Bepaal daarom eerst de aangewezen leeftijd waarop je hond omgeschakeld zou moeten zijn. Eén maand hieraan voorafgaand laat je je hond beetje bij beetje wennen aan de nieuwe voeding die hij krijgt. Dit doe je door wekelijks telkens één kwart van de puppyvoeding te vervangen met volwassen voeding tot de puppyvoeding volledig uitgelaten is. Als je merkt dat dit vlot verloopt, kan je de overgang versnellen. Anderzijds, als maagproblemen zich voordoen, of als je hond tegenzin ontwikkelt, neem je best een stapje terug.

Nieuwe aandachtspunten

Je hond nieuwe voeding geven, betekent dat je je als baasje informeert over nieuwe voedingsrichtlijnen. Er bestaan aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die specifiek zijn opgesteld voor de grootte van je hond. Deze aanbevelingen kan je vinden op het etiket. Daarnaast vraag je ook hier weer best om raad bij je dierenarts.

Let na de overstap vooral goed op het gewicht van je hond. Merk je gewichtsschommelingen, kan je zijn porties verhogen of verlagen tot zijn gewicht gebalanceerd is en stabiel blijft. Dit is de beste manier om vast te stellen wat de nieuwe ideale hoeveelheid voeding is voor je hond.

De overgangsperiode tussen puppyvoeding en volwassen hondenvoeding is een belangrijk moment in het leven van je hond. Als baasje draag je dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid door deze overschakeling op het juiste moment zo goed mogelijk te laten verlopen. Ben je tijdens dit proces al eens het spoor bijster, vraag dan raad aan je dierenarts. Zij of hij helpt je zeker!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


15 reacties

Jenni Gerrits

Met bovenstaande ben ik het dus absoluut niet mee eens. Bij grote hondenrassen is puppy-voer eigenlijk uit den boze, juist vanwege het hoge eiwit- en calciumgehalte. Dit kan bij pups en opgroeiende honden van grote rassen juist groeiproblemen geven en vooral veel groeipijnen. Wij hebben Leonbergers, fokken af en toe een nestje, en de pups krijgen bij ons vanaf 3 weken alleen maar vlees (KVV) en vanaf 5 weken krijgen ze daar een geperste brok bij die ook voor volwassen honden is bedoeld. En wij adviseren de nieuwe eigenaren om NOOIT puppybrok te voeren.

Veerle Robijn

Wij hebben ook al problemen gehad met puppyvoer: onze Entlebucher-pup ging op een bepaald moment enorm manken. Onze (vervangende) dierenarts wist niet wat er aan de hand was maar onze foksters wisten te vertellen dat de brok de oorzaak van de problemen was. We zijn toen overgeschakeld naar een brok voor volwassen honden en binnen de kortste tijd was de pijn helemaal verdwenen.

Mira Dierenvriend

inderdaad,een groot en reuzeras geef je vers(kvv) en al die problemen met te snel groeien,waardoor manken enz... komen véél minder voor,in puppybrokken en zelfs gewone brok zitten véél te véél eiwitten waardoor je hond NIET evenwichtig groeit.honden met maag en darm problemen en winderigheid,zelfde zet ze op kvv en het is gedaan en voor de prijs moet je het niet laten ,alles is van prijs het zelfde.

Zo ingewikkeld is het allemaal niet, het wordt ingewikkeld gemaakt om de hondenbezitter zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen. Geef uw hond/kat natuurlijk voer en veel problemen zijn daarmee opgelost. Al die onzin verhalen van: de hond krijgt niet alles binnen, of ze gaan stinken enz. zijn fabeltjes. Kijk in de dierentuinen wat wolven die precies hetzelfde darmstelsel hebben als honden grote en kleine maakt niet uit, te eten krijgen. Ze krijgen echt geen hondenbrokken omdat die beter zijn als het rauwe vlees wat ze krijgen. Wie laatst het programma op TV gezien heeft over hondenbrokken zal zich nog wel eens achter de oren krabben, geen van de diervoederfabrikanten wilden meewerken, behalve prins. Als u op de zak van uw hondenbrokken kijkt zal ontdekken dat de helft afvalproducten van granen betreft, ook staat er te lezen: dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten zijn stront, tumoren, hoeven, haren en ga zo maar door. Hondenbrokken zijn goed voor mensen die geen zin hebben om aandacht aan het eten van hun hond of kat te besteden, het is immers zo gemakkelijk om de zak hondenbrokken even boven de voerbak om te keren? Zet er dan nog een teil met water naast en oh wat bent u toch goed voor uw huisdier.

ke jo

heb een fries stabijtje van 6,5 maand. Hij krijgt dagelijks hills puppy (gemiddeld 1 beker)en daarnaast krijgt hij 'smiddags en 's avonds een vleessoort uit de vriezer. Dit verschilt uit 1/3 rol Barf of zakje pedigree of 1/2 bakje smuldier of 2 hamburgers van rodi. Hij doet het hier heel goed op, wel met een halve boterham erdoor.De Hills brokken vindt hij ook erg lekker. snoep krijgt hij nooit ; beloning krijgt hij frolic brokjes mini Als kauw speeltjes in huis krijgt hij verse knieschijven ed met beenmerg, kauwbotten, eendennekken uit de diepvries. Het kost allemaal wel veel maar hij krijgt(voor mijn gevoel) alleen maar goede spullen zonder toevoegingen, antioxidanten ed erin.Hij groeit heel mooi, zit heel mooi in zijn vacht en heeft door de kauwbotten ook mooie sterke tanden. En voordeel; door de vele botten en speeltjes verveelt hij zich niet en laat hij mijn huisje met rust! Prettige bijkomstigheid. Ongetwijfeld doe ik het in de ogen van sommige misschien niet goed maar ik weet dat hij altijd vers voer krijgt zonder toevoegingen, de beste brokken via Hills om hem te geven wat hij verder nodig heeft om goed op te groeien en geen troep van de supermarkt met antioxidanten ed als snoepjes. Blij hondje;blije baas.

Hanneke hannicouvert

Nee, een middelgrote hond eet vaak tot max 6 mnd puppyvoer. Toch een beetje een bijzonder artikel

Wimbo Wimbo

We kregen de onze toen hij 7 manden jong was. Niet kieskeurig voor wat eten betreft. Hij was ook iets te mager, d.w.z. nét 19 kilo. Je kon de ribben zien, maar niet ondervoed Hij kwam dan ook uit een gastgezin en je kon merken dat die hem "goedkoop" hebben gevoerd. We zijn begonnen met een proefpak (4 verschillende smaken) van Bosch, te weten Medium, voor bijna volwassen honden. Vond ie prima te eten, groeide, kreeg een mooie vacht, stevige drollen. Behalve in het begin, poepte aan de dunne, maar da's te wijten aan de stress die hij had gehad, de meesten kennen het verhaal van Brown.

Toen hij rustig was geworden, hebben we een grote zak Bosch besteld, weer Medium én er een zak Adult bij genomen. En deze hebben we steeds gemengd, zodanig dat hij nog alleen maar volwassenenvoer krijgt als hij een jaar wordt op 26 maart. Afbouwen dus. Tussendoor krijgt hij ook nog wel eens natvoer (LIDL, is ie helemaal gek op. In plaats van, dus niet als extra BIJ zijn brokken) en wat tussendoortjes. Is bijv. gek op bruin brood, soepstengels (!!) en banaan, appels (zonder klokhuis!) en mandarijnen.
Vreemde (Is dat wel zo?) is; lust hij GEEN vers vlees. Paar keer geprobeerd, laat het gewoon liggen.

Vacht: prachtig en glanzend
Eet: ongev 400 gr. per dag (brokken) Is energiek, dus krijgt ietsie meer dan voorgeschreven.
Weegt: nu ong. 25 kilo. Mooi op gewicht
Schofthoogte: bijna 65 cm.

Gina Limjoon

Als ikal die artikels lees toont het precies heel gemakkelijk maar niet bij Kito, een chihuahua , bijna 14 maanden.Heb van alles geprobeerd , het enigste dat hij zal eten als hij honger heeft is gestoomde kip, mijn dierenarts zweert bij hondenbrokken van Hils, maar dat moet Kito niet hebben , wel frolic tussendoor en alleen als hij honger heeft. Volgens mij is dat toch niet genoeg, ben bang dat hij van alles te kort gaat krijgen, maar iedereen zegt dat hij mooi en gezond uitziet, hij blijft ook mooi op zijn gewicht.

Gina Limjoon

Test.

Gina Limjoon

Als ik dat allemaal lees word ik jaloers,.Kito is een chihuahua en bijna 15 maanden. Wat ik al allemaal heb geprobeerd is niet te geloven, de honden in de geburen varen er wel bij. Op het ogenblik eet hij gestoomde kip , maar moet wel grote honger hebben, hoelang het gaat duren weet ik niet, afwachten. Soms eet hij s'avonds na zijn laatste wandeling nog wat brokjes frolic, hebverschillende soorten geprobeerd , maar deze lust hij , maar alleen na de wandeling en in de hall op de grond. Moet ze niet in zijn etenbakje en in de living of keuken zetten want dan komt hij er nietsmeer aan. Hij moet toch wel wat te kort komen als hij alleenmaar kip en wat brokjes eet, krijgt wel een of twee tussendoortjes maar daar zit ook kip in, snoepjes niet want dat moet hij ook niet hebben. Toch ziet hij er gezond uit en zijn vacht blinkt mooi. Iedereen zegt dat ik mij onnodig zorgen maak, maar toch denk ik dat hij het een of ander te kort komt , zeker als ik de reacties lees. Natvoer heb ik ook al geprobeerd , heb hem zelfs bijna twee dagen geen eten gegeven, hielp ook niet. Voor de rest is het een schatje behalve als hij begint te blaffen is ook niet gewoon, tegen alles en nog wat blaft hij. Toen hij kleiner was dan had ik er zo geen problemen mee, komt het misschien omdat hij geen puppy meer is en aan het puberen is?

Dit is al de 3e keer dat ik een mailing krijg over dit artikel, dat in mijn ogen veel onzin bevat. Zie uitleg van JG hier onderaan EMO 15

Corinne

Is het fout om mijn Maltezer van bijna 6 maand buiten zijn brokjes kippen hartjes en kippenlever en mager stukjes kip te geven ,is er zo zot van

Patricia Verbeeck

Mijn pup,een Nederlandse schapendoes,middelgroot ras,is nu 8 maanden en krijgt brokken van Cavon(puppy,junior)Hij groeit zeer goed en blijft op gewicht.
Hij is nu net gecastreerd en ik doe nog even verder met zijn brokken en een heel klein beetje natvoeding van Edgard Cooper,ook natuurvoeding

Peter

onze Staffie hebben wij met ongeveer 6 maanden omgezet van puppyvoer naar volwassen brok. Van hetzelfde merk en zelfde smaak. Daarbij krijgt hij bijna dagelijks een runder kauwsnack, 1x pw een pak zalm, 1x pw een aantal gerookte sprotjes en af en toe een pak vlees van smuldier. Hij vind het allemaal lekker, heeft prachtige witte tanden, een mooie glanzende vacht en altijd dezelfde vaste ontlasting. Ivm het hoge eiwit gehalte zou ik een pup max. 8mnd puppyvoer geven.

Andreas

ik weet eigenlijk niet wat jullie hierboven allemaal zo moeilijk doet , vooral die figuur die de brokkengevers minderwaardige hondebaasjes noemt , omdat vlees de beste voeding is voor een hond(volgens hem), het verhaal ervoor zijn enkel richtlijnen, baasjes zoals ik(al 60 jaar honden)bijvoorbeeld heb nog nooit problemen gehad met voeding , maar heb nog nooit vlees gegeven , ik denk dat als je een beetje geinformeerd bent over je ras en je werkt samen met je dierenarts, komt het vanzelf goed


Een reactie plaatsen