Syndroom van Cushing

Syndroom van Cushing
Het Syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door een hyperactieve bijnier die te veel steroiden en andere hormonen in het bloed pompt. Een tumor kan er bijvoorbeeld de oorzaak van zijn. Meestal komt de ziekte pas voor bij honden die ouder dan zes jaar zijn.

Symptomen

De bijnieren produceren bij het Syndroom van Cushing te veel hormonen. Het kan zowel om één soort hormonen als om meerde gaan. Daardoor zijn de symptomen heel verscheiden en soms amper op te merken.

Bij honden zijn het vaak glucocorticoïden (een soort steroïden) die worden geproduceerd. Daardoor wordt de afbraak van de spiermassa in gang gezet, waardoor de beestjes magere pootjes krijgen. Ook gaat je hond of kat er veel van drinken en plassen.

Ook kan het immuunsysteem aangetast worden, waardoor er ontstekingen opduiken. Doordat de pancreas ook schade oploopt, kan je hond moeten braken of last van diarree krijgen. Andere verschijnselen zijn haarverlies, verhardingen onder de huid, toegenomen eetlust en een hoge bloeddruk.

Diagnose

De diagnose is bij het Syndroom van Cushing moeilijk te stellen: er is geen test om de aandoening vast te stellen. Wat de dierenarts kan doen is de bloedwaarden meten en een röntgenfoto laten maken om te zien of er een tumor is.

Behandeling

De ziekte kan met medicijnen of door middel van chirurgie worden behandeld. De methode hangt van de symptomen af. Medicijnen kunnen de productie van hormonen in de bijnieren tegengaan. Vandaar dat de meeste honden al geholpen zijn met medicijnen. Chirurgische ingrepen worden zoveel mogelijk gemeden, en zijn enkel nodig als medicijnen niet blijken te helpen.

Prognose

Het Syndroom van Cushing is op zich niet levensbedreigend. Maar een verzwakt immuunsysteem – een van de gevolgen van het syndroom – zorgt er wel voor dat andere ziektes snel een vat op je dier kunnen krijgen. De ziekte zelf heeft nauwelijks echte duidelijke symptomen. Vermoeidheid komt vaak voor, maar dat hoeft niet eens.

Als het de levenskwaliteit bij je hond in gevaar brengt, ga dan direct naar de dierenarts zodat je viervoeter snel zijn oude leventje weer heeft. Het Syndroom van Cushing hoeft geen gevolgen voor het leven te hebben.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Nicole Geens

Heb toch al een paar bevriende boxers gekend die de ziekte hadden, eentje zelfs op vrij jonge leeftijd al.
Dus voor mij niet echt onbekend, maar ik weet wel dat de dierenartsen dit vaak over het hoofd zien, vooral in het begin van de ziekte.

I van Bochove

Ik heb 2 malthezers gehad. De ene overleed door cushing toen hij 9 was en de andere heb ik 3 januari moeten laten inslapen. Wat mijn dierenarts erover kon vertellen dat het lag aan de hypofise in de hersenen die de bijnieren signalen gaf extra hormoon aan te laten maken. Een hersenkanker die ervoor zorgt dat de bijnieren nieren en leven aangetast worden. Mijn verdenkingen gaan uit naar vlooien pipetten die zeker stoffen bevatten die uitermate schadelijk zijn. Ik kan dit niet bewijzen. In ieder geval een sloopziekte die blijkbaar het meeste voorkomen bij kleine hondjes..

Irina Garré

Een artikel dat werkelijk vol staat van de fouten en onjuiste informatie.

G.Stevens

Mijn Malteser van 13 jaar had de ziekte van Cushing
In een vergevorderd stadion, te laat ontdekt,
Helaas heb ik mijn trouwe viervoeter laten inslapen!

Anita

Hallo, mijn vraag gaat niet over het artikel van hier boven.
Maar ik vraag me af of er misschien hondenbaasjes zijn, die hetzelfde hebben mee gemaakt, als waar onze hond nu mee te maken heeft.
Ze heeft nl myosotis van de kauwspieren.
We hadden er nog nooit van gehoord. Maar bijna van de één op de andere dag, had ze een soort deuk op haar hoofd... aan de linkerzijde en aan dezelfde kant hing haar oog iets... we zijn dezelfde dag nog naar de dierenarts gegaan en daar kwam dit dus uit. Het is gerelateerd aan een auto-immuun ziekte, dus haar eigen lichaam breekt de goede gezonde kouwspieren af...
bij onderzoek om haar bek met de hand goed open te doen, gaf ze geen pijn aan, ook haar brokken eet ze gewoon, en zelfs op een kouwbot bijt ze gewoon, maar het is toch best ernstig.
Ze krijgt nu voorlopig prednison om de ontsteking en verdere afbraak van de andere kouwspieren stop te zetten.
Na een week v gebruik v d medicatie, is ze weer wat vrolijker en speelt weer wat, maar is erg snel moe.
Ik hoop dat er mensen zijn die hier ooit ervaring mee hebben gehad, en anders , bedankt voor het lezen van mijn verhaal.
Gr. Anitac

Carolina

Het artikel sta vol onwaarheden ook mijn dochter had een dwergkeesje met deze ziekte hij reageerde idd niet op medicatie werd mager en kon niet veel meer uiteindelijk is hij gestorvennop amper 5 jaar ...

Sandra

Ik zie geen duidelijke onwaarheden in het artikel. Jaren (30+) hadden we een golden retriever (herplaatser), toen anderhalf jaar, die chronisch last had van de demodex mijt. De uiteindelijke echte oorzaak bleek, nadat hij 5 weken in de faculteit in Utrecht was geweest voor onderzoeken, cushing. In zijn geval is de bijnierschors toen chemisch verschrompeld en moest hij de hormonen die normaal gesproken door de bijnierschors werden geproduceerd de rest van zijn leven via tabletten toegediend krijgen. Al met al een dure grap maar hij is er uiteindelijk ruim 14 jaar mee geworden.

Kurt

Graag wil ik reageren op de mensen die beweren dat het artikel vol onwaarheden staat en niet correct zou zijn. Enkel dit poneren is weinig leerrijk. Het zou fijn zijn indien diegene die zo'n reactie dan plaatste ook zou aangeven wat er onjuist is of onwaar. Het zou dan leuk zijn om te weten wat wel de juiste informatie zou moeten zijn, zo leren we tenminste nog iets bij.


Een reactie plaatsen