Je hond verzorgen in warm weer

Hond in zwembadje
De lente is begonnen en ze is warmer dan ooit. Binnenkort start ook de zomer en zullen de temperaturen nog meer de hoogte ingaan. Net zoals mensen kunnen ook honden dan last krijgen van de warmte. Maar wat doe je dan als baasje? Welke risico’s brengt het mooie weer met zich mee voor honden en hoe minimaliseer je ze? Kortom: hoe verzorg je je hond het best in tijden van warmte?

Extreme warmte is gevaarlijk voor honden en omvat verschillende risico's. Zeven veel voorkomende problemen zijn: oververhitting, uitdroging, verbrande voetkussentjes, parasitaire besmetting, een zonnesteek, leptospirose en seizoensgebonden allergieën.

Oververhitting

Een te hoge lichaamstemperatuur (boven de 39°C) bemoeilijkt de bloedcirculatie en kan de dood ter gevolg hebben. Symptomen van oververhitting zijn: zwaar hijgen, kwijlen en braken; weinig eetlust, vermoeid gedrag, bleke slijmvliezen en warme binnenkanten van oren en lippen. Oververhitting kan vermeden worden door aandacht te schenken aan andere risico’s die hieronder worden beschreven.

Uitdroging

Je hond voorzien van genoeg water is een absolute noodzaak in warme periodes en kan op allerlei manieren. Zorg dat er altijd een kom water beschikbaar is en draag een speciale waterfles op zak. Of verleid je hond met yoghurtijsblokjes, zoutarme kippenbouillon en blikvoeding.

Zonnesteek

Uitdroging kan leiden tot een zonnesteek. Een reden te meer om je hond gehydrateerd te houden! Naast watervoorziening is het ook belangrijk om je hond overdag geen intensieve lichaamsbeweging te laten doen. Voorzie koele rustplaatsen en zwemmogelijkheden en laat je hond vooral niet achter in een hete auto!

Verbrande pootjes

Plezier je hond door gloeiende wegen te vermijden. Hou je hand dertig seconden op de grond en voel of je het zelf uithoudt. Indien dit niet het geval is, kan ook je hond het niet aan. Laat daarom beter je hond ‘s ochtends of ‘s avonds uit wanneer de ondergrond afgekoeld is.

Leptospirosis

Deze bacteriële infectie kan (in)direct overgedragen worden via lichaamssappen. Bij het herkennen van symptomen zoals koorts, overgeven, trillen, fragiele gewrichten, verhoogde waterconsumptie en lethargisch gedrag, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

Parasieten

Warmte brengt beestjes met zich mee! Teken, vlooien en muggen vormen een grote plaag! Schotel je hond hoogwaardige voeding voor – geen chemicaliën en bewaarmiddelen – zodat hij een sterke weerstand opbouwt. Ook speciale shampoos en vlooienbandjes kunnen helpen.

Seizoensgebonden allergieën

Elk seizoen brengt specifieke allergieën mee waarvoor je hond gevoelig is. Vlooien, bepaalde grassoorten, andere planten en schimmels zijn de grote boosdoeners. Bij een opgelopen allergie zal je hond beginnen krabben waardoor hij stukjes vacht verliest. Wanneer je dit opmerkt is het aangewezen om je dierenarts op de hoogte te stellen.


De zomerwarmte brengt dus extra verantwoordelijkheden met zich mee voor hondenverzorgers. Door preventief te handelen, voorkom je deze problemen en kan je toch ook genieten van de zomervreugde. Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder! Op naar een prettige zomer! 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Myriam De Smet

Bij temperaturen boven de 27° C hou ik mijn honden binnen tijdens de middaguren. Zij krijgen ook een koelhalsband om als het echt heel warm is.

Ga vooral niet fietsen met je hond naast de fiets wanneer de temperatuur boven de 18° C komt. Het lijkt een open deur, maar je wil ze de kost niet geven die het tóch doen en dan dus meteen door kunnen naar de dierenarts.

annemie dekens

waar kan je zo'n koelhalsband kopen dan? EMO 1

@deppke: in een dierenzaak vindt je zoiets wel, bijvoorbeeld Tom&Co heeft dit, andere dierenzaken zullen dit ook wel op voorraad hebben.

persoonlijk gebruik ik dit niet, mijn hond mag dan dagelijks eens gaan zwemmen en heeft in de tuin ook een zwembadje staan

Myriam De Smet

Mijn koelhalsbanden heb ik via één of andere internet shop gekocht, weet echt niet meer welke. Je moet wel even zoeken want de prijzen kunnen nogal verschillen voor hetzelfde product. Mijn honden willen niet in een zwembadje, ze vinden het wel een geweldige drinkbak EMO 4EMO 3
Nu ik er over nadenk komen de koelhalsbanden ven Peje Dierentotaal.

annemie dekens

bedankt voor de snelle antwoorden! heel leuk! EMO 1

... Cindy

Ik heb 2 koelhalsbanden voor Mellow en neem bij zonnig weer een waterfles mee. In huis is het gelukkig altijd vrij koel (al was het vorig jaar zomer 27 graden binnen...), ook in de tuin is genoeg schaduw te vinden.
Binnen staat water en als de tuindeur open staat kan ze buiten ook drinken.

Het waterbadje wat ik vorig jaar voor haar kocht wordt (net als bij Myriam) vooral gebruikt om uit te drinken EMO 8

jeanet boeijsma

Ik zorg voor een koel plekje in huis, waterbakken met fris water, 2 krijgen een koelband om er is ook nog een koelmat voor de liefhebber, de waaier in huis staat op hoog, buiten de zonwering voor de glazen, als het dan nog warm is voor ze dan gewoon nat maken met water, pootjes in een bak water zetten dan kunnen ze het goed uithouden wat ook nog kan met een washandje de vacht nat maken.
verder geen inspanning, geen spelletje spelen maar rust in de keet!

Wimbo Wimbo

We laten de hond zelf kiezen. als hij in de schaduw wil, gaat ie in de schaduw. Als ie in de zon wil... juist. De onze is een Podenco, komt uit het warme deel van Spanje dus is wel wat gewend. Verder de geijkte zaken als koud water en geen overmatige bewegingen zoals hard rennen e.d.

Verder krijgt ie als het echt warm is, ijsblokjes (alleen water) die hij dan lekker oplikt. Heeft ie genoeg, laat ze dan smelten, heb je meteen koud water. Ons hele huis heeft airco, dus als hij er last van krijgt, loop hij naar de bijkeukendeur en heeft zo'n blik van; laat me maar naar binnen. Dan gaat meneer in zijn mandje liggen slapen ☺☺☺
Wat hij ook lekker vindt, is natgesproeid te worden met de broes. Niet té nat natuurlijk!

Misschien is het vermeldenswaard: een hond heeft geen zweetklieren. Een hond "zweet" voornamelijk langs zijn tong en voetzolen. 't Is maar een weetje... Daarom vindt een hond het zo leuk als hij mee mag in de auto en zijn neus door een raamkier kan steken...

Wat ook helpt is zijn hoofd af en toe met koud water nat maken . Is goed verfrissend.

pascale Binard

ikzelf heb 2 honden en mijn koelbanden komen van Medpets.be alsook mijn diervoerder die anders bij de dierenarts wordt aangekocht is goedkoper na 2 dagen thuis geleverd bij bestelling van 55 € gratis verzending

John Huiberts

Ik ben Borre en ik lig graag in de zon en als ik het te warm vind, ga ik in de schaduw.
Als ik het in de schaduw nog warm heb, ga ik op de koude plavuizenvloer liggen.
Ik wil geen koelband om mijn nek, heb je wel eens een wolf met een koelband omgezien?
Ik hou van zwemmen en dat koelt lekker af.
Mijn baas zorgt altijd voor genoeg water om te drinken en een grote kunststof betonkuip met water waar ik in ga zitten of de bal van de bodem pak.
Als mijn baas even weg moet ga ik graag mee, maar als het erg warm is moet ik thuis blijven op de koele plavuizen.


Een reactie plaatsen