Honden en chocolade, niet zo een slimme combinatie

Honden en chocolade, niet zo een slimme combinatie
Chocolade, een hemels snoepje voor ons, maar dodelijk voor je hond. Het lijkt een onschuldig snoepje en maar al te vaak laten we onze hond graag eens mee snoepen. Chocolade bevat echter cafeïne en theobromine, chemische stoffen waar honden erg gevoelig aan zijn. Honden zijn namelijk gevoelig voor een bepaalde klasse chemische stoffen zoals methylxanthines. Cafeïne en theobromine vallen hier ook onder. Honden kunnen niet op dezelfde manier als wij deze stoffen verteren en uitscheiden. Een mens kan deze stoffen in 2 tot 3 u verteren. In het lichaam van een hond kan dat meer dan 18 uur duren.

Het metabolisme van een hond kan deze stoffen niet omzetten. De theobromine blijft 20 uur circuleren in het bloed van de hond. Daardoor vergiftigt hij zichzelf steeds opnieuw en opnieuw.

Puur vergif

Er zijn veel samenstellingen van chocolade met een variërende hoeveelheid aan cafeïne en theobromine. De dodelijke dosis melkchocolade voor een hond is 56 gram per kg lichaamsgewicht. Voor een hond van 5 kg is dit dus rond de 280 gram. Voor een hond van 25 kg is dit 1,4 kg. Zwarte chocolade is tien keer zo dodelijk. Een hond van 25 kg zou al kunnen sterven aan 140 gram.

De symptomen van een chocoladevergiftiging bij je hond zijn oa. braken, vaak plassen, hyperactiviteit, rusteloos, overgevoeligheid voor aanrakingen, hoge hartslag, hartritmestoornissen, snelle ademhaling, verhoogde bloeddruk, koorts. Als het slechter wordt kan hij stuiptrekkingen krijgen en epilepsie-achtige aanvallen, verlies van controle over de spieren, algemene zwakte. Uiteindelijk kan je hond in een coma belanden en sterven.

Een gewaarschuwd man is er twee waard

Je hond laten meegenieten van een lekker stukje zoete chocolade is meer dan een grote vergissing. Je laat hem zelfs best niet eens de smaak van chocolade proeven. Eens je hond de smaak van chocolade te pakken heeft, kent hij ook de geur. Als hij dan al eens alleen thuis is en een doos vol chocolade vindt... Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Er is geen antigif. De dierenarts kan niet veel meer doen dan een maaglediging en de symptomen proberen te behandelen. Maar ook hier geldt "beter voorkomen dan genezen".

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen