Honden in een oorlog (Oorlogshonden)

Honden in een oorlog (Oorlogshonden)
Hoewel het voor vele mensen onbekend is, worden honden reeds eeuwenlang ingezet in de oorlogsstrijd. Zo werden honden reeds ingezet door de oude Egyptenaren. Later bewezen ze hun diensten aan Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Rusland, enkele Aziatische landen, maar vooral aan de Romeinse legers.

Tegenwoordig worden honden vooral ingeschakeld door soldaten in de loopgraven.

Welke hondenrassen werden er ingeschakeld?

Zoals elk leger zijn eigen wapens verkiest, verkiest ook elk leger zijn eigen gevechtshond. Zo verkozen de Egyptenaren Molossers, de Romeinen Mastiffs en Talbots (een voorloper van de bloedhond), de Hunnen gigantische Molossers en de Ieren Ierse wolfshonden.

Later werden vooral Duitse herdershonden, labradors, Dobberman Pinchers en Vlaamse Bouviers ingezet. Dit voor hun grootte, intelligentie en kracht.

Tegenwoordig maakt men gebruik van verschillende soorten rassen.

Uitrusting

Oorlogshonden kregen een volwaardige oorlogsuitrusting, soms meer dan de gevechtssoldaten. Het belangrijkste was een nekkraag met scherpe punten aan. Door de nieuwe oorlogsvoering van tegenwoordig is hier minder behoefte aan en krijgen de honden minder beschermingsmiddelen.

Hondentraining vs. oudheid

In de oude tijden werden honden vakkundig getraind om de vijand aan te vallen van op een zeer korte afstand. Deze honden konden enorm krachtig bijten, voldoende om menselijke botten te verpulveren.

Niet enkel werden de honden getraind om te bijten, ze werden ingeschakeld als volwaardige moordwapens in de strijd tegen soldaten en andere gevechtshonden. Daarnaast werden honden ingezet als schildwachten om troepen, vee, voorraden en gevangen te bewaken. Handboeien waren in sommige gevallen zelfs overbodig. Zodra de gevangene aanstalten maakte om te vluchten schoot de hond in actie waardoor bewegen onmogelijk werd.
Tevens waren de honden echte speurneuzen. Ze waren in staat de positie van de vijand en terugtrekkende soldaten aan te wijzen.

Hondentraining vs. moderne tijden

Door de wijziging in de oorlogsvoering hebben de honden die momenteel in het leger worden ingezet eerder een steunende dan een aanvallende functie.

Deze steunende functie blijkt vooral uit de taak van ‘medici’ waarbij honden het veld worden ingestuurd om gewonde en stervende soldaten te verzorgen, troosten, bij te staan in de laatste minuten of weg te sleuren naar veiligere oorden. Sommige honden zijn zelfs uitgerust met zelfmoordmedicatie.

De honden zijn eveneens geschikte postbodes. Zo worden ze ingezet om berichten af te leveren aan de troepen. Door hun sterke reukvermogen worden honden ook ingezet om mijnen, valstrikken en andere explosieven en wapens te detecteren.

Naast deze ‘veilige’ opdrachten, worden er jammer genoeg nog honden gebruikt voor kamikazemissies. In de Tweede Wereldoorlog maakten de Russen reeds gebruik van kamikazehonden, maar ook nu nog maken Israëlische strijdkrachten gebruik van rottweilers beladen met explosieven.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Wimbo Wimbo

Leuk en informatief stukje. Een beetje in de zin van zeehonden en dolfijnen die explosieven onder schepen en mijnen kunnen vinden. Dus de Marine gebruikte ze in WO II intensief.

William Ogiers

En de Rottweiler dan?

nathalie Vddonckt

Enkele maanden geleden kreeg een Jack Russell nog een medaille in de oorlog in Oekraïne.


Een reactie plaatsen