Een rashond of niet?

Een rashond of niet?
Honden zijn vaak de beste vrienden van de mens. Als je een hond wil, moet je eerst goed nadenken over welke hond je wil: wil je een rashond of liever vuilnisbakkenras? Vaak kan je ook een puur ras krijgen of een gemengd ras, bij een gemengd ras worden twee verschillende rassen gekruist.

Een hond kiezen hangt van verschillende dingen inhouden: de grootte van je huis, hoeveel ruimte heb je, hoe vaak kan je met de hond gaan wandelen of spelen met hem, wil je een speels of kalm gezelschapsdier,...? Ook moet je rekening houden met alle verantwoordelijkheden die een hond met zich meebrengt.

Verantwoordelijkheden bij een hond

Met welke verantwoordelijkheden moet je rekening houden als je een hond koopt?

  • de hond moet iedere dag eten krijgen
  • wil je een rashond of een bastaardras?
  • Er moet iedere dag met de hond gespeeld worden
  • de hond moet elke dag uitgelaten worden
  • je moet opletten wat de hond eet
  • de gezondheid van de hond moet goed in de gaten gehouden worden


Rashond of bastaardhond?

Het is geen gemakkelijke keuze: ga je een rashond kopen of heb je liever een bastaardhond? Een rashond wordt beter in de gaten gehouden en het kweken gebeurt nauwgezet. Het koppel honden dat moet kweken, wordt goed nagekeken op ziektes en ook de voorouders worden genetisch goed nagekeken. Alleen wanneer er geen enkel probleem is bij de voorouders, zal er gekweekt worden. Zo ben je dus redelijk zeker van een gezonde hond. Al is er ook nog een mogelijkheid dat honden aan bepaalde “kweekkwaaltjes” gaan lijden zoals knieën die zwakker zijn.

Wanneer de kweekhonden niet compatibel zijn , wordt er een andere partner gezocht met een gezonde voorgeschiedenis.

Het kopen van een rashond

Wanneer het rashondje geadopteerd kan worden, moet de hond eerst nog veel testen ondergaan en zal de kweker ook voor een goede thuis screenen. Als toekomstige hondeneigenaar word je heel erg nagecheckt, je moet een puppycursus gevolgd hebben en kunnen aantonen dat je een goede een goed beveiligde achtertuin hebt.

Honden van een gemengd ras

Honden van een gemengd ras kunnen vatbaarder zijn voor ziektes omdat zij niet zo goed gecontroleerd worden als echte rashonden. Vaak zijn honden van gemengde rassen eigenlijk ongelukjes dus worden ze niet zo goed nagekeken.

Let wel op dat je een hond koopt van een erkende kweker, anders betaal je een hoop geld voor allemaal onderzoeken die zogezegd gebeurd zijn maar nooit echt uitgevoerd werden. Ook bestaat er dan een kans dat de honden niet in goede gezondheid verkeren en je ook veel dierenartskosten krijgt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


32 reacties

wim de brandt

sorry maar ik kan onmogelijk akkoord gaan met dit artikel.

een goede fokker zal idd zoals vermeld nagaan of 2 honden compatibel zijn om ermee te kweken, dit is daarentegen geen garantie want absoluut zeker zijn kan je nooit en met voorouders te controleren weet je enkel of de bloedlijnen individueel nooit problemen hebben opgeleverd !

een betere controle zou zijn of in het verleden reeds eerder met beide bloedlijnen is gekweekt en wat daar het resultaat van was, mijn inziens een veel betere indicatie of beide bloedlijnen met elkaar compatibel zijn.
indien dit niet het geval is dan is een eerste kruising van beide bloedlijnen altijd afwachten.
indien de bloedlijnen eerder gekruist zijn moet je weer gaan opletten de honden waar je mee wil kweken niet het resultaat zijn van een eerdere kruising tussen de 2 lijnen.

de kans dat een bastaard hondje, meestal een kruising tussen 2 verschillende rassen, gevoeliger zou zijn voor ziektes of afwijkingen...kans is véél kleiner dat er een foute vermenging van bloedlijnen voorkomt dat bij de zogenaamde rashonden, dus hier is naar mijn idee zeer zeker over te discuteren.

Bastaard honden zijn naar mijn mening sterker!
Onze lucky is een berner met stamboom en heeft toch HD van zijn eerste levensjaar!
Dus absoluut geen garantie!!!

Wimbo Wimbo

Ja, kan zijn.... maar ik denk dat broodfokkers de boel aardig verpest hebben en dit doorfokken maar om één ding doen... en raad eens wat.
En dat dus genoeg reden is om langs een andere weg een hond te krijgen.

Veerle Robijn

Het hangt ervan af voor welk ras je gaat. Soms kun je niet anders dan een stamboomhond nemen maar dat is inderdaad geen garantie om kwalen te vermijden (vb. ademhalingsproblemen, epilepsie, HD, ED...) En blijkbaar niet alle erkende kwekers selecteren toekomstige eigenaars zorgvuldig en krijg je, zoals wij op de hondenschool meermaals meemaken, honden en eigenaars die helemaal niet samen passen. EMO 7.
En ik ben ook van mening dat bastaardhonden minder gevoelig zijn voor ziektes dan rashonden...

skipper lief en tegelijkertijd ondeugend springt tegen mensen op en plompt in iedere sloot

Trijnie Avontuur

Wij hebben Daisy nu 2 maanden (ze is 4 maanden). Het is een kruising Malteser - chi chu en het is een gezond, lief, aanhankelijk, mens,kind en hond-vriendelijk, slim, ontdeugend en ondernemend type (dat is heel veel, maar de waarheid). Hiervoor hebben we een Lhasa-Apso met stamboom gehad, van een goede fokker alles er op en eraan enz........, maar het bleek dat de moeder hond in het verleden dubbel gekruist en een " snepper " was. Hij was super dominant en moeilijk te handelen (zeker voor mijn man). Hij werdt ook steeds " valser" en ging bijten. We hebben hem (na een bijt-incident) "gelukkig" bij mij in laten slapen. Hij wasa nog maar 10.5 jaar. Dus ik ben heel blij met mijn " asbakje" !!!+

nancy smeesters

voor mij maakte het niet uit vroeger of het een rashond is ,nu ik meer ben gaan zoeken in ongewonere rassen ,zit er niets anders op ,want die vind je niet zonder stamboom ,of ze zijn niet raszuiver.ik ben nu wel tegen broodfok nu ik gezien en meegemaakt hebt hoe die dieren behandelt worden ,bedoel daar niet mee een nestje bij mensen thuis ,maar van die grote dierenwinkels waar je alles vind.ik had vroeger ook bastaardhondjes en die waren zeker even lief en gezond als mijn rashonden nu ,

Agnes paris

Toen ik naar een hondje begon uit te kijken, kwam ik nare berichten tegen over de broodfokkers. Dat heeft mij doen besluiten om ergens privee naar een hondje te zoeken.
Gelukkig ben ik erin geslaagd om een hondje met kruisingen te vinden.
Ongewild is het nu een boomer hondje, hahahah
Als je een hond goed opvoed, zijn het lieve luisterende honden.
Vaak ligt verkeerd gedrag aan de baas, en niet het ras. Alle honden zijn schattig.
En gekruisde rassen zijn meestal sterker, de broodfok produceert zieke en gebrekkige honden.
EMO 3

jean jorissen

[[geachte, de hond die ik reeds elf jaar heb is een super hond,de vorige had de vallende ziekte gehad waar ik zelf weken ziek van geweest ben,totdat mijn dochter mij belde dat er een hondjje gevonden was in een park in brussel,de veearts schatte hem zes weken oud.ik heb de hond meegebracht en hem alle mogelijke inentingen laten geven die nodig zijn,we zijn nu 11 jaar verder en de hond is nog nooit ziek geweest,hij wordt dagelijks geborsteld en dagelijks een grote wandeling gemaakt,en s'avonds nog met de bal gespeeld,zo een hond krijg ik nooit meer,hij is mannelijk en 47 kg zwaar en een kruising van een labrador met een rotweiler ik hoop nog jaren te kunnen wandelen kortsamengevat een superhond en ergens los gelaten in een park op het werk werd mij al 1000 euro geboden voor mijn hond maar hij is niet te koop voor geen geld ter wereld jan2

idem michel

ik heb sinds 2 jaar een mix uit spanje geadopteerd er zit iets van cairn terrier in en nog wat anders heel speels en wil vriendjes worden met iedere hond en mens en dat voor een fractie van de kosten voor een rashond de inentingen zijn al gedaan en castratie hij word pas ter adoptie afgegeven als hij zindelijk is een mixhondje zijn zeker niet overfokt
er zijn wel wat kleine probleempjes geen menseneten anders spuugt hij alles er weer uit en regelmatig eten geven aanders ook spugen

idem michel

ik heb sinds 2 jaar een mix uit spanje geadopteerd er zit iets van cairn terrier in en nog wat anders heel speels en wil vriendjes worden met iedere hond en mens en dat voor een fractie van de kosten voor een rashond de inentingen zijn al gedaan en castratie hij word pas ter adoptie afgegeven als hij zindelijk is een mixhondje zijn zeker niet overfokt
er zijn wel wat kleine probleempjes geen menseneten anders spuugt hij alles er weer uit en regelmatig eten geven aanders ook spugen

Moeilijke vraag
En kruising ervaren wij als gezonder, zelden DA kosten en ze leven langer
Je ku,t natuurlijk pech hebben
Wij hadden het geluk van leuke gezonde honden te hebben

Wij geven de voorkeur aan een bapaald ras
Hebbben dus rashonden...pfff ze zijn de rijkdom van de DA
Er is dikwijls een te hoge percentage aan inteelt
Wat bloedziekten meebrengt
tegenwoordig wordt de test Von Willebrand uitgevoerd, dat is dus een verbetering
Maar of het ook al in België bij onze rashonden gedaan wordt ...Niet zeker
Ze "lopen hier zowat achter de Kar"
De Heupdysplasie best nakijken
ongelooflijk wat ze de mensen wijsmaken
Goed nakijken bij ouders en voorouders is zeker een must
Als je al weet dat ze met een HD type C durven kweken..Wel zoals verplicht met een HD A
Maar wat risico de koper loopt ...AMAAI
.Ok ....ze doen allerlei testen en een goede fokker, (want er zijn er toch wel te vinden, )
Zoekt een gezonde combinatie.....ook met outcross. Om een gezond nest te bekomen
Het vraagt aan hen ook zoekwerk ..
Wij zijn ondertussen slimmer geworden en willen we een puppy van bepaald ras doen we veel opzoekingen om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten
De twee laatsten die in de familie gekomen zijn, zijn dan ook gezonde, levendige rakkers ..
pff maar wat we allemaal niet nagegaan zijn ..en hebben er zowat 2 jaar overgedaan
Besluit: als je een gezonde rashond wil doe je best goed je huiswerk EMO 4

Moeilijke vraag
En kruising ervaren wij als gezonder, zelden DA kosten en ze leven langer
Je ku,t natuurlijk pech hebben
Wij hadden het geluk van leuke gezonde honden te hebben

Wij geven de voorkeur aan een bapaald ras
Hebbben dus rashonden...pfff ze zijn de rijkdom van de DA
Er is dikwijls een te hoge percentage aan inteelt
Wat bloedziekten meebrengt
tegenwoordig wordt de test Von Willebrand uitgevoerd, dat is dus een verbetering
Maar of het ook al in België bij onze rashonden gedaan wordt ...Niet zeker
Ze "lopen hier zowat achter de Kar"
De Heupdysplasie best nakijken
ongelooflijk wat ze de mensen wijsmaken
Goed nakijken bij ouders en voorouders is zeker een must
Als je al weet dat ze met een HD type C durven kweken..Wel zoals verplicht met een HD A
Maar wat risico de koper loopt ...AMAAI
.Ok ....ze doen allerlei testen en een goede fokker, (want er zijn er toch wel te vinden, )
Zoekt een gezonde combinatie.....ook met outcross. Om een gezond nest te bekomen
Het vraagt aan hen ook zoekwerk ..
Wij zijn ondertussen slimmer geworden en willen we een puppy van bepaald ras doen we veel opzoekingen om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten
De twee laatsten die in de familie gekomen zijn, zijn dan ook gezonde, levendige rakkers ..
pff maar wat we allemaal niet nagegaan zijn ..en hebben er zowat 2 jaar overgedaan
Besluit: als je een gezonde rashond wil doe je best goed je huiswerk EMO 4

Moeilijke vraag
En kruising ervaren wij als gezonder, zelden DA kosten en ze leven langer
Je ku,t natuurlijk pech hebben
Wij hadden het geluk van leuke gezonde honden te hebben

Wij geven de voorkeur aan een bapaald ras
Hebbben dus rashonden...pfff ze zijn de rijkdom van de DA
Er is dikwijls een te hoge percentage aan inteelt
Wat bloedziekten meebrengt
tegenwoordig wordt de test Von Willebrand uitgevoerd, dat is dus een verbetering
Maar of het ook al in België bij onze rashonden gedaan wordt ...Niet zeker
Ze "lopen hier zowat achter de Kar"
De Heupdysplasie best nakijken
ongelooflijk wat ze de mensen wijsmaken
Goed nakijken bij ouders en voorouders is zeker een must
Als je al weet dat ze met een HD type C durven kweken..Wel zoals verplicht met een HD A
Maar wat risico de koper loopt ...AMAAI
.Ok ....ze doen allerlei testen en een goede fokker, (want er zijn er toch wel te vinden, )
Zoekt een gezonde combinatie.....ook met outcross. Om een gezond nest te bekomen
Het vraagt aan hen ook zoekwerk ..
Wij zijn ondertussen slimmer geworden en willen we een puppy van bepaald ras doen we veel opzoekingen om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten
De twee laatsten die in de familie gekomen zijn, zijn dan ook gezonde, levendige rakkers ..
pff maar wat we allemaal niet nagegaan zijn ..en hebben er zowat 2 jaar overgedaan
Besluit: als je een gezonde rashond wil doe je best goed je huiswerk EMO 4

Leo Bertens

In 2013 is de conclusie van een 5 jaar durend onderzoek naar de gezondheid van rashonden met stamboom en kruisingen gepubliceerd, zie link http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/07/05/pet-genetic-disorders.aspx

De conclusie luidde dat kruisingen helemaal niet per definitie gezonder hoeven te zijn omdat ze de genetische afwijkingen van de rassen waar ze uit voort zijn gekomen ook mee hebben gekregen.

Waarom zijn bepaalde rashonden minder gezond dan anderen?

Niet iedere fokker is op dezelfde manier begaan met zijn ras en geld speelt een grote rol. Bij de meeste fokkers die bij de rasvereniging van hun ras zijn aangesloten en het gezondheidsreglement volgen wat speciaal voor dat ras ontwikkelt is met bijpassende fokregels die inteelt moeten voorkomen heb je meer kans op een gezonde hond dan dat je koopt bij een fokker die wel met stamboom fokt maar geen lid is van de rasvereniging en dus zijn eigen regels of juist het gebrek daaraan kan volgen. Stamboomloze rashonden ook wel lookalikes genoemd zijn de meest risicovolle honden, die fokkers doen over het algemeen niet aan gezondheidsonderzoek wat bij dat ras wel raadzaam is en ze hebben geen stamboom om te kunnen onderzoeken waar mogelijk niet te onderzoeken problemen zitten. Die maken dus geen weloverwogen partnerkeuze voor hun hond. Vaak hebben ze de reu zelf en fokken keer op keer met die reu terwijl je als je lid bent van de rasvereniging een reu vaak beperkt in mag zetten en een combinatie hooguit 1x mag herhalen om te voorkomen dat als er onverhoopt toch problemen uit een combi voort komen die niet tot in den treuren is herhaald.

Fokken is veel meer da zomaar een reu en een teef bij elkaar brengen en een goede fokker zoekt dat zo goed mogelijk uit allemaal maar dan nog, ik zeg altijd dat honden freaks of nature zijn.
Het feitelijk zo dat welke hond dan ook ontstaan is uit beschadigd dna, afwijkingen dus, anders hadden we alleen wolven en andere wilde hond- of wolfachtigen in huis gehad.

Rassen zijn ontstaan door te gaan fokken met wolven die bepaalde afwijkingen vertoonden die wij mensen wel makkelijk in het werk of mooi vonden. Door dat door te voeren zij uiteindelijk rassen met specifieke eigenschappen ontstaan. Goede eigenschappen maar ook minder goede want beschadigd DNA geeft eigenschappen die fijn, goed en mooi kunnen zijn maar die ook (ineens) voor problemen kunnen gaan zorgen omdat er mutaties plaatsvinden tijdens het fokproces, de natuur doet immers ook nog mee en laat zich niet uitschakelen.

De hond is volledig door de mens gefabriceerd en in de huidige tijd worden er nog steeds rassen bij gemaakt door mensen, denk maar aan de Labradoodle die overigens veel gezondheidsproblemen kent en zo zijn er nog veel meer rassen in de maak die nog niet officieel als ras erkend zijn.

Zoals ook mensen vele ziekten en afwijkingen kennen is dat met ieder levend wezen en ook met de hond het geval.
Veel ziekten en afwijkingen zijn echter ook te voorkomen door de hond verse voeding te geven en niet vol te stoppen met " fastfood" wat onnatuurlijk, veelal uit "afval" gefabriceerde brokken zijn.

Botproblemen zijn zo te voorkomen want onderzoek heeft al lang aangetoond dat voeding een hele grote rol speelt in het ontstaan van botproblemen en erfelijkheid niks te maken heeft met het feit of een hond daadwerkelijk HD en ED zal ontwikkelen.

Wij houden ons al sinds 1995 bezig met gezondheidsproblemen en voeding en sinds wij onze (fok)honden volledig vers voeren hebben we alleen nog maar A-heupen gehad en 0-0 ellebogen en we hebben er 10 dus er is geen sprake van toeval.

In onze voedingspraktijk lossen we ook veel problemen op voor mensen die met hun hond voor advies bij ons komen en waar de dierenarts al cortisone en andere zware medicijnen is gaan inzetten omdat hij het niet meer weet. Problemen die voedingsgerelateerd blijken zijn zoals allergieën, orgaanfalen, nier- en blaasstenen tot zelfs gedragsproblemen.

Je heel goed inlezen als je een hond wilt aanschaffen, contact opnemen met de rasvereniging en je goed laten inlichten over mogelijke erfelijke problemen en hoe fokkers die kunnen voorkomen. Kies fokkers die bij de rasvereniging zijn aangesloten en die een fok- en gezondheidsprotocol moeten volgen. Voer je hond op natuurlijke wijze met voedingsmiddelen die een carnivoor zelf zou kiezen zou hij voor zichzelf moeten zorgen. Het boekje Voer voor Carnivoren van Drs Tannetje Koning is daar een fantastische leidraad voor en de vele groepen op facebook ondersteunen daar ook in. Voor Belgie kan dat de groep " Vers vlees voor de hond in België " zijn waar de leden veel ervaring hebben en van advies kunnen dienen.

Zo heb je de meeste kans op een gezonde hond die je ook gezond kunt houden.

Betty Schols

Ik heb een Drentsche patrijshond die nu 2 jaar oud is. de hond heb ik als pup bij een super goede fokker gekocht. Ik ben eerst te rade gegaan bij de rasvereniging, ik ben gegaan voor een fokker die fokt volgens de normen die opgelegd worden door de vereniging, dan bij verschillende fokkers eerst op bezoek geweest. De meeste drenten worden in huis geboren uit een incidenteel nest, dwz dat de meeste fokkers maar om de 2 jaar een nest hebben en hoogstens 2 teven. De ouders worden heel zorgvuldig geselecteerd eer het tot een dekking komt. Je krijgt daar niet zomaar een pup, je moet op intake en het hemd wordt van je lijf gevraagd en je krijgt ook heel veel uitleg over wat je te wachten staat, dan heb je nog bedenktijd van één maand, dat gebeurt allemaal eer de pups geboren zijn. eenmaal het zover is kun je het hele proces vanaf de geboorte tot dat je de pup krijgt volgen op hun FB pagina. Je mag dan in de 8 weken dat ze bij de moeder zijn gaan puppiesnuiven zo vaak je wil en de fokker bepaalde bij mij welke pup het beste bij me zou passen.

Ik heb nog geen enkel e seconde spijt gehad , want ik hen ook andere ervaringen gehad met mijn vroegere honden. Bij ieder probleem kon je voor advies bij de fokker terecht en éénmaal per jaar komen we met alle honden uit hetzelfde nest samen met de ouders en de fokker, geweldig. Ik mag met recht zeggen dat ik een top hond in huis heb gehaald.

Ook niet akkoord met dat artikel
Uit ondervinding weet ik dat kruisingen gezonder zijn dan rashonden
Idd rasclub raadt idd verschillende onderzoeken aan om zekere ziektes uit te sluiten
Maar de teveel inteelt brengen ziektes mee
Is de test Von Wiilebrand overal verplicht ?
Wij hebben zo een hond van erkende fokker met bloedziekte die had kunnen vermeden worden, door zo een test Von Willebrand : het fortuin van de DA
Ook een hond met Allergische astma..de DA heeft al verschillende keren zijn leven gered ...We erkennen de symptoen en zijn er vlug bij, zo kan hij een normaal hondenleven leiden
Verder kweken met een lijn waar epilepsie in voorkomt
Huidallergiën /ziektes
Amaai
Daarnaast een kruising, zo gezond als wat ..Ziet alleen DA voor zijn inentinge
Op HD moet men goed opletten..zeer goed zelf
Als men weet dat een fokker durft te kweken met HD C ..ja wel in combinatie met HD A
Maar wat een miserie voor minstens 50% van de nakomelingen
Dat is volgens mij al dierenmishandeling
Het is duidelijk erfelijk ook bevestigd door DA
Heel mss kan verkeerde voeding of te grote belasting van te jonge hond dat in de hand werken
Ik raad kopers van rashonden aan, heel goede de stamboom te lezen of te laten lezen
tot 5 / 12 generaties achteruit
Dat vertelt al veel
En laat je niks op de mouw spelden van zgz voedsel of inenting of...wat een larie men allemaal niet uitvindt
Kassa, kassa tegenover lichtgelovige koper,
Dierenmishandeling? ...Domheid ?
en ja broodfokkers zijn zeker niet beter..Gevolg: sukkelachtige puppiekes
Arme dutskes

Mijn 2 vorige bastaardhonden zijn allebei zonder noemenswaardige problemen 16 jaar geworden. Heb nu voor het eerst een rashond. Mijn grote vrees is dat zij nooit zo oud zal worden ook al is ze op dit moment (4j) kerngezond

Mijn 2 vorige bastaardhonden zijn allebei zonder noemenswaardige problemen 16 jaar geworden. Heb nu voor het eerst een rashond. Mijn grote vrees is dat zij nooit zo oud zal worden ook al is ze op dit moment (4j) kerngezond

Mijn 2 vorige bastaardhonden zijn allebei zonder noemenswaardige problemen 16 jaar geworden. Heb nu voor het eerst een rashond. Mijn grote vrees is dat zij nooit zo oud zal worden ook al is ze op dit moment (4j) kerngezond

Mijn 2 vorige bastaardhonden zijn allebei zonder noemenswaardige problemen 16 jaar geworden. Heb nu voor het eerst een rashond. Mijn grote vrees is dat zij nooit zo oud zal worden ook al is ze op dit moment (4j) kerngezond

Mijn 2 vorige bastaardhonden zijn allebei zonder noemenswaardige problemen 16 jaar geworden. Heb nu voor het eerst een rashond. Mijn grote vrees is dat zij nooit zo oud zal worden ook al is ze op dit moment (4j) kerngezond

Heeft er iemand ervaring met een puppy te kopen in het buitenland.
Een rashond heeft mss voordelen maar ook nadelen. De meeste rashonden kosten al gauw 1600 euro. ik vind dit te veel? ik zeg ja als ik er trainingen zou mee doen en naar shows mee gaan maar we willen gewoon een speelkameraadje voor onze dochter en ok een beetje voor ons EMO 1

Je kan altijd wel in asiel gaan kijken, dan zie je al hoe de hond reageeert , welk karaker en ook qua gezondheid ..
Er zijn daar veel goede, lieve en gezonde honden die op een baasje wachten

Wat wij de laatste jaren wel doen als we een rashond voorzien, is zoeken op internet naar fokkers van het ras die we graag zouden hebben, laten ons inlichten over hun karakter enzo ...
En vooral sluiten vriendsscap op facebook met de fokkers en kijken hoe ze fokker, welke band die ze naderhand blijven hebben met de koper van hun puppy ..
Hoeveel keren ze kweken met de moederhond en welke onderzoeken ze deden naar erfelijke ziekten enz..
Onze laatstr puppy (nu 15 mnd) komt uit Duitsland. We volgden de fokker reeds 2 jaar voor we ons op de lijst zetten voor een puppy ..Kleine fokker: één nest om de 2 tot 3 jaar, met al de nodige onderzoeken bij het teefje ..ook de reu die ze voorzag was OK ..dus we reserveerden een pupje
Die we afhaalden om 3. 1/2 mnd ..we kozen de kleine via filmpjes op facebook en we vertrouwden ook op de ervaring van de fokker ..We hebben nu een streber ..haha een gezonde jonge hond die graag sport, veelbelovend is ..een lieve schat ... werd goed gesocialiseerd door de fokker, voor hij bij ons kwam ..ze heeft haar werk heel goed gedaan ..
Dus ja in het kort ..ga of naar een asiel of geef de voorkeur aan een kleine fokker die je kunt volgen op facebook en die daarvoor open staat
We hebben onze les wel geleerd en zijn voorzichtig geworden,..Laat je niet vertederen waarbij je uiteindelijk een hond koopt die het fortuin van de DA is
ach ja we hebben ook een asielhondje ..een lief schatje van nu bijna 15 jaar oud ...gezond en wel ..
EMO 3

Els

Ik heb 4 mechelse herders en 2 kruisingen, 1 ervan is een mix berner senner/ rothweiler en de ander is een mix met een herder.
Elk heeft zijn voor en nadelen. Over het algemeen zijn kruisingen sterker dan rashonden. Langs de andere kant kan je met kruisingen het karakter moeilijker inschatten omdat er van beide rassen de negatieve en positieve kanten inzitten.
Ik heb maar 1 mechelse herder van pup af en de rest van mijn honden zijn herplaatsers die ik niet van pup heb. De meeste hebben een rugzakje en als je daar rekening mee houd zijn ze allen op hun eigen manier schatjes.
Met rashonden moet je ook rekening houden met de ziektes die eigen zijn voor het ras. Daarom bij een goede fokker een hond aanschaffen en goed nadenken of de hond bij je past en niet over 1 nacht ijs gaan. Dit is voor alle honden zo. Een goede fokker zal ook je geen hond meegeven die absoluut niet bij je past. Helaas zijn er veel fokkers waar enkel het geld telt spijtig genoeg.

jos viehoff

Wat een onzin verhaal Davy!!!!Hoe naif kun je zijn. Ik ken niet één brood fokker die te vertrouwen is en heb al 60 jaar ervaring. Wil je een goede hond? Ga dan naar een dierenasyl en vraag naar honden die daar al een paar maanden zitten.

Yvette

Ik denk dat er in het artikel aan veel dingen voorbij gegaan wordt. Vooral het feit dat er bij veel rassen al zoveel is doorgefokt dat bepaalde problemen eigenlijk altijd voor komen. Daarnaast dat sommige 'raskenmerken' vaak samen gaan met een ziekte. Dan kun je nog zo je best doen om verantwoord te fokken, het probleem blijft omdat je wel blijft hangen aan een bepaald raskenmerk.
Een ander punt is dat sommige rassen door mensen zo ziek zijn gemaakt dat ze niet eens op een natuurlijke manier geboren kunnen worden.

Zelf heb ik 3 mengelmoesjes. Als je heel erg je best doet zou je wellicht een ras kunnen herkennen, maar dat is erg moeilijk. Ik kijk naar de hond en ras is voor mij niet belangrijk. In mijn ogen heb je daarmee de meeste kans op een gezonde hond. Een grote genenpool en hopelijk alle problemen recessief, zodat de kans erg klein is dat de ziekte tot uiting kan komen.

Verder heb ik een Rottweiler gehad die 11 is geworden, maar een kruising van een Rottweiler en een Herder die 14,5 werd. Je moet ook een beetje geluk hebben denk ik, zelfs bij een goede fokker.

Mira

Zelden zoiets onzinnigs gehoord. Ga een dagje kijken in een kliniek als MCD in Amsterdam. Vooral de afdeling orthopedie. En dan turven wat voor honden er naar binnen gaan. Adopt don't shop.

Ter Voert

Een hond kweek je niet maar worden gefokt!!! Klinkt wat vriendelijker zeker...?

Mooi verhaal maar ligt iets wat anders dan voorgespiegeld is hier

Skrobos emmanuelle

Wij wellen je puppys teef veel is de prijs kapelstraat 24 8500 kortrijk gsmnummer 0492 48 75 65 skrobos emmanuelle wellen je naar may bellen vandaag in oke wellen je email stuuren naar may vandaag in oke

Felix Kamps

Mijn ervaringen zijn:
-In Belgie zijn vaak handelaren, welke niet zijn aangesloten bij.....
Gevolg is dat deze honden eigelijk nooit mocht aangeboden worden zonder Dierenarts keuring rapport/en Dierenpaspoort en ook registrering.
-Comb. honden welke niet gefokt worden zijn veelal vele male sterker, echter ook weer met Dierenpas van Dierenarts en Chip.
Deze honden zijn veelal super. Zelf beschik ik over een Kruising BoerenFox. Nog nooit zo'n fantastische hond gehad.

Dominique Lobelle

Heb ook mijn bedenkingen bij een erkende fokker. Ik haal binnenkort mijn pup (kruising labrador) bij een particulier, een eerste en laatste nest … met liefde opgevoed, vaccins gekregen. Mijn vorige mix lab ook van een particulier, 14jaar geluk, wat al een hoge leeftijd is voor dat ras. Ik kan dit alleen toejuichen. Voor mij geen fokkers met 35rassen waar de teefjes aan de lopende band zwanger zijn, niet in privé opgevoed…


Een reactie plaatsen