Bepaalt het ras van je hond echt zijn gedrag?

Bepaald het ras van je hond echt zijn gedrag
Het slimste hondenras is de Border Collie. Een Beagle zal altijd zijn weg naar huis terugvinden. Golden Retrievers zijn liefdevol en zeer gehecht aan hun eigenaars . Er zijn vele ras-stereotypen, maar zijn ze gebaseerd op meer dan intuïtie? Door een wetenschappelijk onderzoek zal dit allemaal duidelijk worden.

Een van de reden waarom verschillen tussen rassen zo moeilijk aan te geven zijn is dat rassen eigenlijk vrij nieuw zijn. De meeste rassen zijn minder dan 150 jaar oud. Wat slechts een fractie van een nanoseconde is in de evolutietijd.

Eerst lag de nadruk op wat een hond zou kunnen doen en niet op hoe hij eruit zag, maar in het Victoriaans Engeland is de term ‘ras’ een echte hype geworden. Dus , elke hond die hazen achtervolgd was een kiekendief, een schoothondje was een patrijshond, en alle grote, intimiderende honden waren buldoggen.

Na verloop van tijd heeft dit ertoe geleid dat sommige honden een bepaald uitzicht hebben. Bijvoorbeeld, een barbaarse praktijk in het 18e-eeuwse in Engeland was stierbijten, waarin de slager de stier vastbond en liet doden door honden om het vlees malser te maken. Elke hond die hier aan deelnam werd een buldog genoemd, terwijl hij dit eigenlijk enkel kon verwezenlijken doordat hij laag tegen de grond was en een sterke beet had om de stier vast te houden terwijl hij door zijn grote neusgaten kon ademhalen. Al deze eigenschappen maken de buldog zoals wij hem vandaag kennen.

Mensen van de middenklasse in die tijd wilden dat anderen zagen dat ze niet zomaar één of andere straathond hadden, maar dat ze veel geld voor de hond hadden betaald waar ze mee gingen wandelen.

Tegenwoordig ligt de nadruk op het uiterlijk nog sterker dan hoe een hond denkt of hoe hij zich gedraagt en er zijn meerdere verschillen binnen een ras dan tussen verschillende rassen. Dus, een hond die niet gebruikt wordt om dingen te halen is nog steeds een Retriever en een hond die geen schapen in de kudde houdt is nog steeds een herdershond. Dit alles maakt het vinden van verschillen tussen rassen des te moeilijker.

Dat betekent echter niet dat er geen verschillen zijn of dat de onderzoekers ze niet proberen te vinden. 

Uit een eerste studies blijkt dat pure rashonden, beter zijn in communicatie dan gemengde rassen, maar gemengde rassen dan weer een beter geheugen hebben. Beiden volgen ze de gebaren van hun baasje, maar de pure rashonden vertrouwen hier toch meer op dan de anderen.

Hopelijk zullen we binnenkort in staat zijn om deze verschillen te ontleden per ras.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen