Hondensnoepjes: welke zijn het gezondst en wanneer en hoe moet je ze geven?

Hondensnoepjes
Wanneer je het gedrag van een hond wilt veranderen, dan is positieve versterking vaak een van de belangrijkste technieken hiervoor. Positieve versterking kan heel wat vormen aannemen, maar het geven van speciale hondensnoepjes lijkt zowel bij baasjes als bij hun honden hoog boven de rest uit te tronen. Een hond trakteren op een lekkere snack is dan ook niet alleen een gebaar van liefde, maar vormt tegelijkertijd ook een cruciale factor om goed gedrag aan te leren en te belonen. Aangezien hondensnoepjes erg belangrijk zijn in de opvoeding van een hond, geven we je enkele tips mee over welke lekkernijen het beste zijn en wanneer en hoe je ze het beste kan geven.

Waarom werken hondensnoepjes zo goed?

Het geven van hondensnoepjes is een effectieve techniek om heel wat verschillende redenen, maar vooral het reukvermogen van je favoriete viervoeter lijkt hierin een grote rol te spelen. Dat reukvermogen is namelijk zo goed ontwikkeld dat honden een traktatie al vanop een afstand van achttien meter kunnen ruiken. Meer nog, vaak zijn ze zelfs in staat om ook de belangrijkste ingrediënten waar te nemen.

Wanneer kan je het best hondensnoepjes geven?

Wanneer je hond rustig en gehoorzaam is, dan kan het geven van een hondensnoepje dit gedrag versterken. Wanneer je hond zich echter veel te opgewonden en geprikkeld gedraagt, vermijd dan om je hond op iets lekkers te trakteren. Op die manier beloon je immers het verkeerde gedrag. Daarnaast is ook het tijdstip van de beloning erg belangrijk. Hondensnoepjes zullen doorgaans enkel hun vruchten afwerpen wanneer je ze aanbiedt tussen twee maaltijden in. Wanneer je je hond echter op een snoepje trakteert vlak voor of na een maaltijd, dan zal het gewenste effect hoogstwaarschijnlijk uitblijven. Verder is het ook belangrijk om te kiezen voor snoepjes die je hond ook daadwerkelijk lekker vindt. Probeer wel voor variatie te zorgen en probeer ook om het lekkerste voor het laatste te bewaren. Het kan namelijk zijn dat je hond interesse begint te verliezen in de techniek en deze laatste vuistregel zorgt er dan voor dat je huisdier terug gemotiveerd wordt.

Hoe kan je hondensnoepjes het best geven?

Om te beginnen is het belangrijk om je hond altijd eerst te laten ruiken aan de traktatie, maar tegelijkertijd het snoepje op een afstand te houden en je huisdier te laten wachten. Onthoud dat honden een erg goed ontwikkeld reukvermogen hebben, waardoor het niet nodig is om een lekkernij recht onder hun snuit te duwen. De neus vormt namelijk het belangrijkste zintuig van een hond, gevolgd door de ogen en de oren. Vanaf het moment dat je viervoeter de heerlijke geur opsnuift, zal hij of zij waarschijnlijk enthousiast beginnen rond te springen en misschien zelfs proberen om op jou springen. In dat geval is het belangrijk dat je als baasje een afkeurende houding aanneemt, zowel qua attitude als lichaamshouding. Dat kan je doen door langzaam naar achteren of naar één kant te bewegen en vervolgens even te wachten. Geduld is hier de sleutel tot succes, aangezien een grote portie geduld van het baasje zich zal vertalen naar een welopgevoede hond. Na een tijdje zal je hond dan beginnen te beseffen wat hij of zij moet doen om een traktatie te veroveren. Hij of zij zal rustig gaan zitten en zal kalm en afwachtend naar jou kijken. Dat is het moment waarop je je huisdier met de lekkernij mag belonen.

Welke hondensnoepjes kan je het best kiezen?

Wanneer je hondensnoepjes koopt, zorg er dan voor dat je hond de uitgezochte lekkernijen ook daadwerkelijk lekker vindt. Gebruik hierbij je gezond verstand en probeer ook om steevast een blik te werpen op de ingrediëntenlijst. Wanneer die lijst onbekende of onuitspreekbare ingrediënten bevat, dan is het goed mogelijk dat de snack niet in de smaak zal vallen bij je hond. Vergeet tijdens je zoektocht naar de juiste snack ook niet dat honden andere smaakvoorkeuren hebben dan mensen. Jij zou misschien de luchtpijp van een rund niet meteen aan je tafelgasten voorschotelen, maar voor je hond kan het wel een ware feestmaaltijd zijn. Verder moet je ook onthouden dat niet alle lekkernijen even geschikt zijn om aan een hond te geven. Mensen genieten bijvoorbeeld graag van een heerlijke chocoladereep, maar dat wil niet zeggen dat een hond dat ook zal doen. Meer nog, chocolade kan je huisdier zelfs ziek maken. Houd er dan ook rekening mee dat veel dingen die wij eten vaak slecht zijn voor honden, aangezien hun maag niet alles even goed kan verteren.

Indien je twijfelt over wat je je hond nu wel of niet mag geven, kan je je altijd wenden tot je dierenarts. Die is namelijk vaak ook een deskundige op vlak van dierenvoedsel en zal je bijgevolg zeker raad kunnen geven over de voedingsbehoeften van je huisdier. Die behoeften variëren namelijk sterk naargelang leeftijd, ras en andere factoren. Daarnaast kan je je ook altijd wenden tot een lokale dierenspeciaalzaak. De verkopers zijn doorgaans erg goed geïnformeerd over de behoeften van je hond en zullen zeker bereid zijn om je te helpen met je voedselkeuze.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Veerle Robijn

Bij ons op de hondenschool zijn botjes zoals op de foto bij het artikel verboden. Wij werken enkel met verse snoepjes (stukjes ham, worstjes, gekookte lever, kip...) of snoepjes die enkel uit gedroogd vlees bestaan (gedroogd wild, gedroogde kip, kalkoen...). De snoepjes zoals op de foto verzadigen rap, bevatten weinig voedzame ingrediënten en honden werken er wel even voor maar dat effect is snel verdwenen...

Wimbo Wimbo

Snoepjes zijn dan ook beloning en geen eten als zodanig... Als ik mijn hond wil voeren geef ik hem wel brokken of zo. Dus als beloning een snoepje geven, prima. Hij heeft dan ook zo door dat het alleen maar een beloning is en al er wel degelijk moeite voor doen, deze beloning te krijgen. En als je baas zegt, spring...
Juist. Het leukst is dat de hond er moeite voor moet doen om de beloning te krijgen (opzoeken bijv) Momenteel ben ik dan ook bezig "speeltjes" te maken waardoor hij echt moeite voor zijn snoepje moet doen om het te krijgen. Lachen als je hem zo bezig ziet... En oh... wat zijn ze vindingrijk! EMO 4

John Reijnen

@Veerle sinds wanneer laat jij je door een hondenschool voorschrijven welke snoepjes jouw hond lekker moet vinden....dit is werkelijk te belachelijk voor woorden....sorry hoor

de snoepjes op de foto gebruik ik ook altijd graag in mijn trimsalon hartige snoepjes of vers valt mestal niet in de smaak bij honden die het voor de eerste keer bij de trimmer een beetje eng vinden. snoepjes hoeven toch niet te vullen en voedings waarde te hebben ehet is geen maaltijd maar een belonings snack.

Angelique

Wat ik mij afvraag is wanneer geef je je hond een beloning, mag je iets lekkers geven, wanneer je zelf iets bij de koffie neemt, of gaat hij dan schooien? Mag je hem iets geven wanneer hij zich in de bench moet vermaken, zodat ik boodschappen kan halen? Wanneer geef ik hem een nieuw bot, is dat normaal om dat zomaar te geven, of is dat ook gedrags gebonden? Natuurlijk beloon ik hem in een trainingssessie. Maar kan je hem teveel belonen? Heeft iemand hier een antwoord op. Hoor het graag.


Een reactie plaatsen