Hoe honden mensen kunnen helpen omgaan met posttraumatische stressstoornis (PTSS)

ptss hond
De Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening onder de categorie van de angststoornissen en ontstaat ten gevolge van erg stressgevende situaties. Deze situaties zijn vaak levensbedreigend en bijgevolg traumatisch voor de patiënt. Veel veteranen, bijvoorbeeld de Amerikaanse soldaten die vochten tijdens de Golfoorlogen in het Midden-Oosten, lijden aan de posttraumatische stressstoornis, maar ook heel wat gewone burgers hebben er last van. Gelukkig is er de laatste jaren een evolutie waarbij honden patiënten kunnen helpen omgaan met PTSS. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?


Nieuwe ontwikkelingen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden een medisch gunstig effect hebben op mensen die lijden aan PTSS. Dat komt omdat de aanwezigheid van de viervoeter ervoor zorgt dat de symptomen van de aandoening in heel wat gevallen verzwakken en soms zelfs volledig genezen. Een voorbeeld daarvan is dat de aanwezigheid van een hond de hoeveelheid van het hormoon oxytocine bij de patiënt verlaagt. Daardoor verzwakt de activiteit van het orthosympathisch zenuwstelstel en dit is positief, omdat net dit zenuwstelsel hyperactief is bij mensen die last ondervinden van de Posttraumatische stressstoornis.

De rol van de hond

Er zijn ook nog andere manieren waarop viervoeters baasjes met PTSS helpen. Zo kunnen ze het gevoel van veiligheid bij de patiënt versterken en dit is natuurlijk erg belangrijk bij mensen die lijden aan een angststoornis. Sommige PTSS-honden worden bijvoorbeeld opgeleid om als eerste een donkere ruimte binnen te gaan en vervolgens de lichten aan te doen. Daarnaast doen de honden ook aan ‘realiteitsbevestiging’, door tijdens nachtmerries en flashbacks van de patiënt met de neus of staart tegen de patiënt aan te tikken. Op deze manier doorbreekt de hond de momenten waarop de PTSS-patiënt zich in mentaal overweldigende situaties bevindt en krijgt de zieke terug realiteitsbesef.

Gebruik buiten het leger

De praktijk waarbij men honden inzet voor de behandeling van PTSS-patiënten, is maar recentelijk ontwikkeld en komt momenteel vooral voor bij oorlogsveteranen die lijden aan de aandoening. Toch zijn er daarnaast ook heel wat burgers die afzien door de Posttraumatische stressstoornis en eigenlijk is het gebruik van viervoeters ook voor deze mensen aangeraden. Zo zijn er talloze verkrachtingsslachtoffers, verkeersslachtoffers en getraumatiseerden door natuurrampen die een grote risicogroep vormen voor de ontwikkeling van deze specifieke angststoornis. Desondanks gebeurt de inzet van honden voor de behandeling van burgers anno 2015 nog steeds zelden en is de aandacht in de media ervoor vrijwel onbestaande.

Hoe omgaan met een PTSS-hond?

Wanneer je zelf iemand tegenkomt met een PTSS-hond, ga je daar maar beter voorzichtig mee om. Ten eerste is het altijd aangeraden om nooit zomaar te proberen de hond te aaien. Vraag altijd eerst beleefd aan het baasje van de hond of je de viervoeter mag aanraken. Je hebt immers te maken met patiënten van een angstaandoening en het laatste dat je wil doen, is deze mensen een ongemakkelijk gevoel geven of zenuwachtig maken. Daarnaast moet je in de omgang met het baasje voorzichtig zijn, want je merkt aan het uiterlijk vaak niet dat de persoon in kwestie lijdt aan de Posttraumatische stressstoornis.

Wie helpt de PTSS-hond en wat kan jij doen?

Het is belangrijk dat PTSS-honden een fatsoenlijke opleiding genieten en dat de juiste hond uiteindelijk bij de juiste patiënt terecht komt. Honden zijn intelligente en sociale dieren die elk over unieke karaktertrekken beschikken. Bijgevolg past niet elke hond even goed bij elk baasje en helemaal niet alle familiehonden zijn geschikt voor een leven als begeleidingshond. Gelukkig zijn er organisaties die de honden trainen, zodat ze uiteindelijk kunnen functioneren als metgezel voor patiënten die lijden aan PTSS. Het proces waarbij bepaalde organisaties de honden en de patiënten screenen, de viervoeters trainen en uiteindelijk de omgang tussen baasje en dier monitoren, is dus van groot belang. Indien je de behandeling van mensen met PTSS wil steunen, doe je dit dan ook best door steun te bieden aan de organisaties die de begeleidingshonden opleiden. Zo ben je er tenminste zeker van dat je geld goed terecht komt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Andrea Mathlener

Ik heb een hond van 11 maanden en als ze erg nat is,b.v. uit de zee komt, mag ik haar absoluut niet afdrogen.. ze loopt panisch weg..
Ik heb geprobeerd koekjes in een handdoek te verstoppen en haar zo aan de handdoek te laten wennen zonder resultaat…
Heeft U misschien een oplossing?
Hartelijk bedankt!!


Een reactie plaatsen