Hoezo, mijn hond eet stront?

Hond en poep
Sorry voor het taalgebruik, maar nu hebben we wel uw aandacht :-). Heeft u ooit al eens gehoord van coprofagie? Of van scatofagie misschien? De kans dat u nu bedenkelijk fronst, is reëel. En geen paniek, want u bent heus niet de enige bij wie de twee begrippen geen belletje doen rinkelen. Toch komt elke hondeneigenaar wel eens in contact met dit fenomeen…

Coprofagie?

Coprofagie, ook wel aangeduid met scatofagie, is het verschijnsel waarbij een dier ontlasting eet. Daarbij zijn er twee mogelijke manieren waarop dit gedrag plaatsvindt. Ten eerste kan het zijn dat een dier zijn of haar eigen uitwerpselen verorbert. Daarnaast is er de consumptie van de ontlasting van andere soorten of soortgenoten. Dieren in het wild doen het natuurlijk constant.

Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de mestkever die zich voedt met de mest van planteneters allerlei. Ook voor gezelschapsdieren bij de mensen thuis is coprofagie alledaags. Knaagdieren, zoals konijnen en cavia’s, doen het bijvoorbeeld omdat ze op die manier hun spijsvertering kunnen reguleren. De hond is dus niet het enige huisdier dat stront eet. Maar toch kan dit specifieke gedrag van viervoeters bij veel baasjes op onbegrip rekenen. Het ziet er vies uit en erg hygiënisch lijkt het ook al niet. Toch is coprofagie een verschijnsel waarachter vaak gefundeerde en logische verklaringen schuilgaan. Daarom schetsen wij hieronder waarom een hond die ontlasting eet soms wel het begrip verdient van zijn of haar baasje.

Zorgzame moeders

Bent u de trotse eigenaar van een teefjeshond? Is jouw viervoeter bovendien al eens bevallen van een nest puppy’s? Wanneer de antwoorden op bovenstaande vragen bevestigend zijn, is de kans wel bijzonder groot dat u al eens in contact kwam met coprofagie. Een eerste reden die kan verklaren waarom honden uitwerpselen eten, heeft immers alles te maken met het moederinstinct. Denk daarbij maar eens aan wilde dieren. Uitwerpselen hebben een sterke geur en zijn voor diersoorten in het wild bijgevolg een uitstekende manier om aan territoriumafbakening te doen. Zowat iedereen zag ooit wel eens een documentaire waarin een luipaard over de savanne stapt, en ondertussen urineert of poept. Strontgeur dient dus om te laten weten dat je er bent en om andere soorten te waarschuwen. Ook wanneer een beest niet aan territoriumafbakening wil doen, moet het echter regelmatig poepen. Daarin schuilt natuurlijk een gevaar, want een dier verraadt met uitwerpselen ongewild zijn of haar aanwezigheid.

Tijdens de eerste weken na de bevalling is de instinctieve reactie van een teefjeshond bijgevolg om de uitwerpselen van haar jongen op te eten. De moeder wil zo de geur van de ontlasting maskeren om te vermijden dat mogelijke roofdieren de puppy’s ontdekken. Eigenlijk mag je als baasje dus best bewondering hebben voor jouw hond die de stront eet van haar eigen jongen. Het ziet er misschien vies uit en het is niet per definitie gezond, maar het toont tegelijkertijd wel aan dat je viervoeter een zorgzame moeder is.

Je hond communiceert: ontlasting eten als compensatie

Iedereen met een hond weet dat deze huisdieren absoluut dol zijn op hun voedsel. Een viervoeter kan zijn of haar enthousiasme vaak maar moeilijk verbergen wanneer het voedertijdstip is aangebroken. Hij of zij spurt als een gek doorheen jouw huis, kwispelt met de staart en springt tegen je benen op. Honden eten graag, en naast hun hondenbrokken zijn ze verlekkerd op extra snoepjes en verrassingen. Toch kijken vele mensen raar op wanneer hun huisdier opeens interesse vertoont in uitwerpselen. Het besef moet er echter zijn dat precies het voedsel van je hond verband kan houden met waarom het dier toevlucht zoekt tot de verorbering van uitwerpselen. Het is namelijk goed mogelijk dat het voedsel van je viervoeter te weinig voedingsstoffen van een bepaalde aard bevat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je een hond alleen maar hondenbrokken geeft, en zelden of nooit iets anders. Variatie in de voedingsgewoonten van je huisdier is dus belangrijk.

Evengoed kan het zijn dat het voedsel uit balans geraakt, net omdat je als baasje probeert allerlei goedbedoelde extra’s toe te voegen aan het gamma. De natuurlijke reactie van je hond is dat het dier het evenwicht van zijn of haar dieet probeert te herstellen door de consumptie van uitwerpselen. Als baasje kan je coprofagie in dit geval dus zien als een manier waarop je hond communiceert over zijn voedingsgewoonten. Het huisdier doet dus aan compensatie, maar volgens specialisten is het eten van stront vaak niet gezond voor viervoeters. Als hondenbaasje is het in dat geval dan ook raadzaam om de voeding van je hond eens grondig te heroverwegen.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente.

Extra tips en opmerkingen zijn hieronder altijd welkom!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


22 reacties

jeanet boeijsma

Al veel gedaan eraan, nu wegscheppen maar enige oplossing.
Eieren, eierkoeken, trassie, nee zeggen.
Als ze soms even buiten lopen moeten ze wel eens he, dus ligt het dan buiten, dus schep ik het maar weg.
Zijn er meer oplossingen om het te voorkomen?
Hoor het graag.

Onze honden eten zelden ontlasting van andere dieren, vroeger wel toen ze nog hondenbrokken aten. Nu krijgen ze rauw vlees met gekookte groente. Rauw hondenvlees is in veel soorten verkrijgbaar; bijv. zalm, haring, rund, schaap, geit, eend, pens, enz. Wissel veel af en het eten van stront zal sterk verminderen of zelfs wegblijven. Als tussendoortje geven we ze vaak een rauw harinkje(niet schoongemaakt) en 2 x in de week een rauw eitje. Geen gal spugen meer, weinig ontlasting, veel minder drinken na het verorberen van hun maaltijd en daardoor ook minder kans op een maagkanteling.
Wij doen het op deze manier maar er zijn ongetwijfeld hele volksstammen die het er niet mee eens zijn en het anders doen, daar is iedereen tenslotte vrij in.

En natuurlijk is sommige poep ook gewoon lekker. Mijn hondjes krijgen een prettig dieet van kvv maar de kattepoep ruikt toch wel erh lekker. Waarschijnlijk doordat de katten wel brokken krijgen ( ze willen geen vers) en dan poept de kat dus allerlei sterk ruikende vleesstofjes uit.

M Hartendorp

Denk dat er toch wel meer gevaar zit aan het eten van poep, dan hierboven is aangegeven. Besmettelijke ziektes kunnen zich op deze manier heel makkelijk verspreiden.Denk maar aan Giardia waar heel veel honden (en katten ) last van hebben. Onze hond is er doodziek van geweest en ondertussen besmetten ze weer andere honden als je niet netjes alle poep van je eigen hond zou opruimen.

mAGDALENA Bielein

Met volle aandacht gelezen.Gelukkig heeft junior (jack russel) geen zin in hondenpoep, kakt ook steeds op de zelfde plaats,nooit aangeleerd deed dat al van af puppy van zelf.Ga ik er mee wandelen hij zal nooit poepen langs de kant van de weg of in bos.Komen thuis na een uurtje wandelen en wat denk je het eerste wat hij doet is naar zijn bekend plekje gaan EMO 3 .Junior krijgt alleen honden brokken en tweemaal per week rouw vlees zijn voorkeur kip of lapje rosbief koop het gewoon bij de beenhouwer lekker vers.Ik vraag me af stinkt de hond zijn adem? Want nu komt de tijd van jonge vogeltjes en ja die haalt hij uit het nest, tussen de buxes,grote struik hij vind ze wel.En tja ik kan hem niet tegen houden jachtneus staat volledig open.Heeft hij een gevangen en half opgegeten jakkes hij stinkt uit zij bek Dan is het is het zeker junior kom tandjes poetsten want dat heb ik als puppy met hem getraind. Want onze eerste hond jack daar mocht ik niet aan zijn mond komen en die kon naar harte lust jagen, maar s'avonds in de zetel was het steeds bah jack je adem stinkt.En wie ligt er zalig naast mij met frisse snuit EMO 16.

mAGDALENA Bielein

Heb volle aandacht gelezen, gelukkig doet junior dat niet (jack russel twee jaar).Vraagje stinkt de hond zijn adem dan? Junior krijgt dagelijks brokken en tweemaal per week rouw vlees, niets speciaal breng het mee van de beenhouwer een stukje kip en lapje rosbief. En wat denk je heeft hij het liefst EMO 1

thea, mijn witte boxer, eet alleen paardenstront als wij door het bos wandelen, waar ook mensen te paard mogen rijden. ik sta dat wel toe. zij krijgt uitsluitend vers vlees, elke dag gecombineerd met verse, fijn gemalen, groente of een rauw ei, of verse vis. tussendoor een bot. wat zij een enkele keer doet is mijn varens in de tuin ruïneren: gewoon er tussen liggen en in de blaadjes happen. ik vind dat ze uit haar bek stinkt.
zij is al 10, heeft niet meer alle tanden en krijgt regelmatig een bot om haar tanden te schonen. heeft iemand hier een antwoord op?

Thea, je moet oppassen met je hond paardenstront te laten eten, of je moet zeker weten dat het paard GEEN wormenkuur achter de rug heeft, die kan namelijk dodelijk zijn voor je hond.
Paardenstront hebben we onze Duitse Herder gegeven toen hij ernstig ziek was vanwege darmklachten, niets hielp maar van de paardenstront knapte hij op. Het kwam wel van paarden waarvan we 100% zeker waren dat de paarden geen wormenkuur hadden gekregen. Op een gegeven moment moesten de paarden wel een kuur ondergaan en toen heeft de uiterst vriendelijke paardenbezitter de stront bij zijn buurman gehaald. Geklukkig zijn er ook nog van dat soort dierenliefhebbers.

dank voor deze tip! dan heeft mijn boxer geluk gehad. vraag me dan af hoe vogels op paardenstront,
waarin een wormenkuur zit, reageren.

Wij wonen in een omgeving waar veel maneges en paardenliefhebbers zijn en het is ons door 2 onafhankelijk van elkaar werkende dierenartsen verteld.
Paardenpoep is wel erg goed voor het maag darmkanaal van de honden.
Toen niets meer hielp hebben we onze hond op aanraden van de dierenarts als paardenmiddel dan maar paardenstront gegeven, zijn ontlasting werd beter maar tegen een erfelijke afwijking is niets bestand en tegen kanker nog minder. Hoe vogels op paardenstront met wormenkuur reageren weet ik niet.

hoi mijn hondje at als pup zijn uitwerpselen op.Dierenarts pieter bellen in aarschot had me een zeewierprodukt meegegeven en dat mengde ik dan met natte hondebrokjes.Vond smaak toen vies en at geen meer.Geluk want had parasiet in zijn uitwerpselen.hij bleef zichzelf besmetten.

beatle at als puppy uitwerpselen.Van dierenarts zeewierprodukt gekregen dat ik mengde onder eten .Vond het toen vies

Martineenbeagle, probeer het eens met vuile pens 2 dagen in de week, erg goed voor de darmflora.

Klein foutje: een konijn is een haasachtige, geen knaagdier, verder super artikel!

patricia de beul

tot op heden geen oplossing gevonden ! troy eet zowel die van zichzelf als die van kobe en de paarden ! hun voeding is kvv en heeft variatie.
eierkoeken enzo ook al allemaal geprobeerd zonder resultaat ! dus ja opscheppen en als je niet op tijd bent de andere kant opkijken hahahaha

Hallo, allemaal direct op kuisen beste en nee zeggen blijft hij of zij eraf dan zeg ik goed zo .Mijn da zegde anders is met gedroogde ananas tussen zijn eten en als ook bij de anderen als je er meer hebt dan 1 .Zelf heb ik het nog niet geprobeerd .Wie heeft dit al eens gedaan ? Met eieren moet je wel oppassen 1 oké per maand .Of heet er iemand nog andere voorstellen .Dan hoor ik het graag

jeanet boeijsma

Zeg martineenbeagle kun je me vertellen wat voor spul dat dit is wat je gekregen hebt van je da, ik wil dat wel eens proberen wat je verteld over zeewierprodukt

Jan Bergmans

Mijn hondje,dwergpincher teefje van 7 maanden, oud geef ik om de twee dagen ander eten. De eerste 2 dagen voer ik droge puppykorrels,dan 2 dagen nat blikvoer,en de laatste 2 dagen van de cyclus barf.
Dit doe ik om genoeg variatie te krijgen waarbij er toch altijd voldoende voedingswaarde in zit.
Vraag: Is dit volgens U een goede methode of zou U iets anders aanbevelen ?
Graag hoor ik nader van U. Beste groeten Jan Bergmans.

P.S. Hond heeft geen enkel probleem met welk voedsel dan ook,vreet desnoods een oude schoen op.

Chris

Mijn hondje eet haar eigen stoelgang niet op en eet ook maar alleen de stoelgang van mijn twee andere honden op komt aan andere stoelgang van honden niet aan 😩

Van Maris

Mijn hond eet wel hondenpoep. Hij at al hondenpoep toen ik hem als pup ging afhalen. Heb dit maar geweten toen ik thuis was ermee. De dierenarts heeft mij gezegd dat hij dat geleerd had van de moeder. Ik heb al alles geprobeerd. Hij eet ook hondenpoep van andere honden. Vind dit zo vies.
Ik lees hier dat zeewierprodukt kan helpen. Waar kan ik dat halen of aanschaffen ? Ik zou het wel willen proberen. Kan iemand mij helpen ?
Hartelijk dank !

Jos Weijs

In de buurt van maneges en springruitercentra worden paarden vaak buiten deze accommodaties ingereden en poepen ze natuurlijk ook. Deze poep van springpaarden kan resten bevatten van stimulerende middelen en dit is niet best voor een hond. Ook is het zo dat voornamelijk buitenlandse paarden vaak antibiotica toegediend krijgen en de resten van deze middelen zijn zeer slecht
voor een hond. Dus goed opletten dat de hond niet vreet van deze paardenvijgen. Het beste is om in de buurt van deze centra je hond niet los te laten lopen.


Een reactie plaatsen